Λόφοι σκουπιδιών υπό βροχή

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο συνδυασμός σκουπιδιών και βροχής δεν ήταν ποτέ καλός. Ο άστατος καιρός των προηγούμενων ημερών στην πρωτεύουσα επιδείνωσε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί εδώ και μία εβδομάδα στην αποκομιδή των απορριμμάτων, με τα σκουπίδια σε αρκετές περιοχές να σκορπίζονται στους δρόμους και να φράζουν τα φρεάτια. Την ίδια στιγμή, στον ΧΥΤΑ Φυλής η προσπάθεια σταθεροποίησης των πρανών συνεχίζεται και, αν δεν υπάρξουν απρόοπτα, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος της εβδομάδας.

Παρά τη σημαντική προσπάθεια που καταβάλλουν αρκετοί δήμοι ώστε να κρατήσουν καθαρές τουλάχιστον τις κεντρικές τους περιοχές, σε αρκετές γειτονιές της πρωτεύουσας τα σκουπίδια ήδη σχηματίζουν λόφους. Την κατάσταση επιδείνωσαν οι μπόρες του Σαββατοκύριακου, παρασύροντας σκουπίδια που βρίσκονταν εκτός κάδων και δημιουργώντας μια άσχημη ατμόσφαιρα.

Χαρακτηριστική ήταν η χθεσινή δήλωση του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη: «Ανθρωποι, σχεδιασμοί και υποδομές δοκιμάζονται αυτή την ώρα και κάθε άλλο παρά αυτονόητο είναι ότι η πρωτεύουσα θα μπορέσει για πολύ ακόμη να αντιμετωπίζει με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες το πρόβλημα» ανέφερε, σημειώνοντας ότι καταβάλλεται προσπάθεια να γίνεται τακτική αποκομιδή σε σημεία υγειονομικού ενδιαφέροντος και σε τουριστικές περιοχές. Επικριτικός ήταν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, που κατηγόρησε την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου για το αδιέξοδο στη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής. «Μας κρύβει η περιφέρεια ότι τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα με τον ΧΥΤΑ και έχουμε φτάσει πλέον στα όρια κορεσμού του, γι’ αυτό και δεν μπορεί πράγματι να υπάρξει άλλο μέτωπο εργασίας και εναλλακτικό σχέδιο διαχείρισης κρίσης;», ανέφερε.

Εν τω μεταξύ στον ΧΥΤΑ Φυλής τα συνεργεία ξεκίνησαν και πάλι χθες την προσπάθεια στήριξης της ρηγματωμένης πλευράς, αφαιρώντας σκουπίδια από την κορυφή του λόφου για να τα «χτίσουν» δίπλα στο επικίνδυνο σημείο ως στήριγμα. Ο «σκουπιδο-τοίχος» αντιστήριξης δημιουργείται μέσα στο νέο κύτταρο του ΧΥΤΑ, το οποίο βρίσκεται στη βάση του ρηγματωμένου λόφου απορριμμάτων, περιορίζοντας με αυτό τον τρόπο τη διάρκεια ζωής του. Στον ΕΔΣΝΑ, που διαχειρίζεται τον χώρο, εκτιμούν ότι την Τετάρτη ή το αργότερο την Πέμπτη η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί πλήρως και τα απορριμματοφόρα θα μπορέσουν και πάλι να χρησιμοποιούν απευθείας τον νέο χώρο, έστω και με χαμηλότερους ρυθμούς. «Η λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής εξομαλύνεται σταδιακά, με αποκλειστικό κριτήριο την ασφάλεια και τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων καθώς και την αποτελεσματική αποκατάσταση της ρηγμάτωσης», δήλωσε χθες η αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, Αφροδίτη Μπιζά.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί χρειάζεται αρκετό χρόνο για να εξομαλυνθεί. Σήμερα από τους περίπου 5.000 τόνους απορριμμάτων που παράγονται ημερησίως στην Αττική, περίπου 3.000-3.500 καταλήγουν στον σταθμό μεταφόρτωσης του Σχιστού ή στο εργοστάσιο μηχανικής διαλογής (ΕΜΑΚ) στη Φυλή, από όπου μεταφέρονται με φορτηγά στο νέο κομμάτι του ΧΥΤΑ. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ημέρα οι ποσότητες που βρίσκονται στους δρόμους αυξάνονται τουλάχιστον κατά 1.500-2.000 τόνους.

Χρώμιο στον Ασπρόπυργο

Δέκα φορές μεγαλύτερες από τα επιτρεπόμενα όρια είναι οι συγκεντρώσεις ολικού χρωμίου στην περιοχή του Ασπροπύργου. Δειγματοληψίες που πραγματοποιήθηκαν από τον «Δημόκριτο» για λογαριασμό του ΕΔΣΝΑ, σε επιφανειακά και υπόγεια ύδατα στην περιοχή, εντόπισαν ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις (520 μg/L), όταν όριο για το ολικό χρώμιο είναι τα 50 μg/L και εξασθενούς χρωμίου (510 μg/L). «Ο ΕΔΣΝΑ αμέσως μόλις πήρε τα πρώτα αποτελέσματα από τον “Δημόκριτο”, ενημέρωσε για τα ευρήματα τον Δήμο Ασπροπύργου και την αρμόδια διεύθυνση της Περιφέρειας Αττικής», αναφέρει σε χθεσινή του ανακοίνωση. «Παρά το γεγονός ότι το θέμα υπερβαίνει τις αρμοδιότητες του ΕΔΣΝΑ, ο σύνδεσμος καλεί όλους τους υπεύθυνους να αναλάβουν τις ευθύνες τους για ένα κρίσιμης σημασίας θέμα που αφορά τη δημόσια υγεία». Οι δειγματοληψίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο επιδημιολογικής έρευνας που ανέθεσε τον περασμένο Δεκέμβριο ο ΕΔΣΝΑ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT