Καθυστερεί η διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων

Καθυστερεί η διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αργά βήματα προχωρεί η διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία στα άλλα κράτη-μέλη, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εως τώρα έχουν μετεγκατασταθεί 8.799 άτομα από την Ελλάδα (και 3.200 από την Ιταλία), όταν η συμφωνία προβλέπει τη μετεγκατάσταση 60.000 προσφύγων (έως το τέλος του 2017).

Η Επιτροπή τονίζει ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να επιτύχουν τους μηνιαίους στόχους που έχουν τεθεί για 2.000 μετεγκαταστάσεις τον μήνα από την Ελλάδα και 1.000 από την Ιταλία. Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε: «Τους τελευταίους μήνες σημειώθηκε σημαντική πρόοδος όσον αφορά τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση. Ωστόσο, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στην κλίμακα των προκλήσεων στα κράτη-μέλη της πρώτης γραμμής και στις γειτονικές μας χώρες, χρειάζεται να γίνουν περισσότερα, και με ταχύτερους ρυθμούς.

Η μετεγκατάσταση όλων όσοι είναι επιλέξιμοι στην Ιταλία και στην Ελλάδα είναι δυνατή, αλλά για να γίνει πράξη απαιτείται πολιτική βούληση, δέσμευση και επιμονή από όλα τα κράτη-μέλη». Η πιθανότητα η Επιτροπή να ξεκινήσει διαδικασίες για τη μη συμμόρφωση εκ μέρους των κρατών-μελών με όσα έχουν συμφωνηθεί θα συζητηθεί τον Μάρτιο, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή τονίζει ότι τον Δεκέμβριο, με τη μετεγκατάσταση 1.926 ατόμων (764 από την Ιταλία και 1.162 από την Ελλάδα), σημειώθηκε ρεκόρ όσον αφορά τις μετεγκαταστάσεις τόσο από την Ιταλία όσο και από την Ελλάδα, όμως οι καλοί ρυθμοί πρέπει να συνεχιστούν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου, μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου τα κράτη-μέλη είχαν συνολικά προσφέρει 15.164 θέσεις για μετεγκατάσταση, ενώ από την πλευρά της Ελλάδας έχουν καταγραφεί 24.233 υποψήφιοι που πληρούν τις προϋποθέσεις. Τις περισσότερες θέσεις, 3.200, έχει προσφέρει η Γαλλία και ακολουθούν η Γερμανία, η Ολλανδία και η Πορτογαλία.

Σημειώνεται ότι η κατάθεση αιτήματος προς μια χώρα δεν σημαίνει ότι η χώρα αυτή θα αποδεχθεί το αίτημα για το συγκεκριμένο άτομο ακόμα και αν έχει διαθέσει θέσεις. Επίσης «ο μέσος χρόνος που απαιτείται από τη στιγμή που μια αποδοχή παραλαμβάνεται μέχρι ο αιτών τελικά να ταξιδέψει στο άλλο κράτος-μέλος φτάνει τις 58 ημέρες», επισημαίνει η Υπηρεσία Ασύλου.

Σήμερα κλιμάκιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής αναμένεται να μεταβεί στη Χίο προκειμένου να εξετάσει τη δυνατότητα να δημιουργηθεί κλειστό κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στη θέση «18» στο Αίπος, η οποία αρχικά είχε απορριφθεί καθώς πρόκειται για ορεινή περιοχή.

Διορισμοί στα hotspots

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου διορίστηκαν οι διοικητές στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (τα hotspots). Συγκεκριμένα, στη Χίο ο κ. Τσιγκαλάγης Θεόφιλος, η κ. Μαρία Κρητικού στην Κω, ο κ. Βασίλειος Μιγγιάνης στη Λέρο, η κ. Μαρία-Δήμητρα Νιούτσικου στη Σάμο και η κ. Ειρήνη Λογοθέτη στο κέντρο ταυτοποίησης του Φυλακίου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT