Εκρηκτική κατάσταση στην Ειδομένη

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότεροι από 30.000 είναι πλέον οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα, καθώς οι αφίξεις συνεχίζονται ενώ ελάχιστοι περνούν καθημερινά τα σύνορα. Στην Ειδομένη η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι εκρηκτική, αφού χθες πρόσφυγες «κατέλαβαν» τη σιδηροδρομική γραμμή, ενώ περισσότεροι από 10.000 παραμένουν στο σημείο, ελπίζοντας να καταφέρουν να περάσουν τα σύνορα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στην Ειδομένη «είναι πολύ άσχημη», προσθέτοντας ότι τα σύνορα έκλεισαν ένα μήνα νωρίτερα από ό,τι είχε εκτιμήσει η ελληνική κυβέρνηση. «Χρειαζόμαστε λίγο χρόνο και η κατάσταση θα αλλάξει. Φτιάχνουμε προσωρινές θέσεις φιλοξενίας, ώστε να μην επιβαρύνεται ο κοινωνικός ιστός», τόνισε μιλώντας χθες στην πρώτη συνέντευξη Τύπου του Συντονιστικού οργάνου για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, που συγκροτήθηκε με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Βίτσα και τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργείων.

Στα νησιά

Εως χθες το πρωί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στα νησιά βρίσκονταν 6.857 άτομα και στην ηπειρωτική χώρα σε διάφορα σημεία (και σε εξωτερικούς χώρους) 24.985 άτομα. Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Βίτσας απέφυγε να τοποθετηθεί όσον αφορά στο τι πρόκειται να συμβεί εφόσον συνεχίσουν οι μεταναστευτικές ροές και εστίασε το ενδιαφέρον της κυβέρνησης στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας. «Στις 7 Μαρτίου θα ληφθούν αποφάσεις που θα δείξουν τον δρόμο της επόμενης ημέρας. Ευελπιστούμε να είναι οι καλύτερες δυνατές», περιορίστηκε να δηλώσει.

Ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Μουζάλας διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση κινείται σαν να έχει κλείσει η Ειδομένη για όλους. «Το προηγούμενο 24ωρο εισήλθαν στη χώρα 2.122 πρόσφυγες, ενώ την Πέμπτη (σ.σ. χθες) έως το μεσημέρι είχαν βγει από την Ειδομένη 100 άτομα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας. Επισήμανε ότι ο στρατός παρέχει 12.000 γεύματα ημερησίως στις δομές που έχουν δημιουργηθεί, προσθέτοντας ότι το κόστος δεν ξεπερνά τα 5 ευρώ το άτομο ημερησίως. «Σε συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα οργανωθούν και άλλοι χώροι», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, ο οποίος ευχαρίστησε μεταξύ άλλων και τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη, για το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας που οργάνωσε στην ευρύτερη περιοχή των Θερμοπυλών και το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί χθες.

Στο Σχιστό φιλοξενούνταν χθες 1.420 μετανάστες και πρόσφυγες, στον Ελαιώνα 690, στον χώρο του Ελληνικού, όπου οι υπουργοί παραδέχθηκαν ότι οι συνθήκες δεν είναι καλές, πάνω από 3.600 άτομα, στα Διαβατά 2.128, στο Χέρσο 2.690, στη Νέα Καβάλα 2.500, ενώ στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονταν 2.500. Στο λιμάνι μετέβη χθες ομάδα γιατρών νοσηλευτών και εθελοντών στο πλαίσιο του προγράμματος We care, προκειμένου να προσφέρει ιατρική περίθαλψη στα παιδιά που βρίσκονται εκεί.

Εκκληση Καμίνη

Πάνω από 400 άτομα βρίσκονταν συγκεντρωμένα στην πλατεία Βικτωρίας, όπου συχνά δημιουργούνται μικροεπεισόδια. Χθες, μάλιστα, ο δήμαρχος Αθηναίων απηύθυνε έκκληση σε όσους θέλουν να προσφέρουν βοήθεια και τρόφιμα στους πρόσφυγες να απευθύνονται στις οργανωμένες δομές του δήμου και να μη μοιράζουν τρόφιμα κατά βούληση στην πλατεία. «Οι αυθόρμητες μεν αλλά άτακτες πράξεις αλληλεγγύης φέρνουν τα εντελώς αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, όταν δεν συνδυάζονται με τη διασφάλιση της αξιοπρέπειας των ανθρώπων που δοκιμάζονται και την εύρυθμη λειτουργία της πόλης», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του.

Αυτή την Κυριακή διοργανώνεται στο Σύνταγμα συγκέντρωση τροφίμων, ρούχων και αντικειμένων προσωπικής υγιεινής από ΜΚΟ και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις για τους πρόσφυγες, ώστε η οποιαδήποτε βοήθεια να μεταβαίνει συντεταγμένα όπου υπάρχουν ανάγκες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT