Περπατάς αμέριμνος στο Πεδίον του Αρεως. Περνάς δίπλα από το θέατρο «Αλσος», το οποίο ξαφνικά απέκτησε κινητικότητα. Μέσα, ο Ρώσος εικαστικός Ντμίτρι Βιλένσκι έχει απλώσει τα υλικά του και ετοιμάζει μεγάλα πανό. Παράξενο… Μέχρι πρότινος, το θέατρο δεν παραχωρείτο ούτε καν για την ημερίδα για τη διάσωση του πάρκου – η τέχνη, όμως, φαίνεται, τα κερδίζει όλα. Λίγο παρακάτω, στο μεγάλο ξέφωτο, στήνεται μια μεγάλη, ξύλινη κατά βάση, με παλέτες κατασκευή, που θα είναι ο πυρήνας του πάρκου, ενώ θα φιλοξενηθούν βιβλιοθήκη και… ραδιοφωνικός σταθμός. Στο σιντριβάνι στήθηκαν χάρτινοι στύλοι που θα φιλοξενήσουν την ηχητική εγκατάσταση του Αντόν Κατς, που τον είχαμε γνωρίσει στην documenta της Αθήνας – ήταν αυτός που έκανε τις δράσεις σε περίπτερα στου Ψυρρή και στη Φωκίωνος Νέγρη. Στην πλατεία Πρωτομαγιάς, στην άλλως γνωστή γέφυρα Μουστοξύδη, το τσιμεντένιο θέατρο θα αποκτήσει ζωή. Από την άλλη πλευρά, προς τη Μαυρομματαίων, στην περιοχή των ανδριάντων, θα στηθούν εικαστικές εγκαταστάσεις. Μα τι γίνεται στο Πεδίον του Αρεως;
Οι χάρτινοι στύλοι που θα μεταδίδουν ήχους του πάρκου και αποσπάσματα από την καθημερινότητά του, διά χειρός Αντόν Κατς.
Η απάντηση ήλθε από τη Μαντώ Γιαννίκου, υπεύθυνη παραγωγής του «Park Fables», των μύθων του πάρκου, που εντάσσεται στο φεστιβάλ Fast Forward της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Από τις 9 έως τις 16 Μαΐου, το Πεδίον του Αρεως γίνεται πεδίο καλλιτεχνικών δράσεων, που δεν θα θυμίζει σε τίποτα το πανηγύρι που επιτρέπει η Περιφέρεια Αττικής να στήνεται κάθε τόσο, με διάφορα θεματικά παζάρια, που τρυπούν τα πανάκριβα μάρμαρα για τα περίπτερα και γεμίζουν τον κόσμο με… ενδιαφέρουσες μυρωδιές. Η δράση «Park Fables» στόχο έχει να δημιουργήσει, καθ’ όλο το μήκος του σπουδαίου –και αφημένου– πνεύμονα της Αθήνας, έναν χώρο ανάμεσα στην πραγματικότητα και στη φαντασία. Η καλλιτεχνική κολεκτίβα Chto Delat, που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε σύμπραξη με τον εικαστικό και μουσικό Αντόν Κατς, θα προτείνει νέους τρόπους χρήσης (και επανάχρησης) του Πεδίου του Αρεως. Και δεν είναι μια απλή καλλιτεχνική δράση. Η ομάδα έχει κάνει διεπιστημονική έρευνα για το πάρκο, ευρεία και πρωτότυπη, προσπαθώντας να βρει τρόπους να σπάσει τα στερεότυπα, χρησιμοποιώντας, όμως, μνήμες και αφηγήσεις από τον ίδιο τον τόπο, όπου συγκεφαλαιώνονται η αστική ταυτότητα και η Ιστορία.
Ο εικαστικός και μουσικός Αντόν Κατς, που είχαμε δει στην documenta.
Για δύο εβδομάδες, η Στέγη και το Fast Forward θα κάνουν αυτό για το οποίο αδυνατούν να βρουν λύση η περιφέρεια και τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη: θα δείξει τις δυνατότητες που έχει αυτό το δημόσιο αστικό πάρκο ώστε να αποτελέσει και πάλι σημείο αναφοράς για την πόλη. Παραστάσεις, δημόσιες συζητήσεις, εφήμερες παρεμβάσεις και προσωρινές εγκαταστάσεις καλούν το κοινό να στοχαστεί πάνω στην έννοια του δημόσιου χώρου και στους τρόπους διαχείρισης και χρήσης ενός τοποσήμου.
Η «Κ» επικοινώνησε με τους κατοίκους του Πεδίου του Αρεως. Απελπισμένοι, για άλλη μία φορά, που η Περιφέρεια Αττικής και τα υπουργεία, ακριβώς μετά τις υποσχέσεις που έδωσαν στην ημερίδα της Πρωταπριλιάς, δεν έχουν κάνει τίποτα, λένε ότι «ευτυχώς που γίνεται κι αυτό. Εμπιστευόμαστε και πιστεύουμε στη Στέγη. Ωστόσο, αυτές οι λύσεις, όπως είναι αυτονόητο είναι αποσπασματικές. Οι παιδικές χαρές είναι ακόμα κλειστές, το σιντριβάνι ξερό, όπως και οι υδάτινες διαδρομές, τουαλέτες δεν υπάρχουν, οπότε όλο το πάρκο μετατρέπεται σε μια απέραντη τουαλέτα. Τουλάχιστον, για δύο εβδομάδες, θα δούμε τι σπουδαίος πυρήνας μπορεί να γίνει το Πεδίον του Αρεως». Το πάρκο και όσοι το αγαπούν μπορούν – οι υπόλοιποι;
Αναλυτικά όλες οι δράσεις του «Park Fables» στο www.sgt.gr/gre/SPG2138.