Θαψά Ευβοίας: Η «απάτητη» παραλία καταπατήθηκε

Θαψά Ευβοίας: Η «απάτητη» παραλία καταπατήθηκε

Παρά το γεγονός πως η παραλία Θαψά είναι βάσει νόμου μία από τις 198 απάτητες παραλίες της χώρας, φαίνεται πως η παρουσία ελεύθερων κατασκηνωτών έχει δημιουργήσει μία σειρά από προβλήματα στην περιοχή

2' 24" χρόνος ανάγνωσης

Διχάζει τους χρήστες των κοινωνικών δικτύων η φωτογραφία από τα Θαψά που κάνει τον γύρο του διαδικτύου τα τελευταία 24ωρα. Στη φωτογραφία είναι εμφανής ο μεγάλος αριθμός σκηνών κατά μήκος της ακτής δημιουργώντας ένα ασφυκτικό σκηνικό σε μία από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού που βρίσκεται στον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου.

Η παραλία των Θαψών χαρακτηρίζεται βάσει νόμου «απάτητη» και συμπεριλαμβάνεται στις συνολικά 198 της χώρας που βρίσκονται εντός του δικτύου Natura 2000. Σ’ αυτές απαγορεύεται η παραχώρηση και η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και ομπρελών σε επιχειρήσεις προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η μορφολογία και η ακεραιότητα του αιγιαλού.

Παρά το γεγονός πως η παραλία έχει «απελευθερωθεί» από όσους θέλουν να την εκμεταλλευθούν επιχειρηματικά, φαίνεται πως η έντονη παρουσία όσων κάνουν ελεύθερο κάμπινγκ έχει προκαλέσει ποικίλα προβλήματα.

Ειδικότερα η απόφαση του δήμου να ασφαλτοστρώσει το κομμάτι του δρόμου που μέχρι πριν η πρόσβαση ήταν δυνατή μόνο από οχήματα τύπου τζιπ, με στόχο την πιο ασφαλή διέλευση όλων και τη δυνατότητα προσέγγισης απορριμματοφόρου στην παραλία, είχε ως αποτέλεσμα φέτος τα Θαψά να προσεγγίζονται από περισσότερους λουόμενους σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

«Κατάληψη» από κατασκηνωτές

Η «Κ» ήρθε σε επικοινωνία με τον λουόμενο που τράβηξε τη viral φωτογραφία ώστε να περιγράψει την κατάσταση που επικρατούσε το περασμένο Σαββατοκύριακο στα Θαψά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην παραλία επικρατούσε το αδιαχώρητο, καθώς εκτός από τις ομπρέλες των λουόμενων, υπήρχαν δεκάδες σκηνές –πάνω από 30 όπως υποστηρίζει– από ανθρώπους που ήταν εμφανές πως είχαν σκοπό να διανυκτερεύσουν παράνομα στο σημείο.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου, Νικόλαος Μπαράκος, επιβεβαιώνει πως το περασμένο Σαββατοκύριακο δεν «έμεινε ελεύθερη σπιθαμή» στην παραλία από το πλήθος, παρά το γεγονός πως το ελεύθερο κάμπινγκ απαγορεύεται σε όλη την επικράτεια.

«Στην παραλία υπάρχει “κατάληψη” από κατασκηνωτές κάτι το οποίο είναι πρωτόγνωρο για τα Ψαθά, παρ’ ότι συμβαίνει σε άλλες γνωστές παραλίες της Εύβοιας εδώ και χρόνια», πρόσθεσε. 

Κίνδυνοι

Η εμφανής εξάπλωση των ελεύθερων κατασκηνωτών όχι μόνο εγείρει κινδύνους δημόσιας υγείας, με κατοίκους της περιοχής να καταγγέλλουν την έντονη δυσοσμία που υπήρχε το περασμένο τριήμερο σε συγκεκριμένα σημεία της παραλίας, αλλά και κινδύνους εξάπλωσης πυρκαγιάς.

Οπως εξηγεί ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Βιτάλων, Γιάννης Γέραλης, η ακτή βρίσκεται μέσα σε ένα δάσος με αρμυρίκια και απότομες πλαγιές με αποτέλεσμα να κάνει το σημείο ευάλωτο στην εξάπλωση πυρκαγιάς, γεγονός που θα έθετε σε κίνδυνο τόσο τους πολίτες εξαιτίας της δύσκολης διαφυγής από το σημείο όσο και τον φυσικό πλούτο. «Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε πως και τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν ελεύθεροι κατασκηνωτές στην περιοχή, ωστόσο φέτος το πρόβλημα είναι έντονο και αποδεικνύεται και από τη φωτογραφία», σχολιάζει από την πλευρά του.

Μέτρα

Σημειώνεται πως η δημοτική αρχή Κύμης-Αλιβερίου έχει ήδη αποστείλει σχετικό έγγραφο στην αστυνομία προκειμένου να επιληφθεί για την παρουσία των ελεύθερων κατασκηνωτών, ενώ ήδη έχει δρομολογηθεί η παρουσία συνεργείων για τον καθαρισμό της παραλίας αλλά και η τοποθέτηση πινακίδων που να ενημερώνουν το… ήδη γνωστό, ότι δηλαδή απαγορεύεται το ελεύθερο κάμπινγκ.

Φωτογραφίες: Σ.Κ/ Κωνσταντίνος Δήμας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT