Επανήλθαν οι αυξημένες ροές μεταναστών στη Λέσβο

Επανήλθαν οι αυξημένες ροές μεταναστών στη Λέσβο

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ίδια ώρα που η Ευρωπαϊκή Ενωση συζητούσε και συμφωνούσε με την Τουρκία για μέτρα ανάσχεσης του προσφυγικού ρεύματος από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έφταναν κυρίως στη Λέσβο. Μάλιστα, παρότι μέχρι το Σάββατο οι πρόσφυγες που έφταναν σε ημερήσια βάση στη Λέσβο ήταν το πολύ μερικές δεκάδες, την Κυριακή –ανήμερα της ευρωπαϊκής συνόδου με την Τουρκία– αποβιβάστηκαν στο νησί περίπου 2.500, ενώ χθες ήταν ακόμα περισσότερες οι αφίξεις, πλησιάζοντας τις 2.800! «Είναι φανερό πως οι αποστολές από απέναντι ξεκίνησαν πάλι, στέλνοντας χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο. Οι αυξημένες ροές του διημέρου δεν συνδέονται με κάποια αλλαγή του καιρού, που παραμένει περίπου στα ίδια επίπεδα», λέει στην «Κ» η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστίνα Καλογήρου, η οποία θεωρεί σημαντική τη σημερινή και την αυριανή μέρα για να φανεί εάν πρόκειται για κάποια επανεκκίνηση της θαλάσσιας διακίνησης ανθρώπων, που είχε ανακοπεί το προηγούμενο διάστημα.

Ο αριθμός των προσφύγων στο νησί παραμένει γύρω στα 5.000-6.000 άτομα. Ο χρόνος παραμονής έχει περιοριστεί, καθώς η διαδικασία ταυτοποίησης έχει επιταχυνθεί. Σχεδόν 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν χθες στον Πειραιά από τα νησιά. Ποια θα είναι η συνέχεια, καθώς υψώνονται εμπόδια στον βαλκανικό διάδρομο; Την εξασφάλιση ασφαλούς εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ώστε να αποφευχθούν οι εκατόμβες πνιγμένων στο Αιγαίο, ζητούν οκτώ οργανώσεις που ασχολούνται με τα δικαιώματα, με κοινή τους επιστολή προς τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον Αλ. Τσίπρα. Μεταξύ άλλων, ζητούν την ανάπτυξη επαρκών προγραμμάτων επανεγκατάστασης των προσφύγων από τις τρίτες χώρες προς κράτη-μέλη της Ε.Ε., την απομάκρυνση του φράχτη στον Εβρο και, σε κάθε περίπτωση, τη λήψη μέτρων για την ασφαλή δίοδο των προσώπων που χρήζουν προστασίας. Υπογράφουν οι οργανώσεις Αίτημα, ΑΡΣΙΣ, Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Φόρουμ Προσφύγων, PRAKSIS, Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT