5.000 αφίξεις καθημερινά στη Λέσβο

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί ο Αυστριακός καγκελάριος και ο Ελληνας πρωθυπουργός να αναχώρησαν από την τετράωρη προχθεσινή τους επίσκεψη στη Λέσβο, αλλά οι προσφυγικές ροές συνεχίζονται αυξανόμενες. Περίπου 5.000-5.500 είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν κάθε 24ωρο στο ακριτικό νησί, κυριολεκτικά κάθε ώρα της ημέρας και της νύχτας. «Οι αφίξεις είναι αυξημένες τις τελευταίες ημέρες, ίσως λόγω του ότι πλησιάζει ο χειμώνας. Πάνω από 11.000-12.000 είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται σήμερα στο νησί. Ο αριθμός αυτός αλλάζει λίγο προς τα πάνω, λίγο προς τα κάτω, ανάλογα με τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις», λέει στην «Κ» η κ. Χριστίνα Καλογήρου, περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου. «Σήμερα δύο είναι τα ζητούμενα: το πρώτο η πραγματοποίηση της πρώτης υποδοχής και της ταυτοποίησης σωστά και γρήγορα, και το δεύτερο να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της επιβάρυνσης που έχει δεχθεί η Λέσβος και τα άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου από τα προσφυγικά κύματα. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της επιβάρυνσης, ας σκεφτούμε πως η Ευρώπη συζητά για το πώς θα καλύψει τις ανάγκες φιλοξενίας σε ποσοστό κάτω του 1% του πληθυσμού της, ενώ η Λέσβος των 85.000 κατοίκων υποδέχθηκε μόνο τον Σεπτέμβριο 76.000 άτομα!».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του καγκελαρίου Βέρνερ Φάιμαν, 100 Αυστριακοί θα συνδράμουν άμεσα το αστυνομικό έργο της ταυτοποίησης στη Λέσβο. Ενώ, όπως σημείωσε η κ. Καλογήρου, ο καγκελάριος δήλωσε πως γίνεται εξαιρετική δουλειά στη μέχρι τώρα διαδικασία ταυτοποίησης.

Στη Λέσβο σήμερα οι δομές υποδοχής και φιλοξενίας βρίσκονται στη Μόρια (εδώ γίνονται και οι ταυτοποιήσεις) και στο Καρά Τεπέ. «Οι υποδομές δεν επαρκούν. Βεβαίως δεν έχουμε σήμερα χιλιάδες πρόσφυγες να κοιμούνται στο λιμάνι με αντίσκηνα. Αλλά όλα κρέμονται στην άκρη της κλωστής. Αν αυξηθούν κι άλλο οι ροές ή παρατηρηθεί κάποια δυσκολία στις αναχωρήσεις, θα υπάρξει έμφραγμα», τονίζει η περιφερειάρχης.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, μέσω της υπηρεσιακής κυβέρνησης, είχε απευθύνει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς αίτημα για οικονομική στήριξη της περιοχής. «Θεωρούμε πως η νέα κυβέρνηση θα ασχοληθεί κατά προτεραιότητα με την υπόθεση αυτή», τονίζει η κ. Καλογήρου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT