Mια ημέρα με καύσωνα στη Λέσχη Φιλίας παρέα με τη «Μαντάμ Σουσού» και τον Τσιτσάνη
mια-ημέρα-με-καύσωνα-στη-λέσχη-φιλίας-πα-563077495

Mια ημέρα με καύσωνα στη Λέσχη Φιλίας παρέα με τη «Μαντάμ Σουσού» και τον Τσιτσάνη

Η «Κ» πέρασε μία ημέρα στη Λέσχη Φιλίας «Η Ανάληψη του Κυρίου» στον Νέο Κόσμο, όπου δεκάδες συμπολίτες μας βρίσκουν καταφύγιο από τον καύσωνα και αντίδοτο στη μοναξιά

Φωτογραφίες: Νίκος Κοκκαλιάς

Στις 09.30 το πρωί της Πέμπτης ο καύσωνας έχει ήδη αρχίσει να δείχνει τις διαθέσεις του. Η πόλη «κοχλάζει» όμως μέσα στην αίθουσα της Λέσχης Φιλίας «Η Ανάληψη του Κυρίου» στον Νέο Κόσμο, η κατάσταση είναι δροσερή και όχι μόνο από άποψη θερμοκρασίας. H χαρά πλημμυρίζει την αίθουσα.

Μέσα σε έναν πολύ περιποιημένο χώρο με βαζάκια γεμάτα λουλούδια, πολύχρωμους καναπέδες και κεντητά τραπεζομάντιλα στα τραπέζια, 30 μέλη της λέσχης συζητούν σε ζωηρό τόνο, ανταλλάσσουν νέα και αστεία.

Νιώθουν αδημονία και αυτή διαγράφεται στα πρόσωπά τους. Σήμερα είναι η μέρα της καλοκαιρινής γιορτής της λέσχης και όσα μέλη συμμετέχουν στις καλλιτεχνικές ομάδες, έχουν ετοιμάσει πολλά δρώμενα που ανυπομονούν να παρουσιάσουν στους φίλους τους.

Ο Γιώργος Ψυχογιός, 76 ετών, έχει πάρει ήδη θέση σε μία από τις πολλές καρέκλες που έχουν τοποθετηθεί μπροστά από τη «σκηνή» όπου θα παρουσιαστεί η «Μαντάμ Σουσού», παράσταση που έχει ετοιμάσει η θεατρική ομάδα της λέσχης. «Ερχόμαστε στη λέσχη από το 2010» μας λέει έχοντας περάσει προστατευτικά το χέρι του πάνω από τον ώμο της συζύγου του, Φωτεινής Ψυχογιού, 73 ετών. «Μία πάμε εκδρομές, μία σε κάποια συνεστίαση. Βλέπουμε κι όσα ετοιμάζουν οι άλλοι φίλοι μας εδώ. Τώρα ετοιμαζόμαστε για ένα τετραήμερο ταξίδι στη Βουλγαρία» λέει με καμάρι για όσα διοργανώνει η λέσχη.

Mια ημέρα με καύσωνα στη Λέσχη Φιλίας παρέα με τη «Μαντάμ Σουσού» και τον Τσιτσάνη-1
Ο Γιώργος Ψυχογιός έχει περάσει προστατευτικά το χέρι του πάνω από τον ώμο της συζύγου του, Φωτεινής.

Ολοι όσοι βρίσκονται στην αίθουσα έχουν ντυθεί ειδικά για αυτήν την ξεχωριστή περίσταση. Η Χρυσαυγή Νικολαΐδου, 76 ετών, είναι η εκπρόσωπος των μελών της λέσχης, τα οποία φτάνουν τα 300 στον αριθμό. Η συγκεκριμένη λέσχη είναι από τις πιο πολυπληθείς ανάμεσα στις 25 που λειτουργούν στον Δήμο της Αθήνας. Η κ. Νικολαΐδου φοράει σήμερα τα αγαπημένα της κοσμήματα με τα λευκά μαργαριτάρια και τα ειδικά παπούτσια του χορού. Εχει λίγη αγωνία για τη γιορτή, αν και είναι από τα πιο παλιά μέλη της λέσχης.

«Μόλις δημιουργήθηκε η λέσχη πριν από 16 χρόνια, πρότεινα σε μια φίλη μου από τη γειτονιά να έρθουμε να τη δούμε. Από περιέργεια. Εκτοτε, έρχομαι κάθε μέρα. Ο σύζυγός μου πέθανε το 2010 και τα παιδιά μου παντρεύτηκαν, έκαναν τη δική τους οικογένεια. Με κάτι πρέπει να ασχοληθείς. Αν δεν ερχόμασταν εδώ, θα είχαμε πάθει κατάθλιψη» περιγράφει. 

Mια ημέρα με καύσωνα στη Λέσχη Φιλίας παρέα με τη «Μαντάμ Σουσού» και τον Τσιτσάνη-2
Τα μέλη της χορωδίας ξεκινούν να ερμηνεύουν «Το καραβάκι» του Μίκη Θεοδωράκη υπό τον συντονισμό του δασκάλου τους. Φωτογραφία: Νίκος Κοκκαλιάς

Η κ. Νικολαΐδου μας λέει πως καθημερινά δίνουν το «παρών» στη λέσχη 70 με 80 άτομα: «Οι άνδρες, μετά βίας φτάνουν το 1/3 των μελών. Προτιμούν το καφενείο με τους φίλους, δεν τους αρέσουν οι πολλές δραστηριότητες, όμως εμάς, τις γυναίκες, μας κάνουν να νιώθουμε ζωντανές».

Η κ. Νικολαΐδου συνοψίζει την πορεία της μέσα σε λίγα λόγια: «Είμαι από την Καλαμάτα. Ηρθα στην Αθήνα όταν ήμουν 22 χρονών. Δεν κατάφερα να τελειώσω τις σπουδές μου στη Νομική Θεσσαλονίκης που πέρασα, δεν μπορούσα να πηγαινοέρχομαι από την Αθήνα. Κι αφού δεν υπήρχε η δυνατότητα να τελειώσω τις σπουδές μου, ξεκίνησα να εργάζομαι στην τράπεζα. Μετά άρχισα να σπουδάζω… παντρευτική».

Mια ημέρα με καύσωνα στη Λέσχη Φιλίας παρέα με τη «Μαντάμ Σουσού» και τον Τσιτσάνη-3
Ανδρομάχη Καγιά (αριστερά) και Χρυσαυγή Νικολαΐδου. Φωτογραφία: Νίκος Κοκκαλιάς

«Μαντάμ Σουσού» και «Απόψε στις ακρογιαλιές»

Λίγο πριν ο δείκτης του ρολογιού δείξει 11, τα μέλη μέσα στην αίθουσα έχουν ξεπεράσει τα 100, με την ανυπόφορη ζέστη να μονοπωλεί την κουβέντα. Η πόλη είναι ήδη καμίνι, αλλά αυτή η αίθουσα είναι ένας μικρός αυτόνομος κόσμος με ιδανική θερμοκρασία και πολλά χαμόγελα.

Η συγκεκριμένη λέσχη είναι μία από τις επτά κλιματιζόμενες αίθουσες που ο Δήμος Αθηναίων καλεί όλους τους πολίτες που το επιθυμούν, να επισκέπτονται τις ημέρες με πολύ υψηλή θερμοκρασία, από τις 09.00 ως τις 21.00.

Mια ημέρα με καύσωνα στη Λέσχη Φιλίας παρέα με τη «Μαντάμ Σουσού» και τον Τσιτσάνη-4
Ο κ. Ψυχογιός μεταφέρει τα κουτιά με τα τυροπιτάκια στον μπουφέ που ακολουθεί μετά τη γιορτή. Φωτογραφία: Νίκος Κοκκαλιάς

Συνήθως, οι επτά Λέσχες του δήμου που διαθέτουν κλιματιζόμενη αίθουσα δεν γεμίζουν με κόσμο. «Χθες οι πολίτες έφτασαν τους 25» σημειώνει η Ολγα Δούρου, αντιδήμαρχος Ενεργού Γήρανσης και Λεσχών Φιλίας. Οπως μας λέει, τις ημέρες του καύσωνα εμφανίζονται πάρα πολλά μέλη στις λέσχες και κάθονται περισσότερη ώρα από το συνηθισμένο.

Mια ημέρα με καύσωνα στη Λέσχη Φιλίας παρέα με τη «Μαντάμ Σουσού» και τον Τσιτσάνη-5
Η Ευγενία Μαρνέλλου (αριστερά), υπεύθυνη λειτουργίας της Λέσχης Φιλίας «Η Ανάληψη του Κυρίου» μαζί την αντιδήμαρχο Ενεργού Γήρανσης και Λεσχών Φιλίας, Ολγα Δούρου, λίγο πριν ξεκινήσει η γιορτή. Φωτογραφία: Νίκος Κοκκαλιάς

Πίσω στο ευφρόσυνο κλίμα που επικρατεί στην αίθουσα, η Ευγενία Μαρνέλλου, υπεύθυνη λειτουργίας της λέσχης, εξηγεί στην «Κ» πως η παράσταση που θα παρουσιάσουν τα μέλη της θεατρικής ομάδας ετοιμάστηκε μέσα σε δύο μόλις εβδομάδες.

«Ενα μέλος μας, η Μαρία Αρμάγου, η οποία εργαζόταν ως εκπαιδευτικός πήρε το βιβλίο του Ψαθά και το διασκεύασε σε θεατρικό φτιάχνοντας τους διαλόγους. Στην παράσταση παίζουν 12 μέλη μας κι εγώ κάνω την υποστήριξη του ήχου».

Mια ημέρα με καύσωνα στη Λέσχη Φιλίας παρέα με τη «Μαντάμ Σουσού» και τον Τσιτσάνη-6
«Τις περισσότερες φορές πριν έρθω στη λέσχη, πηγαίνω για ένα μπάνιο στο Καλαμάκι», μας λέει η Δήμητρα Πανώκη (δεξιά). «Είμαι και χειμερινή κολυμβήτρια. Εχω την εφαρμογή ΟΑΣΑ application στο κινητό μου και βλέπω ακριβώς πότε έρχονται τα λεωφορεία και κάνω έτσι το πρόγραμμά μου. Από όλες τις δραστηριότητες που κάνουμε εδώ, μου άρεσε πολύ το πρόγραμμα STEM που έτρεξε για οκτώ Δευτέρες. Μάθαμε τόσα πολλά νέα πράγματα». Φωτογραφία: Νίκος Κοκκαλιάς

«Σαν παιδιά στο σχολείο»

Στις καρέκλες όπου έχουν βολευτεί τα μέλη της χορωδίας, ο Αριστείδης Λούβρος ανατρέχει στους στίχους των τραγουδιών που θα ερμηνεύσει η ομάδα της χορωδίας και παράλληλα μας λέει δύο λόγια για τη δική του πορεία: «Πηγαίνω στα 68. Η δουλειά μου ήταν ταπετσέρης σαλονιών. Στη λέσχη έρχομαι τα τελευταία πέντε χρόνια. Η σύζυγός μου έφυγε από τη ζωή πριν από τρία χρόνια. Είχαμε ξεκινήσει να ερχόμαστε εδώ μαζί. Αυτή με έβαλε στη χορωδία. Σήμερα θα τραγουδήσω μαζί με τους υπόλοιπους φίλους “Το καραβάκι” του Θεοδωράκη, το “Απόψε στις ακρογιαλιές” του Τσιτσάνη κ.ά.»

Mια ημέρα με καύσωνα στη Λέσχη Φιλίας παρέα με τη «Μαντάμ Σουσού» και τον Τσιτσάνη-7
Ο Αριστείδης Λούβρος μπήκε στη χορωδία της λέσχης με πρωτοβουλία της συζύγου του, η οποία δεν είναι πια στη ζωή. Φωτογραφία: Νίκος Κοκκαλιάς

Οι φιλενάδες κρατούν smartphones, τραβούν ομαδικές φωτογραφίες και σέλφι και τις ανεβάζουν στους λογαριασμούς τους στα σόσιαλ μίντια.

Λίγο πριν την έναρξη της γιορτής, οι συζητήσεις ανάμεσα στις παρέες έχουν ανάψει. Οι περισσότερες παρέες είναι γυναικείες. Οι φιλενάδες κρατούν smartphones, τραβούν ομαδικές φωτογραφίες και σέλφι και τις ανεβάζουν στους λογαριασμούς τους στα σόσιαλ μίντια.

Mια ημέρα με καύσωνα στη Λέσχη Φιλίας παρέα με τη «Μαντάμ Σουσού» και τον Τσιτσάνη-8
«Ερχομαι στη λέσχη από το 2007 που βγήκα στη σύνταξη» μας λέει ο Ανδρέας Παντελάτος (δεύτερος από αριστερά). «Πού αλλού να πάω; Mιας και δεν καπνίζω, δεν μου άρεσε να πηγαίνω σε καφενεία. Πριν από τρεισήμισι χρόνια, η σύζυγός μου έφυγε από τη ζωή, πολύ νέα, 59 ετών μόλις. Ημουν ναυτικός στα ποντοπόρα πετρελαιοφόρα. Γύρισα όλο τον κόσμο και όλη την Ελλάδα. Ετσι δεν έχω όρεξη για πολλές δραστηριότητες πια, μου αρέσει απλώς να παίζω τάβλι με τους φίλους μου». Φωτογραφία: Νίκος Κοκκαλιάς

«Κάνουμε πολλές δραστηριότητες μέσα στην εβδομάδα. Το πρόγραμμα είναι γεμάτο» μας λέει με τη δυνατή της φωνή η Ανδρομάχη Καγιά και αρχίζει να τις απαριθμεί: «Κάθε Δευτέρα στις 09.30 έχουμε χορωδία. Την Τρίτη έχουμε μάθημα λογοτεχνίας και γυμναστικής. Φτιάξαμε και λέσχη ανάγνωσης. Διαβάζουμε ποίηση αλλά και ξένους λογοτέχνες. Αυτήν την περίοδο διαβάζουμε το βιβλίο “Τα αστέρια του Σίντι Μούμεν”. Κάθε Τετάρτη έχουμε μάθημα αυτοάμυνας αλλά και ψυχολογική ενδυνάμωση. Τις Πέμπτες έχουμε μάθημα Ιστορίας-Λαογραφίας και μάθημα χορού. Σαν να είμαστε παιδιά στο σχολείο, φαντάσου το».

Mια ημέρα με καύσωνα στη Λέσχη Φιλίας παρέα με τη «Μαντάμ Σουσού» και τον Τσιτσάνη-9
Ανδρομάχη Καγιά και δίπλα της με τη σειρά: Αριστείδης Λούβρος, Ολγα Δούρου, Χρυσαυγή Νικολαΐδου. Φωτογραφία: Νίκος Κοκκαλιάς

Και εκτός από παιδιά είναι και μέλη μιας νέας, δεύτερης, οικογένειας. «Αδελφές» όπως λέει η κ. Καγιά. «Πριν από λίγες ημέρες έπαθε μια φίλη μας εγκεφαλικό και η Ευγενία (σ.σ. η υπεύθυνη της λέσχης, κ. Μαρνέλλου) με τον σύζυγό της, έτρεξαν αμέσως σπίτι της και μετά και στο νοσοκομείο να τη βοηθήσουν. Είναι καθησυχαστικό να ξέρουμε ότι έχουμε στήριξη αυτές τις δύσκολες στιγμές».

Mια ημέρα με καύσωνα στη Λέσχη Φιλίας παρέα με τη «Μαντάμ Σουσού» και τον Τσιτσάνη-10
«Είμαι η πρώτη που γράφτηκα σε αυτή τη λέσχη! Εχω ακόμα το καρτελάκι μου από τότε» μας λέει βαστώντας τη βεντάλια της η Βούλα Σαρδελά, 75 ετών (δεξιά). «Ερχόμουν εδώ με τον σύζυγό μου, έναν υπέροχο άνθρωπο, Πλακιώτη, που τον αγαπούσαν όλοι. Δυστυχώς έφυγε από τη ζωή πριν από 6 χρόνια, από άνοια. Αγαπώ τόσο πολύ τον χώρο που δώρισα στη λέσχη τα καλά μου φλιτζάνια και τραπεζομάντιλα. Κάποτε εδώ όπου βρίσκεται αυτή η αίθουσα ήταν μια συνοικία, τα Αρμένικα ή αλλιώς Δουργούτι με χαμηλά σπιτάκια. Οι καλύτεροι τσαγκάρηδες της Αθήνας ήταν εδώ». Φωτογραφία: Νίκος Κοκκαλιάς
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT