Αυξημένα μετρα λόγω προσφυγικού στο λιμάνι της Πάτρας

Αυξημένα μετρα λόγω προσφυγικού στο λιμάνι της Πάτρας

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας λαμβάνουν οι αξιωματικοί του λιμενικού έξω  από το λιμάνι της Πάτρας λόγω της αύξησης του αριθμού των μεταναστών που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες γύρω από την λιμενική ζώνη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κεντρικού λιμεναρχείου της Πάτρας, ενώ τον περασμένο Ιανουάριο συνελήφθησαν εννέα μετανάστες, οι οποίοι προσπάθησαν να ταξιδέψουν προς Ιταλία κρυμμένοι σε κάποιο όχημα, τον Φεβρουάριο ο αριθμός των συλλήψεων αυξήθηκε και έφθασε τις 27. Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ λιμενικές πηγές, μπορεί ο αριθμός των μεταναστών που βρίσκονται έξω από το νέο λιμάνι να είναι σχετικά μικρός συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια, όμως είναι αυξημένος σε σχέση με το τελευταίο πεντάμηνο του 2015.

Στο μεταξύ συνεχίζουν την δράση τους τα κυκλώματα που προμηθεύουν μετανάστες με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, έναντι βέβαια υψηλής αμοιβής. Ειδικότερα, τους δύο πρώτους μήνες του 2016 συνελήφθησαν στο νέο λιμάνι της Πάτρας 46 μετανάστες, οι οποίοι προσπάθησαν να ταξιδέψουν με πλαστά έγγραφα, καθώς και 12 άτομα που κατηγορήθηκαν ως διακινητές. Όσον αφορά στους μετανάστες που είχαν στην κατοχή τους πλαστά έγγραφα, οι περισσότεροι ήσαν από την Συρία.

Στην Χίο ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς στη Χιώτικη εφημερίδα «Αλήθεια» φανερά χολωμένος από τους κυβερνητικούς χειρισμούς τόνισε:«Το πλοίο πρέπει σήμερα να πάρει 1.500 άτομα κι άλλα τόσα αύριο. Από χθες έχουμε διαρκείς επαφές με το υπουργείο Ναυτιλίας προκειμένου να ανοίξουν τα πλάνα εισιτηρίων στα πλοία της γραμμής ή να εκτελεστεί έκτακτο δρομολόγιο, χωρίς να υπάρχει ανταπόκριση» ανέφερε ο Δήμαρχος αποδίδοντας εξ ολοκλήρου την ευθύνη στην κυβέρνηση, γιατί χθες το βράδυ υπήρξαν στη Χίο 300 με 400 πρόσφυγες που δεν είχαν πού να πάνε. Κι αυτό γιατί όλοι οι υπό διάθεση στεγασμένοι χώροι ήταν πλήρεις".

Έντονα επικριτικός ήταν ο δήμαρχος και σχετικά με ζητήματα που αφορούν τον συντονισμό για τη διαχείριση του προβλήματος:«Απαιτείται συνεργασία. Είμαι στεναχωρημένος που δεν υπάρχει κοινός νους», είπε, βάζοντας επί τάπητος τους χειρισμούς που έγιναν για τη διαμόρφωση του hot spot στη ΒΙΑΛ. Εκεί, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Δήμου θα μπορούσαν να στεγαστούν μέχρι και 1.800 άτομα, όμως στη συνέχεια, η κυβέρνηση περιόρισε τον αριθμό αυτό.

Επίσης ο κ. Βουρνούς έθεσε ζητήματα που αφορούν τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων για την παραχώρηση του χώρου από τον Δήμο, τη μη σύσταση επιτροπής παρακολούθησης, τη μη ολοκλήρωση περίφραξης και τέλος ερωτηματικά για τη διοχέτευση των ομβρίων. Ο δήμαρχος, καταλήγοντας, απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανοίξουν κι άλλοι κλειστοί χώροι για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών, λέγοντας ότι λύση στο πρόβλημα υπάρχει και μπορεί να τη δώσει η κυβέρνηση αυξάνοντας τις ροές με τα πλοία.

 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT