Στον εισαγγελέα για τη διερεύνηση τυχόν αξιόποινων πράξεων στέλνουν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για την πραγματοποίηση παραστάσεων με δελφίνια. Όπως καταλήγουν, το Πάρκο παραβίασε τη νομοθεσία για την προστασία των ζώων, ενώ λειτουργούσε επί τέσσερα χρόνια χωρίς άδεια. Η εταιρία από την πλευρά της υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται για παράσταση αλλά για εκπαιδευτική παρουσίαση και επισημαίνει ότι έχει αθωωθεί δικαστικά δύο φορές για το ίδιο ζήτημα.
Κλιμάκιο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος πραγματοποίησε αυτοψία στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο πριν από ένα έτος, μετά από αναφορά στη Βουλή του βουλευτή Γιώργου Δημαρά. Στην έκθεση αυτοψίας οι Επιθεωρητές περιγράφουν 20λεπτη ψυχαγωγική παράσταση με δελφίνια, για την οποία κατέβαλλαν αντίτιμο 3 ευρώ πλέον του εισιτηρίου. Όπως επισημαίνουν, οι παραστάσεις με τη συμμετοχή ζώων απαγορεύονται ρητά τόσο από τη νομοθεσία (η οποία εξαιρεί μόνο τις παραστάσεις ιππικής δεξιοτεχνίας και διεξαγωγής αθλημάτων ιππασίας), όσο και από την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του ζωολογικού κήπου. Επίσης οι Επιθεωρητές διαπίστωσαν ότι η άδεια λειτουργίας του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου είχε λήξει από το Μάρτιο του 2013. Η άδεια ανανεώθηκε μετά τον έλεγχο, τον Ιούλιο του 2017, επομένως το Πάρκο «λειτουργούσε χωρίς την προβλεπόμενη άδεια για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων ετών».
Η απάντηση της εταιρίας.
Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο από την πλευρά του απορρίπτει τα επιχειρήματα των Επιθεωρητών, κατηγορώντας τους για «μεροληπτική παρερμηνεία της νομοθεσίας». Όπως αναφέρει στο απολογητικό της υπόμνημα, η χρήση της λέξης «παράσταση» από τους Επιθεωρητές δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα: «Η έκθεση (σσ.των Επιθεωρητών) συνεχίζει με όρους όπως “πιρουέτες”, “χειροκροτήματα”, με μοναδικό σκοπό την προσπάθεια δημιουργίας αρνητικών εντυπώσεων για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Προφανώς οι ελεγκτές δεν ενδιαφέρθηκαν να παρακολουθήσουν τον εκφωνητή του προγράμματος και τις εξηγήσεις οι οποίες συνοδεύουν το πρόγραμμα προς εκπαίδευση/ ενημέρωση του κοινού. Πιο συγκεκριμένα οι λέξεις “πιρουέτες” και το “χειροκρότημα” έχουν σαν σκοπό να εξηγήσουμε στο κοινό την ευελιξία που έχουν τα ζώα με τα πτερύγιά τους και το σώμα τους εν γένει (…).
Όλες οι συμπεριφορές που βλέπει το κοινό είναι φυσιολογικές συμπεριφορές, τις οποίες εξηγούμε στο κοινό κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής παράτασης». Επιπλέον, όπως επισημαίνει, έχει αθωωθεί δικαστικά δύο φορές το 2013 και 2015 για την ίδια «δήθεν παράβαση». Τέλος, υποστηρίζει ότι η χρέωση εισιτηρίου ήταν προαιρετική «προς οικονομική διευκόλυνση των επισκεπτών λόγω της οικονομικής κρίσης» και καταργήθηκε από τον Ιανουάριο του 2017.
Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος ωστόσο δεν έκαναν δεκτά τα επιχειρήματα της εταιρίας. «Η εν λόγω παράσταση είχε όλα τα χαρακτηριστικά του όρου αυτού και συγκεκριμένα διενεργείτο (…) ενώπιον του κοινού με τις επεξηγήσεις του εκφωνητή, όπου τα δελφίνια εξαναγκάζονταν να εκτελούν προκαθορισμένες ασκήσεις ή σειρές ασκήσεων, όχι ως αποτέλεσμα φυσιολογικής ούτε αυθόρμητης συμπεριφοράς, αλλά κατόπιν εντολών των υπευθύνων που δίνονταν με σφυρίχτρα ή χειρονομίες και με επακόλουθη ανταμοιβή τροφής. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της παράστασης το κοινό χειροκροτούσε σε συχνά διαστήματα και ειδικότερα στο τέλος κάθε σειράς κινήσεων των δελφινιών, είτε αυθόρμητα, είτε μετά από παρακίνηση του εκφωνητή», αναφέρουν.
Μετά την ολοκλήρωση της πράξης βεβαίωσης παράβασης στις 3 Νοεμβρίου, οι Επιθεωρητές διαβίβασαν την υπόθεση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για τη διερεύνηση τυχόν αξιόποινων πράξεων. Επίσης ενημέρωσαν τις υπηρεσίες αδειοδότησης (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιφέρεια). Και θα προχωρήσουν στον καταλογισμό προστίμου στην εταιρία.