Ενταση στον σταθμό της Ειδομένης

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 700 πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάστηκαν στα νησιά του βoρείου Αιγαίου (400 στη Λέσβο, 200 στη Χίο και 80 στη Σάμο), από τα ξημερώματα έως χθες το απόγευμα. Ακριβής αριθμός για τις αφίξεις του 24ωρου θα δοθεί σήμερα το πρωί, αλλά η τάση ήταν αυξανόμενη σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες (το προηγούμενο 24ωρο αποβιβάστηκαν 161 άτομα). Ο αριθμός των προσφύγων σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του κυβερνητικού συντονιστικού οργάνου, ήταν χθες το πρωί 50.364 άτομα, εκ των οποίων 4.242 στα νησιά, 14.698 στην Αττική (5.600 στο λιμάνι του Πειραιά, μέσα σε ασφυκτικές συνθήκες) και άλλοι 2.874 στην κεντρική Ελλάδα. Στη βόρεια Ελλάδα βρίσκονταν 28.550, εκ των οποίων 11.370 στην Ειδομένη και 1.250 στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου.

Στην Ειδομένη ένταση επικράτησε τις μεσημεριανές ώρες, όταν η Αστυνομία επιχείρησε να απομακρύνει τους πρόσφυγες από τη σιδηροδρομική γραμμή. Οι πρόσφυγες πέταξαν πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ απελευθέρωσαν γυναίκα την οποία επιχείρησαν οι αστυνομικές δυνάμεις να προσαγάγουν. Νωρίτερα, ομάδα προσφύγων είχε προχωρήσει στην εκκένωση των γραμμών, αλλά υπήρξε αντίδραση από άλλους και τοποθετήθηκαν ξανά σκηνές πάνω στις γραμμές. Σε άλλη διαμαρτυρία, ομάδα προσφύγων και μεταναστών έκλεισε για λίγη ώρα την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Ευζώνων.

«Ενθαρρυντική» χαρακτήρισε χθες τη μικρή μείωση των ημερήσιων αφίξεων προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για ζητήματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό. Οπως ανέφερε, οι επιστροφές στην Τουρκία όσων απορριφθεί το αίτημα ασύλου αναμένεται να ξεκινήσουν στις 4 Απριλίου, ταυτόχρονα με τη μεταφορά προσφύγων από την Τουρκία σε ευρωπαϊκές χώρες (βάσει της φόρμουλας, ένας προς έναν). Ερωτηθείσα σχετικά με το αν είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό δίκαιο η κράτηση ατόμων που ζητούν διεθνή προστασία, είπε πως σε ορισμένες περιπτώσεις προβλέπεται «ως ύστατη λύση». Η εκπρόσωπος της Επιτροπής ανακοίνωσε πως ο Frontex έλαβε προσφορές από 19 κράτη-μέλη για 47 υπαλλήλους που θα συνδράμουν στην επανεισδοχή ατόμων στην Τουρκία και για 492 αστυνομικούς, ενώ η EASO (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για το Ασυλο) έλαβε προσφορές από 16 χώρες για 396 εμπειρογνώμονες ασύλου και 22 διερμηνείς. Εχουν ήδη επιλεγεί για την Ελλάδα 170 υπάλληλοι.

Με ανακοίνωσή τους οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδος «εκφράζουν την αντίθεσή τους στη μετατροπή των κέντρων υποδοχής προσφύγων (hotspots) στα νησιά του Αιγαίου σε κέντρα κράτησης». Ωστόσο οι Γιατροί του Κόσμου ξεκαθαρίζουν πως έχουν καθήκον να μην αναστείλουν τις ιατρικές παρεμβάσεις τους στα κέντρα κράτησης στη Χίο και στη Λέσβο, χωρίς αυτό να θεωρηθεί «ως αποδοχή του νέου τρόπου λειτουργίας των προαναφερθέντων κέντρων, ο οποίος βασίζεται στον περιορισμό της ελευθερίας προσφύγων και μεταναστών».

Το τεράστιο έλλειμμα σε προσωπικό και επιχειρησιακά μέσα, σε σχέση με τις ανάγκες που δημιουργούνται από τις ογκώδεις προσφυγικές ροές από θαλάσσης, ανέδειξε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος (ΠΕΑΛΣ). Σύμφωνα με την ΠΕΑΛΣ, κατά το 2015 σχεδόν ένα εκατ. πρόσφυγες πέρασαν από τις τουρκικές ακτές σε κάποιο ελληνικό νησί. Οι αφίξεις από 1 Ιανουαρίου έως 20 Μαρτίου 2016 είναι αυξημένες κατά 1.277% σε σχέση με πέρυσι (το α΄ τρίμηνο δεν είχε ξεκινήσει το προσφυγικό κύμα). Σε 2.931 περιστατικά το 2015 διασώθηκαν μέσα από το νερό 103.372 άτομα, ενώ το 2016 ο αριθμός τους έχει φτάσει τους 43.185. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ΠΕΑΛΣ, που επικαλείται τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ναυτιλίας, από τα 240 πλοία και σκάφη που διαθέτει το Λιμενικό Σώμα, περίπου το 36% είναι ακινητοποιημένα, από τα επτά αεροσκάφη, τα τέσσερα είναι σε ακινησία, ενώ από τα έξι ελικόπτερα, μόνο το ένα πετάει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT