Οι δρόμοι οδηγούν ξανά στην Ειδομένη

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετανάστες και πρόσφυγες επανακάμπτουν από τα ενδότερα στην Ειδομένη, δύο μήνες μετά τη διάλυση του καταυλισμού, αναζητώντας τρόπους διαφυγής στην Ευρώπη μέσω των συνόρων με τη FYROM. Επαναλαμβάνεται το σκηνικό της παρουσίας στα δάση και τα χωράφια, το περασμένο φθινόπωρο, ανθρώπων που περιμένουν την ευκαιρία να «τρυπώσουν» με κάποιο τρόπο στη γειτονική χώρα και από εκεί να συνεχίσουν προς Βορρά. Τότε τα πράγματα ήταν πιο εύκολα, καθώς δεν υπήρχε ακόμα ο φράχτης ούτε η πίεση των Ευρωπαίων για κλείσιμο της πύλης του «βαλκανικού διαδρόμου» και αρκετοί περνούσαν.

Τώρα η απόγνωση και η απουσία προσδοκίας ότι θα μπορέσουν να φτάσουν με νόμιμο τρόπο στον προορισμό τους, ωθούν πολλούς να εγκαταλείψουν τα κέντρα φιλοξενίας κυρίως της Βόρειας Ελλάδας και να επιστρέψουν στα σύνορα.

«Καθημερινά η αστυνομία εντοπίζει στα δάση κρυμμένους περισσότερους από εξήντα ανθρώπους, ανάμεσά τους και οικογένειες, και τους μεταφέρει με λεωφορεία στα διάφορα κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας. Προσπαθούν να προσεγγίσουν τη δασική περιοχή του Χαμηλού, έξω από τον φράχτη, όπου την άνοιξη είχαν επιχειρήσει μαζική εισβολή στα Σκόπια. Εκεί λουφάζουν στους θάμνους και στα χωράφια, προκαλούν ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης των χωραφιών σπάζοντας σωλήνες για να πιουν νερό», είπε στην «Κ» η πρόεδρος του κοινοτικού διαμερίσματος Ειδομένης, Ξανθή Σουπλή, προσθέτοντας πως για το φαινόμενο είναι ενήμερες οι Αρχές.

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι λειτουργεί ήδη και δίκτυο «κατ’ οίκον» ή μάλλον «κατά κρυψώνα» μεταφοράς τροφίμων από επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής, που έχουν αναλάβει, με το αζημίωτο βεβαίως, τη σίτισή τους όσο διάστημα θα παραμένουν καθηλωμένοι στις συστάδες των θάμνων και κάτω από τα δέντρα! Τώρα η αγωνία στα βόρεια σύνορα κορυφώνεται από τον φόβο κατάρρευσης της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας και νέας προσφυγικής πλημμυρίδας στο Αιγαίο. Επί του παρόντος, οι Αρχές προσπαθούν να διαχειριστούν την παρουσία και την καθημερινότητα των 20.000 προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται στις 20 δομές στην Κεντρική Μακεδονία, σε δύσκολες συνθήκες που τις κάνουν ανυπόφορες η αφόρητη ζέστη και η απουσία ικανοποιητικών υποδομών. «Μας το λένε ανοιχτά: Σας ευχαριστούμε για τη φιλοξενία αλλά θέλουμε να φύγουμε, αυτό το κλίμα επικρατεί στις δομές», λέει στην «Κ» η αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, αρμόδια για θέματα προσφύγων, Καλυψώ Γούλα.

Από την άλλη, οι τοπικές κοινωνίες δείχνουν να πλησιάζουν τα όρια της ανοχής τους και αξιώνουν να γίνει αποσυμφόρηση με διασπορά σε άλλες γεωγραφικές περιφέρειες της χώρας, όπως η κυβέρνηση τους έχει υποσχεθεί, εντός του Σεπτεμβρίου. Αλλά μέχρι στιγμής, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που φιλοξενούν τέτοια κέντρα, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.

Πρόσφυγες και μετανάστες στην περιοχή της Θεσσαλονίκης άρχισαν να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες στις σκηνές και στα λυόμενα. Ενα πρόγραμμα που τρέχει ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, και προβλέπει τη στέγαση 600 προσφυγικών οικογενειών σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, κινείται, όπως τονίζει η κ. Γούλα, «σε ρυθμούς κάβουρα», καθώς πέραν της γραφειοκρατίας δεν εμφανίζονται και πολλοί ιδιοκτήτες πρόθυμοι να δώσουν τα σπίτια τους έστω και αν θα εισπράττουν έως και 400 ευρώ μηνιαίως.

Αν η κατάσταση, έλεγε πηγή που εμπλέκεται στη διαχείριση του προσφυγικού στην Κεντρική Μακεδονία, δεν αλλάξει προς το καλύτερο, το πλέον πιθανό είναι από τον Σεπτέμβριο να βρεθούν στους δρόμους και να διαμαρτύρονται απέναντι, πρόσφυγες και τοπικές κοινωνίες. Και αν η Τουρκία ανοίξει τους κρουνούς στα παράλια, τότε «ο Θεός να βάλει το χέρι του».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT