Βήμα – βήμα περιγράφει την επιχείρηση εκκένωσης της κατασκήνωσης στον Αγιο Ανδρέα ο κ. Θοδωρής Ψυρρής, σε ανάρτησή του στο Facbook, στην οποία σημειώνει μεταξύ άλλων ότι πρόκειται «για μια ιστορία από τα χτες που δεν θα την μάθετε από τα ΜΜΕ την οποία τυγχάνει να την ξέρω, μια εκπληκτική προσπάθεια που έγινε με επιτυχία αλλά δεν ήρθε ποτέ στην δημοσιότητα, και ίσως δεν έρθει ποτέ».
Ο κ. Ψύρρης στο κείμενό του υπογράμμισε πως «όταν ο Δήμος Αθηναίων κατάλαβε πως η φωτιά πλησιάζει την κατασκήνωση, δεν δίστασε καθόλου. Γύρω στις 5 το απόγευμα πάρθηκε η απόφαση για την εκκένωση 617 παιδιών και μπήκε σε εφαρμογή». «Τα παιδιά δεν κινδύνευσαν χάρη στην προνοητικότητα», πρόσθέτει.
Στο τέλος της ιστορίας του, ο κ. Ψυρρής προσθέτει μια μικτή – όπως λέει – λεπτομέρεια: «Οι κατασκηνώσεις θα ανοίξουν ξανά την επόμενη εβδομάδα. Μαθήματα οργάνωσης και πολιτικής προστασίας made in Athens.»
Το κείμενο γράφτηκε στις 24 Ιουλίου. Χθες, και μόλις πέντε ημέρες μετά ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης ανακοίνωσε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι από το πρωί τα παιδιά πυρόπληκτων οικογενειών επιστρέφουν στις κατασκηνώσεις στον Αγιο Ανδρέα. «Τα χαμόγελα πρέπει να επιστρέψουν».
Οι παιδικές κατασκηνώσεις μας στον Άγιο Ανδρέα άνοιξαν ξανά.
Μπορέσαμε να είναι, μέσα σε λίγες μέρες, και πάλι έτοιμες. Το χρειάζεται η περιοχή, το χαίρονται τα παιδιά της Αθήνας. Υποδεχόμαστε από το πρωί και παιδιά πυρόπληκτων οικογενειών. Τα χαμόγελα πρέπει να επιστρέψουν pic.twitter.com/lBKAZweU1b— Georgios Kaminis (@KaminisG) July 29, 2018
Αναλυτικά η ανάρτηση:
«Ας σας πω μια ιστορία από τα χτες που δεν θα την μάθετε από τα ΜΜΕ την οποία τυγχάνει να την ξέρω, μια εκπληκτική προσπάθεια που έγινε με επιτυχία αλλά δεν ήρθε ποτέ στην δημοσιότητα, και ίσως δεν έρθει ποτέ.
Όταν ο Δήμος Αθηναίων κατάλαβε πως η φωτιά πλησιάζει την κατασκήνωση, δεν δίστασε καθόλου. Γύρω στις 5 το απόγευμα πάρθηκε η απόφαση για την εκκένωση 617 παιδιών και μπήκε σε εφαρμογή ένα σχέδιο που υπήρχε ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ. Ναι, υπήρχε σχέδιο εκκένωσης και υλοποιήθηκε μέχρι κεραίας με ότι αλλαγές χρειάστηκαν. Τα παιδιά έπρεπε να φύγουν άμεσα. Πως; Με τι μέσα;Ο Δήμος είχε προνοήσει και είχε σύμβαση με εταιρεία λεωφορείων. Έτσι δεν φοβήθηκε να στείλει τα λεωφορεία να πάρουν τα παιδιά, μια εκκένωση ουσιαστικά μέσα στις φλόγες. Η Δημοτική Αστυνομία ήταν φυσικά παρούσα και σε επιφυλακή.
Η κατάσταση στην κατασκήνωση γινόταν δύσκολη. Απλά να πούμε ότι οι στρατιωτικές κατασκηνώσεις δίπλα ακριβώς κάηκαν ολοσχερώς. Ο Δήμος Αθηναίων είχε φυσικά προνοήσει και είχε στείλει 2 υδροφόρες που πολέμησαν εκεί με δημοτικούς υπαλλήλους με ίδια μέσα τις φλόγες. Και νίκησαν. Στάλθηκε και τριτη και τέταρτη μέσα στην νύχτα.
Συνολικά φορτώθηκαν 15 πούλμαν, για τα οποία δημιουργήθηκε εναλλακτική διαδρομή της Μαραθώνος και συνοδεία περιπολικών της Δημοτικής Αστυνομίας πέρασαν «σφαίρα» από παντού. Δίπλα από φλόγες και την καταστροφή, αλλά πέρασαν με ασφάλεια. Μαζί με τα παιδιά έφυγαν από τις φλόγες και 50 περίπου πρόσκοποι. Τα παιδιά δεν κινδύνευσαν χάρη στην προνοητικότητα.
Ταυτόχρονα το τηλεφωνικό κέντρο του Δήμου λάμβανε οδηγίες πως θα ενημερώνει ανά 5λεπτο. Κανείς γονιός δεν έμεινε χωρίς έγκυρη και σωστή ενημέρωση. Ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο. Απλά μια σύγκριση με το ότι η επίσημη πολιτεία δεν ενημέρωνε για 10 ώρες! Η Τεχνόπολη άνοιξε για να υποδεχτεί τα παιδιά καθώς και τους γονείς που θα ερχόντουσαν να τα παραλάβουν.
Πριν από λίγο μπήκαν στην Αθήνα και τα τελευταία λεωφορεία με τα 621 παιδιά της κατασκήνωσης του Αγίου Ανδρέα. Μία επιχείρηση που είχε, από την αρχή έως το τέλος, ως γνώμονα την ασφάλεια. Ευχαριστώ όλον τον μηχανισμό του Δήμου, που δούλεψε άψογα σε αυτή την πολύ δύσκολη αποστολή pic.twitter.com/LFxZrrmi4q
— Georgios Kaminis (@KaminisG) July 23, 2018
Η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου ήταν εκεί, άνθρωποι να στηρίξουν γονείς και παιδιά. Ξενοδοχεία ήταν σε ετοιμότητα να υποδεχτούν παιδιά που δεν θα είχαν γονείς στην Αθήνα. Ετοιμάστηκε μηχανισμός ταυτοποίησης και καταγραφής, όλα σε χρόνο ρεκόρ. Δεν θα μπορούσαν να παραδίδουν τα παιδιά έτσι! Οι υπηρεσίες του Δήμου λειτούργησαν άψογα υπό πιεστικές συνθήκες και απέδωσαν τα μέγιστα.
Μπορεί λοιπόν να φαίνεται απλό αλλά δεν ήταν καθόλου. Μέσα σε 4 ώρες τα παιδιά ήταν με τους γονείς τους. Κανείς δεν κατάλαβε το παραμικρό, ουδεμία διαφήμιση, συνδέσεις με κέντρα επιχειρήσεων και φιέστες. Απλά, μεθοδική δουλειά. Βοήθεια από κάπου αλλού; Καμία.
Μην ρωτήσετε, δεν ήμουν εκεί ούτε καν μέρος της προσπάθειας, αλλά έμαθα τι συνέβη. Και μιας και κανείς από τους συντελεστές δεν θα πει τι έγινε, από συστολή και μόνο, σας το μεταφέρω. Αν θεωρείτε πως όλα αυτά ήταν απλά δεν ήταν. Είναι όμως μια νότα αισιοδοξίας στην σημερινή μαύρη μέρα.
Και μια μικρή λεπτομέρεια. Οι κατασκηνώσεις θα ανοίξουν ξανά την επόμενη εβδομάδα. Μαθήματα οργάνωσης και πολιτικής προστασίας made in Athens.»