Μισθοδικείο: «Οχι» στην εξίσωση των αποδοχών στρατιωτικών δικαστών με αυτές των τακτικών

Μισθοδικείο: «Οχι» στην εξίσωση των αποδοχών στρατιωτικών δικαστών με αυτές των τακτικών

Στο Μισθοδικείο προσέφυγαν 35 δικαστές των Ενόπλων Δυνάμεων, ζητώντας να υποχρεωθεί το Δημόσιο να τους καταβάλει τις διαφορές μεταξύ των αποδοχών που τους καταβλήθηκαν και των αποδοχών των τακτικών δικαστών.

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνητική ήταν η απάντηση του Μισθοδικείου στην αγωγή στρατιωτικών δικαστών για εξομοίωση των αποδοχών τους με αυτές των τακτικών δικαστών, εάν δεν ψηφιστεί ο προβλεπόμενος από το Σύνταγμα εκτελεστικός νόμος.

Στο Μισθοδικείο προσέφυγαν 35 δικαστές των Ενόπλων Δυνάμεων, ζητώντας να υποχρεωθεί το Δημόσιο να τους καταβάλει τις διαφορές μεταξύ των αποδοχών που τους καταβλήθηκαν και των αποδοχών των τακτικών δικαστών. Στην αγωγή τους υποστήριζαν πως το Σύνταγμα επιτάσσει τη μισθολογική εξομοίωση και ζητούσαν την άμεση εφαρμογή του άρθρου 6 παράγραφος 5 του Συντάγματος «από τον επόμενο της δημοσίευσης της συνταγματικής αυτής διάταξης μήνα».

Στα αιτήματά τους συμπεριλαμβανόταν και η καταβολή στον καθένα το ποσού των 2.000 ευρώ προς αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστησαν λόγω της αδράνειας του Δημοσίου να εξομοιώσει τις αποδοχές τους με αυτές των τακτικών δικαστών.

Ωστόσο, το Μισθοδικείο, με την απόφαση 2/2024, απέρριψε την αγωγή σημειώνοντας στο σκεπτικό του πως, σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές, επιβάλλεται η ρύθμιση με νόμο εντός ευλόγου χρόνου από την έναρξη ισχύος της αναθεωρημένης συνταγματικής διάταξης, αλλά «εφόσον στο Σύνταγμα δεν καθορίζεται ειδικώς ο χρόνος εντός του οποίου ο νομοθέτης υποχρεούται να εκδώσει τον εκτελεστό της νέας συνταγματικής διάταξης νόμο, η πάροδος διετίας από την έναρξη ισχύος της αναθεωρημένης διάταξης, δεν επιβάλλει την καταβολή στους εν λόγω δικαστικούς λειτουργούς των αποδοχών που προβλέπονται για τους δικαστικούς λειτουργούς των τακτικών δικαστηρίων, ούτε με άμεση εφαρμογή της αναθεωρημένης διάταξης, ούτε δυνάμει του άρθρου 105 εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα».

Σημειώνεται πως στην απόφαση αναφέρεται ότι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει αποστείλει τον Οκτώβριο του 2022 σχετικό έγγραφο στο δικαστήριο, με το οποίο βεβαιώνει ότι ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την ψήφιση του προβλεπόμενου νέου εκτελεστικού της συνταγματικής διάταξης νόμου.

Στο διά ταύτα του σκεπτικού τους, οι δικαστές επισημαίνουν πως «είναι επιβεβλημένη η τάχιστη, χωρίς άλλη καθυστέρηση, ολοκλήρωση των ενεργειών με την ψήφιση του σχετικού νόμου» προκειμένου να επέλθει η μισθολογική εξομοίωση.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT