Ηχηρό ράπισμα από το Συμβούλιο της Επικρατείας έλαβε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τη «μαζική αποπομπή» διοικητών των νοσοκομείων τον Δεκέμβριο του 2015. Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε παράνομες τις απολύσεις 10 διοικητών και αναπληρωτών διοικητών νοσοκομείων της χώρας, με το σκεπτικό ότι οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες παύθηκαν στερούνται εμπεριστατωμένης αιτιολογίας. Μάλιστα, έπονται και άλλες σχετικές αποφάσεις από το ΣτΕ. Προς το παρόν, επίσημη αντίδραση από το υπουργείο Υγείας δεν υπάρχει, καθώς αναμένει να λάβει επισήμως τις αποφάσεις του ΣτΕ.
Τον Δεκέμβριο του 2015 με αποφάσεις του υπουργού Υγείας Αν. Ξανθού και του αναπληρωτή του Π. Πολάκη, παύθηκαν 59 διοικητές. Στην πλειονότητά τους προσέφυγαν στο ΣτΕ, ζητώντας να ακυρωθούν ως παράνομες και αντισυνταγματικές οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις, καταγγέλλοντας στην ουσία τη διαδικασία αξιολόγησης που ακολουθήθηκε. Υπενθυμίζεται ότι η αξιολόγησή τους έγινε αρχικά από τις διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών που απέστειλαν σχετικές εκθέσεις στην ειδική πενταμελή επιτροπή αξιολόγησης και εν συνεχεία από την ίδια την επιτροπή στην οποία έδωσαν προφορική συνέντευξη οι διοικητές. Πολλοί είχαν καταγγείλει τότε τη διαδικασία, αναφέροντας ότι δεν υπήρξε ενιαία φόρμα αξιολόγησης των διοικητών. Επικρίσεις είχε δεχθεί και η ολιγόλεπτη προφορική συνέντευξη, ενώ «λάδι στη φωτιά» είχε ρίξει και το ίδιο το υπουργείο Υγείας όταν είχε παραδεχθεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις παρά τη θετική εισήγηση της επιτροπής έπαυσε διοικητές, «συνεκτιμώντας το έργο τους και τη δυνατότητα διαχείρισης κρίσεων και διασφάλισης της εργασιακής ειρήνης στα νοσοκομεία».
Το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ έκανε δεκτές τις αιτήσεις, κρίνοντας ότι οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις είναι παράνομες, καθώς στερούνται εμπεριστατωμένης αιτιολογίας. Το ΣτΕ έκρινε πλημμελώς αιτιολογημένο και το πρακτικό της επιτροπής αξιολόγησης, επισημαίνοντας ότι δεν αναφέρονται συγκεκριμένα περιστατικά, αξιολογήσεις, εκτιμήσεις και γεγονότα, για τη συμπεριφορά των παυθέντων, έτσι ώστε να μπορεί να ελεγχθεί από το ΣτΕ η νομιμότητα της πρόωρης απομάκρυνσής τους.
Οι αποφάσεις του ΣτΕ αφορούν τους Γεώργιο Ραγκούση (νοσοκομείο Σάμου), Αγγελο Λιόση (Θριάσιο), Δέσποινα Τσαγδή (Σισμανόγλειο), Ευαγγελία Γιαννακάκου (Αττικόν), Παύλο Θεοδωράκη (ΨΝΑ), Παναγιώτη Παντελιάδη, (ΑΧΕΠΑ), Απόστολο Λέτσιο (Αγιος Ανδρέας), Αριστείδη Ζούμπου (Παίδων Πεντέλης), Μιλτιάδη Παπασταματίου (Σωτηρία) και Μάριο Τίγκα (Κοργιαλένειο-Μπενάκειο). Κατά πληροφορίες, δεν τίθεται θέμα επιστροφής των διοικητών στις θέσεις τους, καθώς η θητεία τους ακόμα και εάν δεν είχαν παυθεί, θα είχε λήξει εντός του 2016.
Δεύτερη φορά
Είναι η δεύτερη φορά που το ΣτΕ ακυρώνει απόφαση του υπουργείου Υγείας για παύση στελεχών διοίκησης, λόγω της διαδικασίας που επέλεξε να ακολουθήσει. Η πρώτη φορά αφορούσε τα μέλη του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του Αθανάσιος Γιαννόπουλος.