Προτείνουν ένα πιλοτικό κέντρο στη Χίο

Προτείνουν ένα πιλοτικό κέντρο στη Χίο

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο τραπέζι της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκεται μια νέα πρόταση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού το επόμενο καλοκαίρι. Η πρόταση αυτή βασίζεται στις εξής παραδοχές, που στην πραγματικότητα δεν επιδέχονται σοβαρής αμφισβήτησης:

1. Η ροή μέσω της βαλκανικής οδού, παρά τα όσα περί του αντιθέτου λέγονται και γράφονται, συνεχίζεται με ρυθμό 14.000 πρόσφυγες /μετανάστες τον μήνα. Με αυτόν τον ρυθμό υπολογίζεται ότι έφθαναν στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης τους προηγούμενους μήνες. Ομως καμία από τις κυβερνήσεις αυτών των ευρωπαϊκών χωρών δεν επιθυμεί να το κάνει δημόσια θέμα. Με ποια λογική; «Αν οι πρόσφυγες δεν γράφεται ή δεν μεταδίδεται ότι περνάνε, τότε… δεν περνάνε», είπε στην «Κ» ανώτερος αξιωματούχος του αυστριακού υπουργείου Εσωτερικών. Και φαίνεται ότι σιωπηρώς, με αυτή την άποψη, συμφωνούν και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι.

2. Για τη διάβαση αυτή χρησιμοποιούνται όχι μόνο τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας, και κυρίως εκείνα με τα Σκόπια και τη Βουλγαρία, αλλά και ορισμένα «εναέρια». Συγκεκριμένα, για όσους έχουν χρήματα, εξακολουθούν να «αξιοποιούνται» ορισμένα επαρχιακά αεροδρόμια, όπου οι πρόσφυγες που διαθέτουν χρήματα μεταβαίνουν και στη συνέχεια ταξιδεύουν με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με προορισμό κυρίως την Ιταλία, αλλά και όχι μόνο.

«Αχίλλειος πτέρνα» του σημερινού συστήματος της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας είναι η αργή διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Frontex που βρίσκονται στη διάθεση της «Κ», τη 10η εβδομάδα του 2017 (6-12 Μαρτίου) η Λέσβος, η Χίος, η Κως και η Σάμος παρουσίαζαν μεγαλύτερους πληθυσμούς προσφύγων και μεταναστών απ’ όσο θα έπρεπε και αντέχουν. Στη Χίο, αυτή την εβδομάδα, υπήρχαν 3,2 φορές περισσότεροι πρόσφυγες από όσο αντέχει το νησί (3.200 έναντι 1.000), στη Σάμο και την Κω, οι διπλάσιοι. Να σημειωθεί ότι κατά τη συγκεκριμένη εβδομάδα οι ροές λόγω κακοκαιρίας υποχώρησαν κατά 72%, σε μόνον 104 αφίξεις.

Η πρόταση που έχει υποβληθεί στην ελληνική κυβέρνηση από μεγάλη ευρωπαϊκή μη κυβερνητική οργάνωση που είχε την πατρότητα της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας είναι να δημιουργηθεί ένα κέντρο υποδοχής στη Χίο –το νησί με το μεγαλύτερο πρόβλημα– το οποίο θα λειτουργεί σαν «πιλότος» και θα ολοκληρώνει τις απαντήσεις στα αιτήματα των αφικνουμένων για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου εντός τεσσάρων εβδομάδων. Το κέντρο αυτό θα πληρώνεται από τη Γερμανία και θα απασχολεί υπαλλήλους από τις Κάτω Χώρες.

Οι εμπλεκόμενες κυβερνήσεις έχουν ενημερωθεί για την ιδέα και φαίνεται να συμφωνούν. Η ελληνική κυβέρνηση, πάντως, περιμένει μια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου έχουν προσφύγει κυβερνητικές οργανώσεις και πρόσφυγες για το ζήτημα αν η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα ή όχι. Ολα δείχνουν ότι δεν φαίνεται πως θα αποφασίσει γρήγορα για το ζήτημα αυτό.

Κρίσιμο θέμα παραμένει και το αν θα αυξηθούν δραματικά οι ροές των προσφύγων τις επόμενες εβδομάδες ανάλογα και με την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία. Να σημειωθεί ότι τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου το 31% των προσφύγων και μεταναστών που έφθασαν στην Ελλάδα προέρχονταν από τη Συρία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT