Γιατί η πριγκίπισσα Κάκο επισκέφθηκε τον Πανελλήνιο
γιατί-η-πριγκίπισσα-κάκο-επισκέφθηκε-563048830

Γιατί η πριγκίπισσα Κάκο επισκέφθηκε τον Πανελλήνιο

Η «Κ» βρέθηκε στην κλειστή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις τζούντο του ιστορικού αθηναϊκού συλλόγου με τιμώμενο πρόσωπο την πριγκίπισσα της Ιαπωνίας

Βίκυ Κατεχάκη

Στις εγκαταστάσεις του Πανελληνίου, το μεσημέρι της Τρίτης, επικρατούσε αναστάτωση. Μέλη της διοίκησης και αθλητές του ιστορικού αθηναϊκού συλλόγου βρίσκονταν επί ποδός για να υποδεχθούν την πριγκίπισσα Κάκο της Ιαπωνίας που θα έφτανε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα στην είσοδο της οδού Μαυροματαίων.

Η 30χρονη πριγκίπισσα, ανιψιά του σημερινού αυτοκράτορα της Ιαπωνίας Ναρουχίτο, επέλεξε κατά την επίσημη πενθήμερη επίσκεψή της στη χώρα μας, στο πλαίσιο του εορτασμού του «Ετους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας και Ιαπωνίας», να συμπεριλάβει τον Πανελλήνιο μέσα στο ασφυκτικό πρόγραμμά της.

Γιατί η πριγκίπισσα Κάκο επισκέφθηκε τον Πανελλήνιο-1
Η Κάκο με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου, Αλέξη Αλεξόπουλο.

Η επιλογή της δεν ήταν τυχαία, αφού η Κάκο ήθελε να δει τον αθλητικό σύλλογο στον οποίο πριν από ακριβώς 90 χρόνια είχε βρεθεί ο ιδρυτής του τζούντο Τζίγκορο Κάνο. Ο ίδιος υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού που με τις προσπάθειές του ως μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής έβαλε τα «θεμέλια» για να ενταχθεί το τζούντο στα ολυμπιακά αγωνίσματα, πρώτο ανάμεσα σε άλλες ιαπωνικές πολεμικές τέχνες (1964). Το τζούντο, ή αλλιώς «ευγενής δρόμος», αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ιαπωνικής κουλτούρας και η πριγκίπισσα της Ιαπωνίας δεν θα μπορούσε, επομένως, να μην το εντάξει στο πρόγραμμα της επίσκεψής της στην Ελλάδα.

Καθισμένη κάτω από τη φωτογραφία του Τζίγκορο Κάνο, η πριγκίπισσα Κάκο δεν πήρε –ούτε στιγμή– τα μάτια της από τους αθλητές. 

Γιατί η πριγκίπισσα Κάκο επισκέφθηκε τον Πανελλήνιο-2
Δεκαέξι αθλητές της ομάδας τζούντο του Πανελληνίου, ηλικίας από 10 έως 24 ετών, συμμετείχαν στις αγωνιστικές επιδείξεις που παρακολούθησε η πριγκίπισσα Κάκο. 

Λίγες ώρες μετά τη συνάντησή της με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, η Κάκο που είναι ιδιαίτερα αγαπητή στην πατρίδα της, έφτασε χαμογελαστή στις εγκαταστάσεις του συλλόγου για να συναντήσει τους αθλητές από τα αγωνιστικά τμήματα και τις ακαδημίες του τζούντο. Φορώντας ένα μπλε φόρεμα, ένα φούξια σακάκι και φλατ παπούτσια, η πριγκίπισσα μπήκε στην αίθουσα όπου όλοι είχαν πάρει από νωρίς τις θέσεις τους. Ανάμεσά τους τα μέλη της ιαπωνικής πρεσβείας, η διοίκηση του Πανελληνίου, καθώς και τα μέλη των δώδεκα δημοσιογραφικών αποστολών από την Ιαπωνία που τη συνοδεύουν όλες αυτές τις μέρες στην Ελλάδα. Στο κέντρο της αίθουσας δεκαέξι αθλητές, ηλικίας από 10 έως 24 ετών, περίμεναν το σύνθημα του προπονητή τους για να ξεκινήσουν μπροστά της τις αγωνιστικές επιδείξεις.

Καθισμένη κάτω από τη φωτογραφία του Τζίγκορο Κάνο, η πριγκίπισσα Κάκο δεν πήρε –ούτε στιγμή– τα μάτια της από τους αθλητές. Χαμογελούσε συνεχώς και τούς χειροκροτούσε ενθουσιασμένη σε κάθε προσπάθεια. Οταν τελείωσε η επίδειξη, σηκώθηκε από την καρέκλα της, πήγε προς το μέρος τους και άρχισε να συνομιλεί με τον καθένα και την καθεμία ξεχωριστά, με τη βοήθεια της διερμηνέως της.

Γιατί η πριγκίπισσα Κάκο επισκέφθηκε τον Πανελλήνιο-3
Η πριγκίπισσα δέχθηκε τα δώρα της διοίκησης του Πανελληνίου από τους μικρούς μαθητές του τζούντο.

«Πόσα χρόνια ασχολείσαι με το τζούντο; Σου αρέσει η προπόνηση; Νιώθεις ότι με την ελάχιστη δύναμη κάνεις κάτι μεγάλο; Ποια είναι η αγαπημένη σου τεχνική; Θα μου τη δείξεις; Ποιο είναι το όνειρό σου;» Οι ερωτήσεις «έπεφταν βροχή» από την πριγκίπισσα και οι αθλητές έδιναν τις δικές τους ξεχωριστές απαντήσεις. 

Λίγο πριν αποχωρήσει από την αίθουσα, η Κάκο δέχθηκε τα δώρα της διοίκησης του Πανελληνίου που ήταν ένα στεφάνι από επιχρυσωμένο ορείχαλκο με λουλούδια, φύλλα και κλαδιά, ένα μπουκέτο λουλούδια και ζωγραφιές των παιδιών. Απευθύνοντας ένα «ευχαριστώ πολύ» στα ελληνικά και με την υπόσχεση να επιστρέψει κάποια μέρα, αποχώρησε για να συνεχίσει το πρόγραμμά της στην Αθήνα.

Γιατί η πριγκίπισσα Κάκο επισκέφθηκε τον Πανελλήνιο-4
Η 10χρονη αθλήτρια του τζούντο, Μελίνα, προσφέρει στην πριγκίπισσα της Ιαπωνίας ένα στεφάνι από επιχρυσωμένο ορείχαλκο με λουλούδια, φύλλα και κλαδιά.

«Ευγενική, ήρεμη, εξέπεμπε θετική ενέργεια»

Στην αίθουσα, όμως, ο ενθουσιασμός υπήρχε ακόμη. Η δεκάχρονη Μελίνα περιέγραψε τον διάλογο που είχε με την ίδια όταν της πρόσφερε το στεφάνι και μια ζωγραφιά. «Μου είπε ότι θα τα πάρει μαζί της στην Ιαπωνία και θα τα στολίσει στο σπίτι της!»

«Ηταν πολύ ευγενική, ήρεμη και εξέπεμπε μία θετική ενέργεια», είπε στην «Κ» η αθλήτρια Νίκη Βουλπασίν, 21 ετών. «Με ρώτησε γιατί ξεκίνησα το τζούντο κι εγώ της απάντησα ότι για εμένα ήταν η πιο κατάλληλη πολεμική τέχνη επειδή με αυτήν χτίζεις τον χαρακτήρα σου, μαθαίνεις πειθαρχία και αυτοάμυνα», προσθέτει.

«Είναι μία ιαπωνική τέχνη που δεν είναι βίαιη. Χρησιμοποιούμε τη δύναμη του αντιπάλου για να τον ανατρέψουμε, ενώ παίρνουμε πνευματικά εφόδια όπως η αυτοσυγκέντρωση. Είναι ένα άθλημα που σου διδάσκει τον σεβασμό και είναι περισσότερο τρόπος ζωής παρά άθληση», περιγράφει ο 19χρονος αθλητής του τζούντο Μάριος Καψούρος. Μαζί με τον αδερφό του Κωνσταντίνο προπονούνται στα αγωνιστικά τμήματα, συμμετέχοντας σε πανευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα. Η επίσκεψη της Κάκο ήταν και για τους δύο, όπως λένε, μεγάλη τιμή, καθώς η ιαπωνική κουλτούρα αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια μέρος της ζωής τους.

«Δεν συμβαίνει κάθε μέρα να έρχεται η πριγκίπισσα της Ιαπωνίας στον σύλλογό μας. Είναι μεγάλη χαρά που τη γνωρίσαμε», λέει ο Κωνσταντίνος Καψούρος ελπίζοντας να μπορέσει κάποια μέρα να «ανταποδώσει» την επίσκεψη. «Το όνειρό μου, όπως και για κάθε αθλητή τζούντο, είναι να επισκεφθώ το Κόντοκαν, που είναι η έδρα της παγκόσμιας κοινότητας τζούντο στο Τόκιο είτε για να προπονηθώ είτε για να πάρω μέρος σε αγώνα», λέει ο ίδιος.

Γιατί η πριγκίπισσα Κάκο επισκέφθηκε τον Πανελλήνιο-5

«Μάς υπενθύμισε τις αξίες του Ολυμπισμού, της ειρήνης, της ευγενούς άμιλλας και του σεβασμού της ανθρώπινης προσπάθειας».

Τι άφησε όμως η επίσκεψη της Κάκο στους ανθρώπους του συλλόγου;

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Αλέξης Αλεξόπουλος, τονίζει ότι το τζούντο αποτελεί ένα από τα πιο ιστορικά τμήματα του συλλόγου στην Ελλάδα που συνεχίζει και σήμερα να αναπτύσσεται. «Ενιωσα περήφανος παρακολουθώντας την προσπάθεια των παιδιών μπροστά στην πριγκίπισσα της Ιαπωνίας. Μαζί με τον προπονητή τους, τα παιδιά αυτά διατηρούν το τμήμα του τζούντο σε ένα πολύ καλό επίπεδο για τα σημερινά δεδομένα του συλλόγου».

Γιατί η πριγκίπισσα Κάκο επισκέφθηκε τον Πανελλήνιο-6
Μέλη της ομάδας τζούντο του Πανελληνίου με τον προπονητή τους Νίκο Μπαμπά. 

Ο Παναγιώτης Σαρρής, γενικός γραμματέας του Πανελληνίου, «κρατά» από αυτήν τη συνάντηση, όπως λέει στην «Κ», την ευγενική φυσιογνωμία της Κάκο: «Η ευγενική παρουσία της στον αθλητικό μας χώρο, μάς υπενθύμισε τις αξίες του Ολυμπισμού, της ειρήνης, της ευγενούς άμιλλας και του σεβασμού της ανθρώπινης προσπάθειας. Ιδέες διαχρονικές, πανανθρώπινες και πάντοτε επίκαιρες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT