Σε ένα παγκάκι περιμένουν έμβασμα από συγγενείς…

Σε ένα παγκάκι περιμένουν έμβασμα από συγγενείς…

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οπως έρχονται, έτσι φεύγουν», σχολιάζει σκωπτικά οδηγός σταθμευμένου τουριστικού λεωφορείου στο λιμάνι του Πειραιά αναφερόμενος στις μαζικές αφίξεις προσφύγων που λαμβάνουν χώρα τα τελευταία 24ωρα. Από χθες τα ξημερώματα έως τις 8 το πρωί έφτασαν στην Αθήνα περισσότεροι από 5.500 πρόσφυγες, οι οποίοι έφυγαν λίγες ώρες μετά για τα βόρεια σύνορα. Κύριο μέσο μεταφοράς τα τουριστικά λεωφορεία, τα οποία, παρά το τσουχτερό εισιτήριο (100 ευρώ το άτομο), φαίνεται να προτιμώνται λόγω της άνεσης και της ταχύτητας που προσφέρουν. Σε περίπου εννέα ώρες από τη στιγμή που θα επιβιβαστούν έχουν καταφέρει το πρώτο μεγάλο στοίχημα του ταξιδιού: να περάσουν αβλαβείς τα ελληνικά σύνορα. Χαρακτηριστικό της άμεσης φυγής είναι ότι, παρά τον ασυνήθιστα αυξημένο αριθμό νεοαφιχθέντων, λιγότεροι από 500 βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Βικτωρίας και στο Πεδίον του Αρεως χθες το μεσημέρι.

Μιλώντας στην «Κ» με τη βοήθεια διερμηνέα μια γυναίκα που έφτασε στις 6.30 μαζί με τα πέντε παιδιά της αναφέρει πως περιμένει να της βάλουν οι συγγενείς της από το Αφγανιστάν χρήματα για να μπορέσει να αγοράσει τα εισιτήρια και να συνεχίσει το ταξίδι. Μέχρι τότε περιμένει στο παγκάκι της πλατείας. Το ίδιο ισχύει για πολλούς ακόμη ομοεθνείς της, αφού κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην πρωτεύουσα δαπανούν αρκετά χρήματα για να συντηρηθούν, με αποτέλεσμα να χρειάζονται επιπλέον. Αυτήν την ανάγκη εξυπηρετούν τα ανταλλακτήρια χρημάτων, που έχουν αυξηθεί σημαντικά τόσο στο κέντρο της πρωτεύουσας όσο και στα νησιά. Μέσω του διεθνούς δικτύου τους, οι μετανάστες μπορούν να λαμβάνουν χρήματα από κάθε σημείο του πλανήτη εύκολα, αφού απαιτούνται μόνο ταξιδιωτικά έγγραφα για την πιστοποίηση του ονόματος.

Αξιοσημείωτη είναι η αλληλεγγύη που επιδεικνύουν οι πολίτες απέναντι στο πρόβλημα. Ηλικιωμένες κυρίες με σακούλες σούπερ μάρκετ μοιράζουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες. Μ’ ένα νεύμα κι ένα χαμόγελο ως ανταμοιβή συνεχίζουν την πορεία τους. Φοιτητές της ΑΣΟΟΕ πίνουν τον καφέ τους στην πλατεία χωρίς να ενοχλούνται. Ομως υπάρχουν και πολίτες που αντιδρούν έντονα. Λίγο μετά τις 14.00 χθες, περαστική από την οδό Χέυδεν επιτέθηκε λεκτικά σε νεαρούς Αφγανούς: «Να σηκωθείτε να φύγετε, να πάτε στη χώρα σας. Μας καταστρέψατε τη ζωή». «Στο Γαλάτσι σας πήγαν, γιατί επιστρέψατε;». Διασχίζει την πλατεία Βικτωρίας κλωτσώντας σακίδια που βρίσκονταν στο έδαφος. Οι πρόσφυγες παρακολουθούν αμήχανα. Οπως μαρτυρεί ο Γιώργος Ευθυμίου, ιδιοκτήτης περιπτέρου επί της πλατείας, «αυτά τα φαινόμενα είναι μεμονωμένα και ευτυχώς δεν υπάρχουν σωματικές, μόνο λεκτικές επιθέσεις».Σήμερα αναμένεται να φτάσουν στον Πειραιά 7.000 πρόσφυγες, αριθμός-ρεκόρ αφίξεων σε ένα 24ωρο από το ξέσπασμα της κρίσης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT