Ο Ντόριαν Γκρέι είναι ένας αριστοκράτης, πλούσιος και κοσμικός νέος, τόσο όμορφος που σαγηνεύει όποιον τον αντικρίζει. Ο Ντόριαν συνειδητοποιεί τη γοητεία που ασκεί στους ανθρώπους, όταν στέκεται θαμπωμένος μπροστά στο πορτρέτο που του φιλοτέχνησε ένας φημισμένος ζωγράφος, ο Μπάζιλ Χόλγουορντ. Εχει μια ευχή, να μη γεράσει ποτέ. Πράγματι, ενώ τα χρόνια περνούν η δική του ομορφιά παραμένει αναλλοίωτη. Αυτό το άπιαστο όνειρο της αιώνιας νεότητας και της άφθαρτης ομορφιάς εξακολουθεί να μας ταλανίζει αιώνες τώρα.
Στον κόσμο της πλαστικής χειρουργικής, η νεότητα βρίσκεται πλέον μια επέμβαση μακριά. Οι άνδρες, κυνηγοί και εκείνοι της αιώνιας νιότης, σπάνε τα ταμπού και μπαίνουν κάτω από το νυστέρι, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμασταν έως τώρα την ανδρική ομορφιά. Καθώς τα παλαιότερα ανδρικά πρότυπα καταρρίπτονται, οι μέθοδοι γίνονται πιο σύγχρονες και αποτελεσματικές, και όλο και περισσότεροι άνδρες τολμούν να προβούν σε πλαστικές, χειρουργικές και μη, επεμβάσεις προκειμένου να βελτιώσουν την εικόνα τους και να ικανοποιήσουν τη ματαιοδοξία τους.
Οι άνδρες, κυνηγοί και εκείνοι της αιώνιας νιότης, σπάνε τα ταμπού και μπαίνουν κάτω από το νυστέρι, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμασταν έως τώρα την ανδρική ομορφιά.
Για τον Τ. το κυνήγι της αιώνιας νιότης ξεκίνησε μέσα στην πανδημία. Οταν έληξε η πρώτη καραντίνα των 40 ημερών, ο 47χρονος ιδιοκτήτης εστιατορίου ένιωσε κάπως δυσάρεστα. Αρχισε να κοιτάζει τον εαυτό του στον καθρέφτη και να παρατηρεί τα μαλλιά του. Τότε ήταν που διέκρινε ένα μικρό κενό, μια μικρή φαλάκρα στο πίσω μέρος της κεφαλής. Ακόμη και οι ρυτίδες του με τις οποίες ήταν πριν συμφιλιωμένος άρχισαν να τον ενοχλούν. Στην αρχή αγόρασε ένα ειδικό σαμπουάν για την τριχόπτωση, αλλά όταν ύστερα από λίγο δεν παρατήρησε κανένα αποτέλεσμα αποφάσισε να «βάλει μαλλιά». Να προβεί δηλαδή σε μεταμόσχευση μαλλιών. Μια επίπονη διαδικασία η οποία πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία σε ιατρείο. «Η αλήθεια είναι πως ταλαιπωρήθηκα, είχα για πολύ καιρό μια δυσφορία, ενώ φορούσα και καπέλο καθώς το κεφάλι μου ήταν εντελώς ξυρισμένο». Σύντομα όμως φύτρωσαν νέες τρίχες και ο Τ. αισθάνθηκε νεότερος και έχτισε την αυτοπεποίθησή του. Παρόλα αυτά δεν ήταν αρκετό, σύντομα ξεκίνησε τα μπότοξ γύρω από τα μάτια, το πιγούνι, αλλά και ενέσεις υαλουρονικού οξέος στα ζυγωματικά, για να αποκτήσει περισσότερες γωνίες». «Είδα πως ήταν εύκολο και κανείς δεν παρατηρούσε τις αλλαγές. Για πολύ καιρό δεν το έλεγα ούτε στην κοπέλα μου και όταν τελικά της το είπα εκείνη δεν το κατέκρινε, ίσα ίσα το ενθάρρυνε». Η μάχη με τον χρόνο είχε ήδη αρχίσει.
Ανδρας ένας στους τέσσερις που κάνουν πλαστικές επεμβάσεις
Είναι αξιοσημείωτο ότι παρόλο που το 85,5% του συνολικού αριθμού αισθητικών επεμβάσεων εκτελούνται σε γυναίκες (τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως) οι επεμβάσεις στους άνδρες παρουσιάζουν μεγαλύτερη αύξηση από τη συνολική. Συγκεκριμένα, περίπου ο ένας στους τέσσερις που κάνουν πλαστικές επεμβάσεις είναι άνδρας.
Συνολικά, παγκοσμίως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής (ISAPS) που δόθηκαν στη δημοσιότητα πριν από λίγες ημέρες, πραγματοποιήθηκαν 15.813.353 χειρουργικές επεμβάσεις και 19.182.141 μη χειρουργικές. Η αύξηση ήταν της τάξεως του 3,4% ενώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια αυτή ανήλθε στο 40%. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τις επεμβάσεις προσώπου και κεφαλής συγκεκριμένα, αυτές παρουσίασαν αξιοσημείωτη αύξηση 19,6% από το 2022 στο 2023, με περισσότερες από 6,5 εκατομμύρια επεμβάσεις. Οι επεμβάσεις που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση ήταν: βλεφάρων με περισσότερες από 1,7 εκατομμύρια και αύξηση 24%, ρινοπλαστική με 1,1 εκατομμύρια επεμβάσεις και αύξηση 21,6% και ενίσχυσης χείλους/περιστοματικές με 0,9 εκατομμύρια και αύξηση 29%. Πραγματοποιήθηκαν 4,1 εκατομμύρια επεμβάσεις μαστού (-5%) και 5,1 εκατομμύρια επεμβάσεις σώματος και άκρων (-0,4%).
Η λιποαναρρόφηση ήταν η πιο συχνή χειρουργική επέμβαση για τις γυναίκες με 1,8 εκατομμύρια επεμβάσεις και σημαντική αύξηση 29% σε σύγκριση με το 2022. Η βλεφαροπλαστική ήταν η πιο δημοφιλής χειρουργική επέμβαση στους άνδρες.
Την πρωτιά σε αριθμό πλαστικών επεμβάσεων διατήρησαν για άλλη μια φορά το 2023 οι ΗΠΑ με 4,4 εκατομμύρια επεμβάσεις, ενώ ακολουθεί η Βραζιλία με σχεδόν 2,2 εκατομμύρια επεμβάσεις.
Στη χώρα μας, το 2023 το σύνολο των χειρουργικών πλαστικών επεμβάσεων άγγιξε τις 43.911 ενώ οι μη χειρουργικές ανήλθαν σε 150.945 δίνοντας αθροιστικά 194.856 επεμβάσεις. Ωστόσο, σημειώνεται σημαντική μείωση από το 2022, στη διάρκεια του οποίου πραγματοποιήθηκαν στο σύνολο 426.323.
Η βλεφαροπλαστική αποτελεί την πιο συχνή χειρουργική επέμβαση στην Ελλάδα το 2023, με 6.557 επεμβάσεις. Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 20.861 χειρουργικές επεμβάσεις στο πρόσωπο και την κεφαλή, ακολουθούμενες από 12.749 σε σώμα και άκρα και 10.301 στο στήθος. Στις μη χειρουργικές επεμβάσεις στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το υαλουρονικό οξύ και δεύτερο το μπότοξ.
Σχολιάζοντας τα παγκόσμια αποτελέσματα, ο δρ Παρασκευάς Κοντοές, president elect της ISAPS (2024-2026), ο οποίος έχει μόλις επιστρέψει από το διεθνές συνέδριο πλαστικής χειρουργικής ISAPS στην Καρταχένα της Κολομβίας, λέει στην «Κ» πως η συνολική μείωση που βλέπουμε στα στατιστικά της Ελλάδας οφείλεται στο γεγονός ότι «το 2022 ήταν αμέσως μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων του Covid, οπότε ανέπνευσε λίγο περισσότερο ο κόσμος, και ίσως να “ξέφυγαν” και να “έπεσαν με τα μούτρα”, όπως λέμε, στις αισθητικές επεμβάσεις συνειδητοποιώντας ότι πρέπει να κοιτάμε και λίγο τον εαυτό μας».
Σχολιάζει μάλιστα ως αξιοσημείωτο το γεγονός πως η Ελλάδα, μια τόσο μικρή χώρα, βρίσκεται τόσο ψηλά στον «χάρτη» των πλαστικών επεμβάσεων, καθώς σημαντικές ευρωπαϊκές χώρες δεν φιγουράρουν καν στη λίστα. «Χώρες όπως η Πολωνία, αλλά και οι σκανδιναβικές χώρες είναι απούσες. Η Ελλάδα είναι ένατη στον κόσμο στις μη χειρουργικές επεμβάσεις, που είναι μια πολύ σημαντική θέση και δείχνει τη συνολική εικόνα».
Σε ό,τι αφορά την αύξηση των επεμβάσεων μεταξύ ανδρών ο γιατρός εξηγεί πως «έχουν σπάσει λίγο τα ταμπού θα λέγαμε. Δεν είναι ματαιοδοξία, είναι πλέον μέρος της ζωής μας. Είναι το πώς ζούμε και πώς αισθανόμαστε μέσα από αυτό. Το επιβάλλει και η εποχή καθώς η εμφάνιση αποτελεί πολύ σημαντικό κομμάτι για την κοινωνική και επαγγελματική καταξίωση».
Botox και υαλουρονικά
«Οι άνδρες παρατηρούν τις πρώτες αλλαγές στο πρόσωπό τους στα 30-40 τους χρόνια και θέλουν να κάνουν κάποιες διορθώσεις. Ερχονται πρώτα για τα botox και τα υαλουρονικά» μας λέει η δερματολόγος Χριστίνα Χαρίση στο ιατρείο της, στο Κολωνάκι.
«Για παράδειγμα αν έχει κάποιος baby face θέλει να προσθέσει λίγα ζυγωματικά, γωνίες γνάθου, να γίνει λίγο πιο αρρενωπός, να αλλάξει λίγο η εικόνα του. Στις πιο μεγάλες ηλικίες, πάνω από τα 40 και τα 50 κυρίαρχο είναι το θέμα της γήρανσης, το άδειασμα του προσώπου για παράδειγμα. Δουλεύουμε και πάλι botox, υαλουρονικά και booster, που είναι ενισχυμένη μεσοθεραπεία. Τα botox γίνοται δύο φορές τον χρόνο, το υαλουρονικό προστίθεται κάθε οκτώ μήνες περίπου. Παλαιότερα οι άνδρες προέρχονταν από συγκεκριμένες ομάδες, για παράδειγμα ηθοποιοί. Σήμερα είναι όλοι» λέει στην «Κ» σκιαγραφώντας το προφίλ των πελατών της.
Οι άνδρες παρατηρούν τις πρώτες αλλαγές στο πρόσωπό τους στα 30-40 τους χρόνια και θέλουν να κάνουν κάποιες διορθώσεις. Ερχονται πρώτα για τα botox και τα υαλουρονικά
«Είναι άνθρωποι ενεργοί στην αγορά εργασίας, και δεν θέλουν να φαίνεται η ηλικία τους σε σχέση με τους νεότερους. Εργάζονται σε εταιρείες, στον χρηματοοικονομικό τομέα, ενώ πολλοί είναι δικηγόροι. Ενα budget για όλη αυτή τη διαδικασία ξεκινά από 250 για ένα botox, ενώ μαζί με το υαλουρονικό αγγίζουμε τα 400 ευρώ. Περίπου 2.100 με 2.500 ανά έτος, για κάποιον που τα κάνει όλα» συμπληρώνει η γιατρός.
Η βοτουλινική τοξίνη, δηλαδή το μπότοξ, παραμένει η πιο συνηθισμένη μη χειρουργική επέμβαση τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ενώ πραγματοποιήθηκαν 8,8 εκατομμύρια επεμβάσεις από πλαστικούς παγκοσμίως. Στη δεύτερη θέση, βρίσκονται οι επεμβάσεις με υαλουρονικό οξύ που αυξήθηκαν κατά 29% και έφτασαν τα 5,5 εκατομμύρια.
Οι άνδρες δεν ζητάνε να μοιάζουν με κάποιον άλλον, όπως συνήθως κάνουν οι γυναίκες. Ζητάνε να είναι ο εαυτός τους, αλλά ανανεωμένος. Αυτό που είναι της μόδας σήμερα είναι το natural look. “Γιατρέ, θέλω να είμαι ο ίδιος, χωρίς να παραμορφωθεί τίποτα, χωρίς να αλλάξει τίποτα”, μου λένε.
«Είναι αλήθεια πως τη μεγάλη αύξηση στους άνδρες την παρατηρούμε κυρίως στις μη επεμβατικές θεραπείες. Πολύ δημοφιλείς στη δική μου πρακτική είναι για παράδειγμα οι βιοδιεγέρτες, οι οποίοι δεν δίνουν όγκο, όπως αυτά που βλέπαμε έως τώρα, έντονα ζυγωματικά, φουσκωμένα χείλη. Αντιθέτως αναγεννούν τον ιστό. Δηλαδή δρουν από τη διέγερση του κολλαγόνου είτε μέσω του υαλουρονικού, είτε μέσω του πολυγαλακτικού οξέους. Ειδικά οι άνδρες αποζητούν τη βελτίωση της εμφάνισης του δέρματος χωρίς την ανάγκη για χειρουργική επέμβαση. Αυτό είναι το ζητούμενο», εξηγεί ο δερματολόγος Δημήτρης Μότσιος, ο οποίος έχει επίσης πολλούς πελάτες άνδρες.
«Και οι άνδρες πλέον έχουν σπάσει τα ταμπού, και σκέφτονται “θέλω να προλάβω τη ρυτίδα πριν δημιουργηθεί”. Δεν επικρατεί πλέον η αντίληψη ότι το μπότοξ είναι κακό για τον οργανισμό. Και δεν ζητάνε να μοιάζουν με κάποιον άλλον, όπως συνήθως κάνουν οι γυναίκες. Ζητάνε να είναι ο εαυτός τους, αλλά ανανεωμένος. Αυτό που είναι της μόδας σήμερα είναι το natural look. “Γιατρέ, θέλω να είμαι ο ίδιος, χωρίς να παραμορφωθεί τίποτα, χωρίς να αλλάξει τίποτα”, μου λένε. Για αυτό και δεν παρεμβαίνουμε πολύ, εκτός αν έχει για παράδειγμα ένα πολύ μικρό πηγούνι σε σχέση με τις υπόλοιπες αναλογίες του προσώπου και το διορθώσουμε με κάποιο gel υαλουρονικού οξέος, το οποίο μπαίνει ενέσιμα κοντά στο κόκκαλο», εξηγεί ο γιατρός.
Και ο άνδρας θέλει το λίφτινγκ του
Πολλοί από τους άντρες περιορίζονται στις μη επεμβατικές χειρουργικές επεμβάσεις, «φοβούμενοι λίγο τους γιατρούς, ωστόσο κάποιοι από αυτούς είναι πολύ τολμηροί», λέει στην «Κ» ο πλαστικός χειρουργός Αθανάσιος Χριστόπουλος, ο οποίος δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και στα Αραβικά Εμιράτα.
Στην αίθουσα αναμονής κέντρου πλαστικής χειρουργικής στο Χαλάνδρι, μια ηλικιωμένη κυρία ντυμένη σπορ διαβάζει ένα περιοδικό, όταν ανοίγει την πόρτα ένας νεαρός άνδρας με μαύρα γυαλιά, ο οποίος κοιτάζει γύρω του πριν καθίσει στον λευκό καναπέ. «Οι άνδρες δεν είναι πιο συντηρητικοί από τις γυναίκες. Ομως έχουν έναν φόβο, μήπως φανούν θηλυπρεπείς αλλά μετά μπαίνουν στο σαλόνι, βλέπουν άλλους άνδρες και ηρεμούν», σχολιάζει ο γιατρός.
Παλαιότερα το πρότυπο του πετυχημένου άνδρα ήταν ο γκριζομάλλης, αυτός που έχει εμπειρία, ο ηλικιωμένος, ενώ σήμερα έχουμε το μοντέλο του νέου, του δραστήριου, του γυμνασμένου. Για αυτό πολλοί αισθάνονται πως βγαίνουν εκτός αγοράς και παύουν να είναι ανταγωνιστικοί
Σύμφωνα με τον δρα Αθανάσιο Χριστόπουλο, είναι οι πιο νέοι εκείνοι που πηγαίνουν στους πλαστικούς. «Αν και φαντάζεται κανείς πως πηγαίνουν άνθρωποι που είναι μεγαλύτεροι σε ηλικίες δεν είναι έτσι. Είναι άνδρες ανάμεσα στα 30-50, οι οποίοι είναι πολύ ενεργοί και θέλουν να παραμείνουν ακμαίοι, και το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες οι οποίες συνήθως κάνουν αυξητική στήθους για παράδειγμα στις ηλικίες των 20-30 χρόνων, αλλά και στα 40-50 αφού έχουν κάνει παιδιά», λέει στην «Κ». «Αν κρίνω από τον δικό μου χώρο, τα ποσοστά των ανδρών ανέρχονται σε 35-40%. Οι πιο συχνές επεμβάσεις είναι η λιποαναρρόφηση, μαστών, δηλαδή της γυναικομαστίας, και κοιλίας. Αλλες επεμβάσεις που κάνουν πολύ οι άνδρες, είναι η ρινοπλαστική».
Ενας πολύ σοβαρός λόγος που οι άνδρες δεν διστάζουν πλέον να προχωρήσουν σε αισθητικές επεμβάσεις είναι και το επαγγελματικό κομμάτι. Σύμφωνα με τον δρα Χριστόπουλο, «παλαιότερα το πρότυπο, το είδωλο του πετυχημένου άνδρα ήταν ο γκριζομάλλης, αυτός που έχει εμπειρία, ο ηλικιωμένος, τώρα όσο πάει το μοντέλο αυτό φεύγει. Σήμερα έχουμε το μοντέλο του νέου, του δραστήριου, του γυμνασμένου άντρα. Για αυτό και πολλοί αισθάνονται πως βγαίνουν εκτός αγοράς και παύουν να είναι ανταγωνιστικοί. Το ίδιο ισχύει και στον πολιτικό στίβο. Εγώ θυμάμαι όταν ήμουν νέος, οι περισσότεροι πολιτικοί μας ήταν άνω των 70, ενώ σήμερα κυριαρχούν οι νέοι. Πολλοί πελάτες είναι πολιτικοί. Είναι φυσικά και τα social media τα οποία έχουν συμβάλει πολύ στην αύξηση των αισθητικών επεμβάσεων» καταλήγει.
«Δεν ήθελα να νιώσω τη φθορά του χρόνου»
Ο Γ., 59 χρόνων, δραστηριοποιείται στον καλλιτεχνικό χώρο και μετράει μόλις μερικές εβδομάδες από την επέμβαση λίφτινγκ. «Δεν ήθελα να νιώθω τη φθορά του χρόνου. Δηλαδή, ναι μεν έχω ένα καλό DNA, αλλά και πάλι δεν ήθελα να υπάρχει χαλάρωση του προσώπου στον λαιμό. Και γι’ αυτό και πήρα τη μεγάλη απόφαση και το έκανα στην ηλικία που έπρεπε. Γνώριζα τον γιατρό μου, τον κύριο Χριστόπουλο και τον εμπιστεύτηκα» μου λέει στο τηλέφωνο ενώ αναρρώνει.
Οταν με είχαν ρωτήσει στο δημοτικό τι θέλουμε να κάνουμε όταν μεγαλώσουμε, είπα πως θέλω να γράφω βιβλία και δεν θέλω να μεγαλώσω. Είχα ανέκαθεν έναν φόβο με τον χρόνο. Τώρα αισθάνομαι πως με έναν τρόπο τον νικάω.
«Νόμισα πως θα πονούσα πολύ, αλλά δεν πόνεσα σχεδόν καθόλου. Ηδη σήμερα έχει περάσει εβδομάδα και έχω ξεπρηστεί αρκετά. Και παρόλο που υπάρχει οίδημα φαίνεται η τεράστια διαφορά. Ο λαιμός μου είναι νεανικός και υπάρχει το περίγραμμα, το οβάλ του προσώπου, γιατί αυτό διορθώνει το λίφτινγκ. Και μοιάζω σαν να είμαι τριάντα χρονών», λέει με ενθουσιασμό κάνοντας και ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο.
«Οταν ήμουν στο δημοτικό, μας ρώτησαν τι θέλουμε να κάνουμε όταν μεγαλώσουμε. Εγώ είπα πως θέλω να γράφω βιβλία και δεν θέλω να μεγαλώσω. Αυτό είπα. Δεν θέλω να μεγαλώσω, δεν θέλω να γεράσω. Είχα ανέκαθεν έναν φόβο με τον χρόνο. Τώρα αισθάνομαι πως με έναν τρόπο τον νικάω».
Οι τέλειοι κοιλιακοί
Ο Β., 30 χρόνων, χρηματιστής στο επάγγελμα, δεν φοβάται τον χρόνο. Ομως φοβόταν ανέκαθεν το πάχος. «Οταν ήμουν μικρότερος είχα επιπλέον κιλά και έκανα μεγάλη προσπάθεια να τα χάσω», λέει, προσπαθώντας να εξηγήσει τους λόγους που επέλεξε να προχωρήσει σε μια δύσκολη χειρουργική επέμβαση, τη λιπογλυπτική στην κοιλιά προκειμένου να αποκτήσει τους τέλειους κοιλιακούς.
«Ο στόχος ήταν η τελειοποίηση της εμφάνισης. Διότι είναι μια επέμβαση που σκεφτόμουν χρόνια να κάνω, αλλά πριν, σε συνεννόηση με τον γιατρό, έπρεπε να πετύχουμε κάποιους στόχους. Δηλαδή να ρίξω όσο μπορούσα το ποσοστό του λίπους πριν την επέμβαση, ώστε να μπορέσει να γίνει η δουλειά του contouring, ο σχηματισμός δηλαδή των κοιλιακών, όπως θα το έβλεπες σε μια διαφήμιση», εξηγεί.
«Οταν κάποιος πάει να αλλάξει όλο του το σώμα, οι επεμβάσεις έχουν μεγάλη χρονική διάρκεια, έξι με οκτώ ώρες. Και το κόστος είναι υψηλό. Μπορεί ένα χειρουργείο να φτάσει και τις 10.000 ευρώ».
Συμπληρώνει ότι «η συγκεκριμένη επέμβαση πρέπει να επιλέγεται από κόσμο ο οποίος γυμνάζεται. Εγώ κάνω βάρη στο γυμναστήριο, αερόβια και ενδυνάμωση. Με άλλα λόγια, είναι γυμνασμένο το σώμα μου, απλά υπήρχε ένα τοπικό λίπος που είχε δημιουργηθεί από μικρή ηλικία. Και όταν κάποιος χάνει κιλά αυτό το λίπος συσσωρεύεται στα λεμφοκύτταρα και δεν υπάρχει τρόπος να φύγει εντελώς».
Ο γιατρός του, Νικόλαος Σγούρος, επανορθωτικός και αισθητικός χειρουργός, ο οποίος εξειδικεύεται σε τέτοιου είδους επεμβάσεις, εξηγεί πως «πέρα από τα μη επεμβατικά που θα κάνει ένας άνδρας, η πλαστική σε αυτούς επικεντρώνεται στη λιπογλυπτική. Πρόκειται για λιποαναρρόφηση υψηλής ευκρίνειας, high definition όπως τη λέμε, ή 4D». Οπως εξηγεί ο δρ Σγούρος, πρόκειται για απαιτητικά χειρουργεία. «Οταν κάποιος πάει να αλλάξει όλο του το σώμα, οι επεμβάσεις αυτές έχουν μεγάλη χρονική διάρκεια, έξι με οκτώ ώρες. Και το κόστος είναι υψηλό. Μπορεί ένα χειρουργείο να φτάσει και τις 10.000 ευρώ».
Στην ερώτηση αν οι άνδρες ζητούν να μοιάζουν με κάποιον σταρ ή αθλητή, ο δρ Σγούρος απαντάει πως «συνήθως έχουν πολύ καλή εικόνα του τι ζητάνε, δεν έρχονται να σου δείξουν μια φωτογραφία, αν και έχει συμβεί και αυτό. Αυτό το οποίο περιμένω να μου πουν είναι το επίπεδο γράμμωσης που θέλουν να πετύχουν, για να τους κατευθύνω σε αυτό που μπορούν να πετύχουν ανάλογα και με τον σωματότυπό τους. Υπάρχουν κάποιοι τύποι που δεν μπορούν να πετύχουν ένα καλό επίπεδο γράμμωσης, το extreme definition που λέμε εμείς και να πετύχουν απλά το basic. Κάποιοι άλλοι τύποι, μεσομορφικοί όπως λέμε εμείς, εκείνοι δηλαδή που παίρνουν πολύ γρήγορα μυϊκή μάζα όταν γυμνάζονται και που δεν έχουν κοιλίτσα, μπορούν να πετύχουν και extreme μυϊκή μάζα, με αποτέλεσμα να μοιάζουν με έναν κορυφαίας σωματικής διάπλασης αθλητή» διαβεβαιώνει ο δρ Σγούρος.
Στο γυμναστήριο ανησυχούσα πως θα με ρωτάνε όλοι αν έκανα πλαστική, αλλά δεν με ρώτησε κανείς τίποτε. Το μόνο που μου είπαν είναι ότι «τελικά οι κοιλιακοί που έκανες δούλεψαν!» Αλλά αν με ρωτήσουν, θα τους δώσω το τηλέφωνο του γιατρού
«Σημασία σε αυτές τις επεμβάσεις δεν έχει μόνο ο γιατρός, αλλά και οι αναισθησιολόγοι. Προσωπικά επέλεξα και έκανα την επέμβαση με μέθη, που σημαίνει ότι είχα τις αισθήσεις μου κατά τη διάρκεια του περιστατικού, χωρίς όμως να πονάω. Ετσι ήμουν και πιο συνεργάσιμος για να μπορέσει ο γιατρός να προσεγγίσει τις περιοχές που ήθελε. Με μια θεραπεία με παυσίπονα και αντιβιοτικά μπόρεσα σε μια εβδομάδα να μπω ξανά στις καθημερινές μου δραστηριότητες», συμπληρώνει ο Β.
«Μετά στο γυμναστήριο ανησυχούσα πως θα με ρωτάνε όλοι αν έκανα πλαστική, πώς και τι. Αλλά δεν με ρώτησε κανείς τίποτε, το μόνο που μου είπαν είναι ότι “τελικά οι κοιλιακοί που έκανες δούλεψαν!” Αλλά αν με ρωτήσουν κιόλας, θα τους δώσω και το τηλέφωνο του γιατρού».