Κινητικότητα για τη δημιουργία επιπλέον κέντρων φιλοξενίας στη Χίο

Κινητικότητα για τη δημιουργία επιπλέον κέντρων φιλοξενίας στη Χίο

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ντετέκτιβ έχουν εξελιχθεί οι κάτοικοι της Χίου, οι οποίοι αναζητούν σε ποιο σημείο του νησιού η κυβέρνηση σχεδιάζει να στήσει το νέο κέντρο φιλοξενίας. Οι πρόσφατες φήμες για δημιουργία νέου κλειστού κέντρου στην περιοχή Καμπί του νησιού δεν επιβεβαιώνονται αλλά ούτε και διαψεύδονται από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. «Το βέβαιο είναι ότι αναζητούνται χώροι για τη δημιουργία επιπλέον κέντρων φιλοξενίας σε όλα τα νησιά που υπάρχουν hotspots, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, στο πλαίσιο όσων έχουν συμφωνηθεί με την Ε.Ε.», ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου.

Καθώς τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκε κινητικότητα στο Στρατόπεδο Καγιαβά στη θέση Καμπί του νησιού και φούντωσαν οι φήμες ότι συνεργεία του υπουργείου Αμυνας προετοιμάζουν τον χώρο για να δημιουργηθεί κλειστό κέντρο, οι κάτοικοι των δύο κοντινών χωριών, Αγίου Γεωργίου Συκούση και Βέσσας, σχεδιάζουν να αντιδράσουν άμεσα. Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνέλευση των κατοίκων για να αποφασιστεί η μορφή των κινητοποιήσεών τους. Συγχρόνως ωστόσο, μόνο την τελευταία εβδομάδα σημειώθηκαν τρεις απόπειρες αυτοκτονίας μεταναστών που παραμένουν στο hotspot στη ΒΙΑΛ όπου βρίσκονται 973 άτομα. Η τελευταία απόπειρα έγινε προχθές όταν ένας νεαρός Σύρος έμαθε ότι οι δικοί του, που είχαν μείνει πίσω, σκοτώθηκαν· πήρε μεγάλη δόση χαπιών και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση.

Η διοικήτρια του νοσοκομείου Χίου, Ελένη Βουτιέρου, εξηγεί ότι οι συνθήκες που ζουν αυτοί οι άνθρωποι επιβαρύνουν πολύ την ψυχολογική τους κατάσταση. «Το πιο δύσκολο για εμάς είναι να διακρίνουμε πότε κάποιος που απειλεί να αυτοκτονήσει λέει αλήθεια ή απλώς προσπαθεί να ενταχθεί στις ευάλωτες ομάδες για να πάρει πιο εύκολα έγκριση ασύλου», εξηγεί η κ. Βουτιέρου στην «Κ».

Το νοσοκομείο Χίου έχει επιβαρυνθεί πολύ από τα περιστατικά που συμβαίνουν στους καταυλισμούς. «Ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα αρκετοί από το Μαρόκο και την Αλγερία, που κάνουν κατάχρηση αλκοόλ, καταλήγουν να τσακώνονται μεταξύ τους και να τραυματίζονται», τονίζει.

Το τελευταίο 24ωρο, επιπλέον 58 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία, εκ των οποίων οι 47 στη Λέσβο και οι 11 στη Σάμο. Οσον αφορά το ρεπορτάζ της Deutsche Welle για τις άσχημες συνθήκες που επικρατούν στο hotspot της Σάμου, ο δήμος αναφέρει ότι δυσφημείται το τουριστικό προϊόν του νησιού τη στιγμή που η δημοτική αρχή δεν φέρει ευθύνη, ενώ οι κάτοικοι έχουν δείξει μεγάλη αλληλεγγύη και ανθρωπιά.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, τονίζει ότι στη συγκεκριμένη εγκατάσταση φιλοξενείται υπερδιπλάσιος αριθμός ατόμων από όσους προβλέπουν οι προδιαγραφές του. Το γεγονός «έχει υπερτονιστεί από πλευράς δημοτικής αρχής με κάθε τρόπο και προς πάσα αρμόδια αρχή εδώ και πολλούς μήνες», χωρίς ωστόσο να ληφθεί κανένα μέτρο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT