Βελτίωση των συνθηκών στη Μόρια

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με καθυστέρηση πολλών ημερών και μετά τον θάνατο τριών ανθρώπων βελτιώθηκαν τελικά οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου.

Περίπου 300 άτομα, κυρίως οικογένειες, μεταφέρθηκαν στο Καρά Τεπέ, ενώ άλλοι 700 μετακόμισαν από τις καλοκαιρινές σκηνές σε πολικές σκηνές που εγκαταστάθηκαν τις δύο τελευταίες ημέρες μέσα στον καταυλισμό. Παράλληλα, αφαιρέθηκαν οι καλοκαιρινές σκηνές που είχαν τοποθετηθεί από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, οι οποίες ήταν εντελώς ακατάλληλες για τη στέγαση ανθρώπων σε συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών.

Στο μεταξύ, σε οικόπεδο ακριβώς δίπλα στο hotspot, το οποίο έχει νοικιαστεί από τον Ερυθρό Σταυρό της Δανίας αλλά δεν είχε αξιοποιηθεί λόγω τοπικών αντιδράσεων, πραγματοποιούνται εντατικές εργασίες, οι οποίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος της εβδομάδας, ώστε να αναβαθμιστούν συνολικά οι συνθήκες διαμονής στη Μόρια για τους περίπου 1.700- 2.000 ανθρώπους που παραμένουν.

Το τελευταίο 24ωρο, ωστόσο, έφτασαν 122 ακόμη άτομα στα ελληνικά νησιά, εκ των οποίων οι 57 στη Χίο και οι 65 στη Σάμο. Παράλληλα, με επιχείρηση υπό την ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας και τη συνδρομή προσωπικού του Frontex, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ενωσης -Τουρκίας, επιστράφηκαν χθες, 2 Φεβρουαρίου 2017, πέντε Σύροι πρόσφυγες – δύο άνδρες και τρεις γυναίκες. Είχαν όλοι παραιτηθεί από τα αιτήματά τους για χορήγηση καθεστώτος διεθνούς προστασίας. Η επιστροφή τους πραγματοποιήθηκε αεροπορικώς, με αεροσκάφος ναυλωμένο από τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής-Frontex, το οποίο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης με προορισμό τα Αδανα της Τουρκίας.

Καταγγελία από «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα»

Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» –η οργάνωση είχε αναδείξει και το θέμα της παραμονής των προσφύγων σε σκηνές σκεπασμένες από χιόνια– καταγγέλλουν ότι οι υγειονομικές αρχές δεν έχουν πραγματοποιήσει έρευνα για τον θάνατο που σημειώθηκε στις 24 Ιανουαρίου και δηλώνουν εξοργισμένοι από την αδυναμία των ελληνικών αρχών να προσφέρουν τα εντελώς απαραίτητα στους πρόσφυγες, όπως ασφαλή καταλύματα.

Ανακοίνωση – καταγγελία για τους θανάτους στη Μόρια εξέδωσε χθες και η Ενωση Γιατρών Λέσβου, που χαρακτηρίζει το hotspot «στρατόπεδο εξόντωσης προσφύγων και μεταναστών». Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί διαδήλωση στο νησί εναντίον της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, στην οποία θα συμμετάσχει και η Ενωση Γιατρών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT