πήλιο-το-ρήγμα-του-daniel-στον-τουρισμό-563094781

Πήλιο: Το ρήγμα του Daniel στον τουρισμό

Μειωμένες κατά 40% είναι οι κρατήσεις για το φετινό καλοκαίρι σύμφωνα με τους ξενοδόχους. Η αλλαγή στο τοπίο, η δυσπιστία για την ποιότητα του νερού και η ελπίδα ότι το «Thessaly Evros Pass 2024» θα βοηθήσει την περιοχή να ορθοποδήσει

Αλεξία Καλαϊτζή

«Δεν χτυπάει το τηλέφωνο πια τόσο πολύ». Η Ασπασία Παπουτσή, επαγγελματίας που διατηρεί ξενοδοχειακή μονάδα στα Καλά Νερά του Πηλίου, περιγράφει στην «Κ» τη μειωμένη τουριστική κίνηση της φετινής καλοκαιρινής περιόδου. Παρότι διαχειρίζεται το ξενοδοχείο αυτό τα τελευταία 16 χρόνια και έχει ξεπεράσει μεγάλες προκλήσεις, περιγράφει την τρέχουσα σεζόν ως μια από τις δυσκολότερες. 

Το πρώτο καλοκαίρι μετά το καταστροφικό πέρασμα του Daniel βρίσκει τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην εστίαση και τη φιλοξενία στα τμήματα του Πηλίου που επλήγησαν, αρκετά προβληματισμένους. Σε συγκεντρωτικά στοιχεία που παρουσιάζει στην «Κ» ο Γιώργος Ζαφείρης, πρόεδρος Eνωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, αναφέρει πως ο Μάιος και ο Ιούνιος δεν έχουν πάει καλά ενώ συνολικά οι κρατήσεις στην περιοχή του Πηλίου για το φετινό καλοκαίρι είναι μειωμένες κατά 40% σε σχέση με πέρυσι, παρότι τα περισσότερα καταλύματα έχουν ανοίξει και λειτουργούν κανονικά, ξεπερνώντας τις δυσκολίες που προκάλεσαν οι πλημμύρες του Σεπτεμβρίου. 

Δυσπιστία για την ποιότητα του νερού

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλα τα τουριστικά μέρη της περιοχής έχουν γίνει προσβάσιμα με αυτοκίνητο, είτε με ασφαλτοστρώσεις είτε με πιο πρόχειρες λύσεις όπως χαλίκι και στρατιωτικές γέφυρες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως εντοπίζεται, κατά τη γνώμη του, στη δυσφήμιση που υπέστη το Πήλιο. «Υπήρξε μια κακή φήμη ότι οι παραλίες δεν είναι καλές και οι θάλασσες δεν είναι καθαρές. Οι μελέτες δείχνουν πως τα νερά είναι καθαρά, η ζημιά όμως έχει γίνει». 

Ο κόσμος έχει φοβηθεί από παλαιότερη έρευνα που είχε γίνει ακριβώς στο σημείο όπου χύνεται το νερό από την περιοχή της λίμνης Κάρλας.

Το πρόβλημα επηρεάζει κυρίως τις περιοχές που βρίσκονται στην πλευρά του Παγασητικού Κόλπου, παρά στην πλευρά του Αιγαίου. Η κ. Παπουτσή σημειώνει πως ακόμα και τα σχόλια που μπορεί να αναρτήσει ο καθένας για την ποιότητα του νερού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς καν να παραθέτει στοιχεία, δημιουργούν ένα κακό κλίμα για την περιοχή, που πλήττει κυρίως την έλευση των Ελλήνων, αλλά δεν αφήνει ανεπηρέαστους και τους ξένους επισκέπτες.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, διευκρίνισε πως έχουν γίνει δειγματοληψίες σε πολλά σημεία που κολυμπούν επισκέπτες και έχει ανακοινωθεί πως όλες οι τιμές είναι εντός του φυσιολογικού ορίου. Οπως τόνισε, ο κόσμος έχει φοβηθεί από παλαιότερη έρευνα που είχε γίνει ακριβώς στο σημείο όπου χύνεται το νερό από την περιοχή της λίμνης Κάρλας.

«Εχει αλλάξει το παραλιακό μέτωπο»

Η Δήμητρα Ζούζουλα είδε το 40% του ξενοδοχείου της στη Μηλίνα να βουλιάζει κάτω από το νερό. Καθώς δεν έχουν δοθεί στο σύνολό τους οι αποζημιώσεις, η ίδια επένδυσε δικά της κεφάλαια προκειμένου να αποκαταστήσει όλες τις ζημιές και η μονάδα της να είναι πλήρως λειτουργική. Τα κατάφερε. Η πρώτη ανάσα όμως που πήρε μετά τη μεγάλη αυτή προσπάθεια ήρθε μόλις στα τέλη Ιουνίου και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, με τη Μηλίνα να «βουλιάζει» από κόσμο, δημιουργώντας την ελπίδα ότι η κίνηση θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα. 

Οι επιχειρηματίες, σύμφωνα με την κ. Ζούζουλα, βοήθησαν όχι μόνο στην αποκατάσταση των επιχειρήσεών τους αλλά και του περιβάλλοντα χώρου και μαζί με τις προσπάθειες του δήμου, κατάφεραν σε σύντομο διάστημα να αποκαταστήσουν πολλές πληγές που άφησε το πρωτοφανές φαινόμενο. Οχι όμως, όλες. «Υπάρχουν ακόμα σημεία όπου η καταστροφή είναι εμφανής. Το παραλιακό μέτωπο έχει αλλάξει τελείως. Εχει μπαζωθεί από τις πέτρες και τα φερτά υλικά. Δεν έχουν γίνει μέχρι τώρα οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να εξωραϊστεί», τόνισε. Το ζήτημα δεν είναι μόνο αισθητικό, αλλά και πρακτικό: «Σηκώνεις την πετσέτα σου, και έχει χώμα». 

Πήλιο: Το ρήγμα του Daniel στον τουρισμό-1
Η παραλία στη Μηλίνα.

«Ολα γεμάτα» στην πλευρά του Αιγαίου 

Μια τελείως διαφορετική εικόνα σκιαγραφεί ο Νίκος Καλοβιδούρης, ιδιοκτήτης ξενοδοχειακής μονάδας που βρίσκεται απέναντι από τη Μηλίνα, στην πλευρά του Αιγαίου. «Από τότε που έχω γεννηθεί, δεν έχω δει τόσο κόσμο στην περιοχή αυτή. Είναι όλα γεμάτα, και ξενοδοχεία και ταβέρνες». Ο κ. Καλοβιδούρης δίνει μια ερμηνεία λέγοντας πως οι τουρίστες που δίστασαν να επισκεφθούν την πλευρά του νότιου Πηλίου που κοιτάει τον Παγασητικό, δεν γύρισαν την πλάτη στην περιοχή, αλλά τελικά επέλεξαν την απέναντι πλευρά. 

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο στη Ζαγορά 

Προβλήματα πάντως εντοπίζονται στην τουριστική κίνηση και στο ανατολικό Πήλιο, με κυριότερο αγκάθι εκεί τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο. Το μεγαλύτερο παράπονο των ξενοδόχων είναι πως δεν έχει ολοκληρωθεί η ασφαλτόστρωση του δρόμου που ενώνει τη Ζαγορά με το Χορευτό, με αποτέλεσμα τα ΚΤΕΛ να μη δέχονται μέχρι σήμερα να εκτελέσουν το δρομολόγιο αυτό. «Το Χορευτό είναι το επίνειό μας, είναι η πρόσβασή μας στη θάλασσα. Δεν γίνεται ένα μέρος του οδικού άξονα που ενώνει τα δύο μέρη να είναι ακόμα χωματόδρομος», αναφέρει ο Κυριάκος Κόνσουλας, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στη Ζαγορά. Η κατάσταση αυτή δυσκολεύει επισκέπτες που δεν διαθέτουν αυτοκίνητο για να κάνουν διακοπές ή και νεότερα άτομα που επισκέπτονταν την περιοχή του Χορευτού χρησιμοποιώντας Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ακόμα και για αυτούς όμως που έχουν δικό τους αυτοκίνητο η χρήση ενός τέτοιου δρόμου δεν είναι ιδανικό σενάριο διακοπών. «Φεύγει το αυτοκίνητο από το γκαράζ του ξενοδοχείου μαύρο και επιστρέφει μετά λίγες ώρες άσπρο από τη σκόνη. Μας κάνουν παράπονα οι πελάτες», περιγράφει ο κ. Κόνσουλας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως όλο το ανατολικό Πήλιο αναπνέει χώμα εξαιτίας των δρόμων, και μάλιστα ένα χώμα που μεταφέρεται στα ξενοδοχεία και τα δωμάτια. «Οι άνθρωποι του ξενοδοχείου κάνουν διπλάσιο χρόνο να καθαρίσουν», σημειώνει. 

Η απουσία των ξένων επισκεπτών

Ο κ. Κόνσουλας φοβάται πως οι ξένοι που ήρθαν για πρώτη φορά φέτος στο ανατολικό Πήλιο –στην περίπτωση της μονάδας του μια παρέα Ρουμάνων– δεν θα επιστρέψουν εξαιτίας της κατάστασης που αντίκρισαν. Οπως είπε, στα σχόλια έγραφαν πως παρά την ομορφιά του, το μέρος παραμένει δύσκολο να κυκλοφορήσει κανείς. 

Οι ξενοδόχοι της περιοχής παραδέχονται πως αν και οι Ελληνες συνεχίζουν να τους στηρίζουν, αυτό δεν φτάνει για να επιβιώσουν οικονομικά. «Η εγχώρια αγορά μας στήριξε αλλά καλώς ή κακώς, οι Ελληνες κάνουν διακοπές κυρίως μέσα Ιουλίου έως μέσα Αυγούστου. Ετσι συρρικνώνεται πολύ η σεζόν», σημείωσε η Μαρία Ρήνου, ιδιοκτήτρια καταλύματος στο Χορευτό. Σύμφωνα με την ίδια, μεγάλο ρόλο στη μείωση της έλευσης ξένων επισκεπτών φέτος έπαιξε το γεγονός πως αρκετοί από αυτούς παραθέριζαν πέρσι τον Σεπτέμβριο στο Πήλιο και είδαν με τα μάτια τους την καταστροφή. «Κάποιοι έφυγαν ακόμα και με ελικόπτερο γιατί είχαν αποκλειστεί. Δεν πιστεύουν ότι το μέρος έχει φτιαχτεί και επαναλειτουργεί κανονικά. Χρειάζεται χρόνο για να επιστρέψουν οι τουρίστες αυτοί. Είναι μια ιδιαίτερη και δύσκολη χρονιά η φετινή», σημείωσε. 

Οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό στα μέρη που έχουν πληγεί μετά τον Daniel ελπίζουν ότι το «Thessaly Evros Pass 2024», η πλατφόρμα του οποίου άνοιξε στις 25 Ιουνίου, θα δώσει μια ώθηση στην τουριστική κίνηση βοηθώντας την περιοχή να ορθοποδήσει.  

Στα μέσα Ιουνίου, ο κορυφαίος παγκόσμιος ταξιδιωτικός οργανισμός Lonely Planet είχε προτείνει το Πήλιο ως ένα από τα καλύτερα μέρη στην Ευρώπη για να επισκεφθεί κανείς τον Αύγουστο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT