Το μεγαλύτερο κοινοτικό πρόγραμμα για την προστασία της φύσης στην Ελλάδα

Το μεγαλύτερο κοινοτικό πρόγραμμα για την προστασία της φύσης στην Ελλάδα

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πρωτιές είναι αρκετές: το πρόγραμμα «LIFE IP 4 Natura» είναι το μεγαλύτερο σε διάρκεια και προϋπολογισμό κοινοτικό πρόγραμμα που έχει χρηματοδοτηθεί ποτέ για την προστασία της ελληνικής φύσης. Επίσης είναι το πρώτο στο οποίο τον πρώτο ρόλο έχει το υπουργείο Περιβάλλοντος, αποδεικνύοντας πως όταν υπάρχουν στο Δημόσιο στελέχη με όρεξη και φιλοδοξία, μπορούν να φέρουν πολύτιμους πόρους στη χώρα.

Στόχος του προγράμματος, που παρουσιάστηκε χθες, είναι να καθοριστούν δράσεις για την προστασία ειδών και οικοτόπων του δικτύου Natura 2000 (θα καταρτιστούν 13 ειδικά σχέδια στο πλαίσιο του προγράμματος) και να εφαρμοστούν πιλοτικά τα σχέδια διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών (που σε λίγο θα ξεκινήσουν να εκπονούνται) σε τέσσερις γεωγραφικές περιοχές.

Όπως ανέφερε ο Γιάννης Μητσόπουλος, από τη Διεύθυνση Βιοποικιλότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος, το πρόγραμμα θα διαρκέσει 8 έτη κατά τα οποία θα επενδυθούν για την προστασία της βιοποικιλότητας 17 εκατ. ευρώ (10,2 εκατ. κοινοτική συμμετοχή, 6,8 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο και τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα). Το υπουργείο θα παίξει για πρώτη φορά το ρόλο του συντονιστή, «γεγονός που αποδεικνύει ότι η δημόσια διοίκηση μπορεί να φέρει χρηματοδοτήσεις στην Ελλάδα και ταυτόχρονα μια μεγάλη πρόκληση».

Οι συμμετέχοντες είναι συνολικά πολλοί: το Δημοκρίτειο και το Πανεπιστήμιο Πατρών, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF και Ορνιθολογική Εταιρεία, οι Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης και Αν. Μακεδονίας και Θράκης, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δυτ. Μακεδονίας και το Πράσινο Ταμείο. «Είναι ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα που καλείται να καλύψει δύο προϋποθέσεις: τη συνέχεια και συνέπεια στην προσπάθεια και τη συνεργασία γύρω από έναν κοινό σκοπό», ανέφερε ο διευθυντής του WWF Δημήτρης Καραβέλλας.

Το πρόγραμμα τα «τρέξει» ταυτόχρονα με την εκπόνηση ειδικών περιβαλλοντικών μελετών (που σύμφωνα με το υπουργείο θα ανατεθούν έως τον Ιούλιο), με βάση τις οποίες θα δημιουργηθούν για πρώτη φορά ολοκληρωμένα σχέδια δράσης για τις 446 περιοχές Natura της χώρας. «Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι το LIFE θα βοηθήσει να κινητοποιηθούν κι άλλοι πόροι για το περιβάλλον αυτά τα 8 χρόνια», ανέφερε ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος. «Αυτές είναι οι ειδήσεις που θέλουμε να ακούμε και όχι η διοργάνωση αγώνων μοτοκρός στις παραλίες ωοτοκίας της caretta-caretta στον Κυπαρισσιακό κόλπο».

Να σημειωθεί ότι χθες το υπουργείο παρέτεινε κατά ένα έτος τους περιορισμούς (δόμησης, χρήσεων κλπ) στον Κυπαρισσιακό κόλπο, ενόψει της ολοκλήρωσης του πλαισίου προστασίας της περιοχής.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT