Σε κλοιό ακραίων στοιχείων και διακινητών τα πανεπιστήμια

Σε κλοιό ακραίων στοιχείων και διακινητών τα πανεπιστήμια

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατάντια! Τα εμβληματικά πανεπιστήμια της Ελλάδας έχουν μετατραπεί σε στέκια διακινητών και χρηστών ναρκωτικών ή σε «ορμητήρια» ακραίων στοιχείων, και με «παρένθετη» κυβερνητική ευθύνη. Πανεπιστημιακοί και φοιτητές δηλώνουν ότι βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς διαπιστώνεται ότι η πολιτεία είτε απλώς κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί όταν βρίσκονται σε έξαρση είτε αναλαμβάνει πολιτικές πρωτοβουλίες που, εμμέσως, επιτρέπουν την αποθράσυνση των ακραίων στοιχείων.

Ειδικότερα; Φόβος και τρόμος επικρατούν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο ΑΠΘ, καθώς τα ιδρύματα βρίσκονται στο έλεος εξωπανεπιστημιακών ατόμων. Στη Φιλοσοφική Αθηνών μετά την κατάληψη της αίθουσας 516 από την αναρχική συλλογικότητα «Ρουβίκωνας» προ δεκαημέρου, την Παρασκευή τη σχολή «επισκέφθηκαν» μέλη της ομάδας Ελληνική Σοσιαλιστική Αντίσταση (ΕΣΑ).

Εριξαν τρικάκια (μία πρακτική, η οποία υιοθετείται από τον «Ρουβίκωνα»), έγραψαν συνθήματα, ενώ ζωγράφισαν τον αγκυλωτό σταυρό στην είσοδο της αίθουσας που κατελήφθη από τον «Ρουβίκωνα». Τα συνθήματα της ομάδας οδηγούν σε ευθεία σύνδεσή της με τον ακροδεξιό χώρο. Η Κοσμητεία αμήχανα δήλωσε πως «απαιτεί η αυτοαποκαλούμενη ΕΣΑ και κάθε εξωπανεπιστημιακό στοιχείο να μείνουν μακριά από τη σχολή, η δε “Αναρχική Συλλογικότητα Ρουβίκωνας” να σταματήσει κάθε δραστηριότητά της εντός της σχολής και να αποχωρήσει αμέσως από αυτήν». Ωστόσο, ο «Ρουβίκωνας» έχει δηλώσει ότι «ήρθε για να μείνει στη Φιλοσοφική», χλευάζοντας τις ενέργειες της ηγεσίας και των καθηγητών της σχολής. Επίσης, ούτε τα μέλη της ΕΣΑ ζήτησαν… άδεια για να εισέλθουν στη Φιλοσοφική.

Στο κέντρο της Αθήνας, η ηγεσία του Οικονομικού Πανεπιστημίου (η πρώην ΑΣΟΕΕ) απειλεί πλέον να αναστείλει τη λειτουργία του ιδρύματος, καθώς οι χρήστες και οι διακινητές ναρκωτικών συνεχίζουν να εισέρχονται στους ισόγειους χώρους του. «Αντιμετωπίζουμε καθημερινά θλιβερές εικόνες με παραληρηματικούς ή ημιθανείς χρήστες, διάσπαρτους στους γύρω δρόμους, δυσάρεστες οσμές και έλλειψη καθαριότητας. Οι συνθήκες αυτές δημιουργούν μεγάλους κινδύνους για την ασφάλεια και την υγιεινή των φοιτητών και των εργαζομένων στο Ιδρυμα, και προκαλούν φόβο και έντονη ανησυχία στους εργαζομένους και στους φοιτητές. Επακόλουθο είναι οι φοιτητές να αποθαρρύνονται να προσέρχονται στα μαθήματα και εν γένει να διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος. Επίσης, ζημιώνουν τη φήμη και το κύρος του Ιδρύματος», λέει η Σύγκλητος του ΟΠΑ.

Μάλιστα όπως δήλωσε στην «Κ» ο πρύτανής του Εμμανουήλ Γιακουμάκης, μία νέα πιάτσα διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών δημιουργήθηκε σε διπλανό του ιδρύματος δρόμο –την οδό Αντωνιάδου–, όπως στην οδό Μασσαλίας στη Νομική Σχολή και παλαιότερα στην οδό Τοσίτσα στο ΕΜΠ. «Η διοίκηση του ΟΠΑ έχει επανειλημμένως απευθυνθεί στους αρμόδιους φορείς, καθώς και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού. Δυστυχώς, το πρόβλημα παραμένει, μεταλλάσσεται, αλλά δεν επιλύεται» λέει η Σύγκλητος, υπενθυμίζοντας ότι ανάλογη διαμαρτυρία είχε γίνει τον περασμένο Ιανουάριο. Ωστόσο, η πολιτεία αρνείται να δώσει καθαρή λύση στο σύνθετο πρόβλημα και αρκείται σε ημίμετρα, που απλώς το κουκουλώνουν.

Στη Θεσσαλονίκη

Το ίδιο συμβαίνει και στο ΑΠΘ. Το γνωστό από το 2017 αντίστοιχο πρόβλημα με διακινητές και χρήστες ναρκωτικών «μεταφέρθηκε» από την Πολυτεχνειούπολη στο κτίριο της Φιλοσοφικής. «Κάθε μέρα από νωρίς το πρωί, στον προαύλιο της σχολής κινούνται ουσιαστικά ανενόχλητοι έμποροι ναρκωτικών, οι οποίοι κάνουν τις δοσοληψίες τους μπροστά στα μάτια όλων, ακόμη και μπροστά στους φύλακες του campus, οι οποίοι μάλλον δεν μπορούν να κάνουν τίποτε.

Η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί τόσο που οι διακινητές σχεδόν διαλαλούν το εμπόρευμά τους σε κάθε περαστικό, παρενοχλούν φραστικά και ενίοτε σωματικά φοιτήτριες, συγκεντρώνονται και φωνάζουν ακριβώς έξω από τις αίθουσες που κάνουμε μάθημα. Δεν υπάρχει φοιτητής που να μην έχει δει από κοντά είτε χρήση είτε διακίνηση είτε καβγάδες μεταξύ των συμμοριών… Ηδη οι φοιτητές φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε σε πολλές περιοχές του πανεπιστημίου, το οποίο τείνει να μετατραπεί σε γκέτο, ειδικά μετά τη δύση του ηλίου που εγκαταλείπεται στην τύχη του», περιγράφουν σε κείμενο φοιτητές του ΑΠΘ. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι έμποροι απείλησαν πανεπιστημιακό που επιχείρησε να μιλήσει σε τηλεοπτικό κανάλι για το θέμα, ενώ το πρόβλημα αναδείχθηκε και από ξένα ειδησεογραφικά μέσα.

Την ίδια στιγμή, αρκετοί χώροι –τα «στέκια», όπως ονομάζονται– στα πανεπιστήμια της χώρας εδώ και χρόνια έχουν καταληφθεί από εξωπανεπιστημιακούς, και, αναλόγως με τη συγκυρία, αξιοποιούνται είτε ως απλοί χώροι συνάντησης είτε ως «ορμητήρια» τυχόν παραβατικών πράξεων.

Η πρόσφατη παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου για τη Φιλοσοφική Αθηνών –απέστειλε παραγγελία για προκαταρκτική εξέταση για το τι συμβαίνει στη σχολή– εκτιμάται ως σημαντική κίνηση, καθώς σηματοδοτεί την αντίδραση των εισαγγελικών αρχών (και στο ανώτατο δικαστικό επίπεδο) στις πρακτικές του «Ρουβίκωνα». Ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κώστας Γαβρόγλου, για την ώρα σιωπά.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT