Στο Ευρωδικαστήριο ξανά για τα λύματα

Στο Ευρωδικαστήριο ξανά για τα λύματα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι ένα ζήτημα που η χώρα μας για χρόνια προσπαθεί να κρύψει κάτω από το χαλί, αλλά χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Παρά την κατασκευή της μονάδας βιολογικού καθαρισμού στο Θριάσιο, τα δύο τρίτα του πληθυσμού στην περιοχή εξακολουθούν να εξυπηρετούνται από βόθρους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ετσι χθες, μετά από πολλές διαβουλεύσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να παραπέμψει για δεύτερη φορά τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η παραπομπή συνοδεύεται από πρόταση επιβολής προστίμου, καθώς η χώρα μας έχει ήδη καταδικαστεί μία φορά, το 2004, για το ίδιο ζήτημα: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει στο Ευρωδικαστήριο να επιβάλει στη χώρα μας κατ’ αποκοπή (εφάπαξ) πρόστιμο 15,9 εκατ. ευρώ και ημερήσιο πρόστιμο ύψους 34.974 ευρώ, το οποίο θα ξεκινήσει να «μετρά» από τη μέρα της δεύτερης καταδίκης έως την πλήρη συμμόρφωση.

Οπως επισημαίνει η Επιτροπή, η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού τον Ιούλιο του 2012 ελάχιστα βελτίωσε την κατάσταση στην περιοχή, καθώς το ποσοστό συλλογής λυμάτων που αποχετεύεται και υποβάλλεται σε επεξεργασία παραμένει χαμηλό, περίπου στο 28%. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, οι δήμοι της περιοχής έχουν προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε 6.600 συνδέσεις στα σημεία όπου υπάρχει λειτουργικό δίκτυο, ως εξής: Ελευσίνα 3.500 (από 6.600), Ασπρόπυργος 1.500 (από 4.500), Μαγούλα 1.000 (από 1.200) και Μάνδρα 600 (από 3.000). Ωστόσο το δίκτυο δεν έχει ολοκληρωθεί. Επιπλέον –και αυτό είναι το κύριο πρόβλημα– οι πολίτες δεν διαθέτουν το απαραίτητο ποσό για τη σύνδεση του σπιτιού τους, ακόμα κι αν το αποχετευτικό δίκτυο έχει φθάσει στην πόρτα τους. Σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους οικονομικά αδύναμους να συνδεθούν με το δίκτυο, η ΕΥΔΑΠ παρέχει εδώ και δύο έτη άτοκο δάνειο 1.500 ευρώ, ωστόσο μόλις 85 άτομα έχουν κάνει χρήση του μέτρου. Επομένως, πέραν της ολοκλήρωσης των έργων, πρέπει να υπάρξει διαφορετική προσέγγιση ώστε να προχωρήσει άμεσα το θέμα των συνδέσεων. Για τον λόγο αυτό την επόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί σύσκεψη με τη συμμετοχή της ΕΥΔΑΠ και των δημάρχων της περιοχής.

Παράλληλα πρέπει η Περιφέρεια Αττικής να ολοκληρώσει το δικό της μερίδιο στα έργα (έχει κατασκευάσει 184,5 χλμ. δικτύου από τα 195 χλμ. και τα 5.075 από τα 5.500 φρεάτια). Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας πληρώνει ήδη πρόστιμα για τις χωματερές και την απουσία αποχέτευσης στην ανατολική Αττική.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT