Περισσότερα βιβλία για όλα τα παιδιά

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι σχολικές βιβλιοθήκες δεν είναι μόνο χώροι που υποστηρίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και χώροι από όπου ξεκινούν ταξίδια απεριόριστων διαδρομών προς τη γνώση». Με βάση αυτό το σκεπτικό ξεκίνησε το «ταξίδι» του «Library4all». Τα θεμέλια έβαλαν πέντε εθελοντές που τους ένωνε η αγάπη τους για τα βιβλία και η χαρά της προσφοράς. Μέσα σε τέσσερα χρόνια από την ίδρυση της μη κερδοσκοπικής τους εταιρείας, έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν χιλιάδες βιβλία προσχολικής και σχολικής ηλικίας και να ενισχύσουν με αυτά εκατοντάδες βιβλιοθήκες σχολείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το «Library4all», δηλαδή η «Βιβλιοθήκη για όλους», λειτουργεί ως ένας φορέας δικτύωσης μεταξύ εκείνων που θέλουν να προσφέρουν βιβλία και εκείνων που τα έχουν ανάγκη.

«Η κινητήρια δύναμή μας είναι το σύνθημα “περισσότερα βιβλία για όλα τα παιδιά”», λέει στην «Κ» η εκπαιδευτικός Ελένη Γερουλάνου, από τα ιδρυτικά μέλη του «Library4all». «Δεν παραγνωρίζουμε τη σημασία κτιριακών και άλλων αναγκών που παρουσιάζουν τα σχολεία, ωστόσο οι δάσκαλοι χρειάζονται εκπαιδευτικό υλικό για να κάνουν το καλύτερο μέσα στην τάξη. Η βιβλιοθήκη ενός σχολείου είναι η “καρδιά” του, γιατί εκεί τα παιδιά μπορούν να εμπνευστούν, να συγκινηθούν, να εξερευνήσουν και να αποκομίσουν εμπειρίες», εξηγεί.

Το έργο είναι εντυπωσιακό. Από το 2013 μέχρι σήμερα έχουν σταλεί 53.000 βιβλία σε 1.057 σχολικές βιβλιοθήκες. Τα βιβλία είναι καινούργια ή σε εξαιρετική κατάσταση, προέρχονται από δωρεές χορηγών, ιδρυμάτων ή εκδοτών και προορίζονται για παιδιά ηλικίας τεσσάρων έως δεκατεσσάρων ετών. Η ανταπόκριση είναι ιδιαίτερα θερμή και τα μέλη του «Library4all» λαμβάνουν πολύ συχνά συγκινητικά μηνύματα και ζωγραφιές από τα παιδιά.

Από ένα email

Πριν από δύο χρόνια, η Βίκυ Ξανθοπούλου, που είναι νηπιαγωγός στην Ποταμιά της Θάσου, έστειλε ένα email στο «Library4all», ζητώντας να ενισχυθεί η βιβλιοθήκη του νηπιαγωγείου με καινούργιες εκδόσεις. Ενιωσε μεγάλη έκπληξη, λέει στην «Κ», όταν πολύ σύντομα είδε να καταφθάνει μία κούτα με είκοσι τίτλους βιβλίων. «Οσοι εκπαιδευτικοί υπηρετούμε σε δημόσια σχολεία γνωρίζουμε πολύ καλά πως τα μέσα σε σχέση με τα παιδαγωγικά υλικά είναι πενιχρά. Κάθε χρονιά προσπαθούμε να καλύψουμε μια διαφορετική ανάγκη έχοντας πάντα τους γονείς στο πλευρό μας. Είναι συγκινητικό που μια μη κερδοσκοπική εταιρεία και όχι ένας κρατικός φορέας –όπως θα άρμοζε– έχει αναλάβει αυτήν τη σημαντική αποστολή να προάγει τη φιλαναγνωσία», τονίζει η κ. Ξανθοπούλου.

Στην Τιφλίδα και την Ιμβρο

Τον Σεπτέμβριο του 2014, η Γεωργία Δημοπούλου και ο σύζυγός της, εκπαιδευτικοί και οι δύο, μετακόμισαν στην Τιφλίδα της Γεωργίας ως αποσπασμένοι από την Ελλάδα. Οταν διαπίστωσαν την έλλειψη βιβλίων γραμμένων στην ελληνική γλώσσα για παιδιά και εφήβους, σκέφτηκαν να δημιουργήσουν μία δανειστική βιβλιοθήκη ώστε να ενθαρρύνουν όσους διδάσκονται τη γλώσσα μας να έρθουν σε επαφή με αυτήν μέσω του βιβλίου και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους γύρω από τον ελληνικό πολιτισμό.

«Το “Library4all” αγκάλιασε το όραμά μας και ανταποκρίθηκε άμεσα. Ετοίμασαν ένα υπέροχο πακέτο βιβλίων συμβάλλοντας στο εγχείρημά μας με αξιόλογα λογοτεχνικά έργα. Η βιβλιοθήκη μας σιγά σιγά γίνεται γνωστή και ελπίζουμε ότι ο δανεισμός των βιβλίων θα γίνει μια συνήθεια που θα καλλιεργηθεί με τον καιρό», λέει η κ. Δημοπούλου, επισημαίνοντας ότι τα παιδιά της Γεωργίας δείχνουν με κάθε ευκαιρία την αγάπη τους για την Ελλάδα.

Πέρυσι, τα μέλη της οργάνωσης επισκέφθηκαν τον Σύλλογο Ιμβρίων και παρέδωσαν μία κούτα με βιβλία για το δημοτικό σχολείο και τα νηπιαγωγεία της Ιμβρου, που επαναλειτούργησαν το 2013. Η συγκίνηση ήταν μεγάλη όταν έμαθαν για την ιστορία αυτού του σχολείου που έζησε όλες τις περιπέτειες του ελληνισμού. «Περιπτώσεις σαν κι αυτή αναδεικνύουν τη σημασία της προσφοράς μας και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε αυτό που ξεκινήσαμε», τονίζει η Ελένη Γερουλάνου.

25.000 βιβλία

Οσα από τα βιβλία δεν είναι κατάλληλα για τις σχολικές βιβλιοθήκες προσφέρονται σε φορείς και σωφρονιστικά ιδρύματα.

Ηδη, έχουν δοθεί περισσότερα από 25.000 βιβλία, ενώ, μετά το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης, η οργάνωση φροντίζει και για τα παιδιά των προσφύγων στέλνοντάς τους –στα σχολεία και στις δομές όπου φιλοξενούνται– βιβλία στην αγγλική ή την αραβική γλώσσα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT