Μια δεματοποιημένη χωματερή έχει δημιουργηθεί πλέον στην Ανδρο, ως αποτέλεσμα της αδυναμίας των Αρχών να χωροθετήσουν ΧΥΤΥ. Την τελευταία δεκαπενταετία έχουν προταθεί και απορριφθεί δύο θέσεις λόγω τοπικών αντιδράσεων, ενώ η νέα προτεινόμενη θέση έτυχε ίδιας υποδοχής, με αποτέλεσμα η διαδικασία αδειοδότησης να «σέρνεται»… από το 2012. Ως αποτέλεσμα, η πιθανότητα ένταξης του έργου και σε αυτό το ΕΣΠΑ απομακρύνεται.
Πολύ συνοπτικά, η Ανδρος «εξυπηρετείτο» έως το 2011 από μια παράνομη χωματερή. Οι προσπάθειες το 2004 και το 2008 για τη χωροθέτηση ΧΥΤΑ είχαν πέσει στο κενό, λόγω των τοπικών αντιδράσεων. Ομως το 2011 η παράνομη χωματερή κατέρρευσε στη θάλασσα και έκλεισε οριστικά. Στο χώρο της τοποθετήθηκε ένας δεματοποιητής ο οποίος απλώς μετατρέπει τα σκουπίδια σε «πακέτα», ενώ τα τελευταία χρόνια γίνεται και μια προσπάθεια για ανακύκλωση.
Με δεδομένο το αδιέξοδο, το 2012 παραδόθηκε μια νέα μελέτη, η οποία υπέδειξε μια νέα θέση για τον ΧΥΤΥ. Αμέσως ξεκίνησαν νέες αντιδράσεις, αυτή τη φορά από τους κατοίκους της νέας περιοχής. Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι η θέση είναι ακατάλληλη, ότι από την περιοχή περνά ρέμα και ότι θα εκτεθούν σε κίνδυνο οι τρεις γεωτρήσεις που υδροδοτούν το Μπατσί. Ετσι ξεκίνησε η οδύσσεια μιας αδειοδότησης, με τις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να καταθέτουν συνεχώς παρατηρήσεις και τις δύο πλευρές, τον δήμο και τους αντιδρώντες να παρουσιάζουν νέα στοιχεία για να ενισχύσουν τις θέσεις τους.
Διφορούμενες απόψεις
Το 2016 η διαδικασία αδειοδότησης θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί. Σήμερα η υπόθεση δεν έχει φθάσει ακόμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (αναμένεται τον Μάρτιο). «Σε άλλες περιπτώσεις η διαδικασία αδειοδότησης ενός ΧΥΤΥ ολοκληρώνεται γρήγορα γιατί οι απόψεις είναι σαφείς και όχι διφορούμενες», λέει στην «Κ» ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Νίκος Θεοδωρίδης. Οπως αναφέρει, ζήτησε γνωμοδότηση του ΙΓΜΕ για την καταλληλότητα της θέσης: «Η διεύθυνση Υδάτων γνωμοδότησε θετικά, αλλά από τη στιγμή που η άποψη αυτή αμφισβητείται από καθηγητές πανεπιστημίου (σ.σ.: με γνωμοδότηση που παρουσίασαν οι αντιδρώντες) χρειαζόμαστε μια τρίτη γνώμη».
Ο δήμαρχος Ανδρου, Θεοδόσης Σουσούδης, ελπίζει ότι η υπόθεση θα λήξει σύντομα. «Στο νησί έχει δημιουργηθεί μια “βόμβα” από τους χιλιάδες τόνους δεματοποιημένων σκουπιδιών. Ολα είναι έτοιμα για την έγκριση της μελέτης για το νέο ΧΥΤΥ και περιμένουμε πότε επιτέλους θα “έρθει” το θέμα στο ΠΕΣΠΑ. Εν τω μεταξύ, το τελευταίο διάστημα βλέπουμε και πάλι μια “υπόγεια” προσπάθεια να ματαιωθεί το έργο. Σε αυτό παίζει ρόλο ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιάννης Καπάκης, που χρησιμοποιεί τη θέση του ως γ.γ. Πολιτικής Προστασίας προσπαθώντας να μπλοκάρει τον ΧΥΤΥ». Ο κ. Καπάκης απορρίπτει ως ψευδείς τους ισχυρισμούς του δημάρχου. «Προσπαθώ ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες», λέει. «Δεν αποφασίζω εγώ για τη θέση, ούτε υποστήριξα να μην γίνει ΧΥΤΥ στο νησί. Αν η θέση ήταν κατάλληλη, δεν θα υπήρχαν αντιδράσεις. Θέλουμε ένα έργο που να μην επιβαρύνει το περιβάλλον και τα υπόγεια νερά».
Αν πάντως η χωροθέτηση απορριφθεί, τότε η Ανδρος θα «δεματοποιεί» σκουπίδια επί πολλά χρόνια ακόμα, καθώς πρέπει να επιλεγεί νέα θέση, να εκπονηθούν νέες μελέτες και να υποβληθούν σε δεκάδες υπηρεσίες προς γνωμοδότηση. Ολα αυτά, χωρίς να συνυπολογίζονται οι νέες αντιδράσεις, αυτή τη φορά από κατοίκους της νέας περιοχής…