Δίπλα στην πλατεία Βικτωρίας

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η πλατεία Βικτωρίας να άδειασε, όμως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν εγκατέλειψαν την περιοχή. Οσοι αρνήθηκαν να μεταφερθούν στα κέντρα φιλοξενίας εγκαταστάθηκαν στους δρόμους περιμετρικά της πλατείας. Σε όλο το μήκος της οδού Χέυδεν, μέχρι την Αχαρνών, οι είσοδοι των πολυκατοικιών καταλήφθηκαν από οικογένειες προσφύγων, κυρίως μητέρες με μικρά παιδιά και ηλικιωμένους.

Οι σημερινές εικόνες θυμίζουν σκηνές του καλοκαιριού, όπως περιγράφει κάτοικος της οδού, όταν πρόσφυγες κατασκήνωναν ανεξέλεγκτα όπου έβρισκαν. «Καλώς τους δέχτηκες! Νέα φουρνιά», φώναξε ειρωνικά διερχόμενος ηλικιωμένος στην Μαρία Κ., που διατηρεί φούρνο στη συμβολή των οδών Χέυδεν και Φυλής. «Δεν μας ενοχλεί που έρχονται και αφήνουν τα πράγματά τους εδώ. Εκείνο που μας αγανακτεί είναι η έλλειψη καθαριότητας. Κάθονται πολλές ώρες ή και μέρες στο ίδιο σημείο και, όπως είναι φυσικό, κάνουν την ανάγκη τους όπου βρουν. Η περιοχή μυρίζει άσχημα», λέει στην «Κ». Επιπλέον υπάρχουν καταγγελίες κατοίκων στις Αρχές σχετικά με τις διαφωνίες και τους τσακωμούς μεταξύ προσφύγων.

Στην περιοχή υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, οι οποίες ενημερώνουν τους πρόσφυγες που φθάνουν διαρκώς με τον ηλεκτρικό από τον Πειραιά ότι δεν μπορούν να μείνουν στην πλατεία και ότι μπορούν να μεταφερθούν στα κλειστά κέντρα φιλοξενίας. Πολλοί αρνούνται να το κάνουν και παραμένουν στην περιοχή αναζητώντας επαφές με ανθρώπους που θα τους οδηγήσουν στα σύνορα.

Η απόφαση του Δήμου Αθηναίων να εκκενώσει την πλατεία δημιούργησε αντιδράσεις και χθες μια ομάδα αλληλεγγύης μοίραζε ενημερωτικά φυλλάδια και διαδήλωνε ότι οι πρόσφυγες πρέπει να κινούνται ανεμπόδιστα όπου θέλουν. Χθες περίπου 200 πρόσφυγες και μετανάστες από το κέντρο στο Σχιστό ξεκίνησαν πορεία διαμαρτυρίας προς την πλατεία Βικτωρίας, όμως στην Πέτρου Ράλλη τούς σταμάτησε η αστυνομία και με πούλμαν μεταφέρθηκαν πάλι στο Σχιστό.

Πάντως, η κατάσταση στην πλατεία έχει βελτιωθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα, αφού συνεργεία του δήμου έχουν καθαρίσει τους γύρω χώρους και έχουν φυτέψει τα παρτέρια.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT