Πάνω από 12.000 κεραυνοί σε όλη τη χώρα – Καταιγίδες μαζί με πυρκαγιές στην Αττική
πάνω-από-12-000-κεραυνοί-σε-όλη-τη-χώρα-κατ-563109826

Πάνω από 12.000 κεραυνοί σε όλη τη χώρα – Καταιγίδες μαζί με πυρκαγιές στην Αττική

Η έντονη κεραυνική δραστηριότητα από τα ξημερώματα της Δευτέρας είχε ως αποτέλεσμα μαζί με τις καταιγίδες στην Αττική να έχουμε και πολλά επεισόδια πυρκαγιάς. Οι κίνδυνοι του φαινομένου και το 112

Δήμητρα Τριανταφύλλου

Πάνω από 12.000 κεραυνοί είχαν πέσει σε όλη την επικράτεια μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης, σύμφωνα με το δίκτυο ανίχνευσης ηλεκτρικών εκκενώσεων Zeus του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Οι προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων για μία κακοκαιρία εξπρές, το βασικό χαρακτηριστικό της οποίας θα είναι η έντονη κεραυνική δραστηριότητα, είχαν ξεκινήσει από την αρχή της εβδομάδας. Χθες, η κακοκαιρία εστιάστηκε στη βόρεια Ελλάδα, όπου οι κάτοικοι κάποιων περιοχών άρχισαν να λαμβάνουν προειδοποιητικά μηνύματα από το 112.

Σήμερα ήρθε η σειρά της Αττικής με το 112, που έφτασε στα τηλέφωνα των πολιτών λίγα λεπτά μετά τις 12.00.

Από εκείνη την ώρα κι έπειτα, η μία περιοχή μετά την άλλη στα βορειοανατολικά προάστια άρχισε να δέχεται μεγάλους όγκους νερού. Οι περιοχές που επηρεάστηκαν είναι:

  • Διόνυσος
  • Καπανδρίτι
  • Βαρυμπόμπη
  • Εκάλη
  • Τατόι
  • Σπάτα
  • Παλήνη
  • Ιπποκράτειος Πολιετία
  • Αγιος Στέφανος

Την ίδια ώρα, έντονες βροχοπτώσεις σημειώνονταν και στη Θέρμη της Λέσβου αλλά και στη Στερεά Ελλάδα (Φθιώτιδα, Στυλίδα, Αράχωβα, Τανάγρα, Λαμία, Λιβαδειά, Παρνασσός).

Τα 112 για καταιγίδες και οι προειδοποιήσεις για κεραυνική δραστηριότητα μέσα στο καλοκαίρι δεν είναι κάτι με το οποίο είναι εξοικειωμένοι οι Ελληνες – και ειδικά οι Αθηναίοι.

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, εξηγεί μιλώντας στην «Κ» πως αυτή η απόφαση ήταν επιβεβλημένη για μια σειρά από λόγους. «Η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου έκρινε πως η έκδοση 112 στην Αττική ήταν απαραίτητη αφού θα σημειώνεται κατά τόπους έντονη κεραυνική δραστηριότητα. Σκοπός μας είναι να προειδοποιήσουμε τους πολίτες και να επιστήσουμε την προσοχή τους σε ένα φαινόμενο στο οποίο είναι κατά βάση αμελείς. Οι περισσότεροι γνωρίζουν λίγα για το φαινόμενο και πώς να προφυλαχθούν από αυτό. Είμαστε στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, όπου πολλοί παραθεριστές βρίσκονται σε παραλίες στις οποίες σημειώνονται καταιγίδες με συνοδεία κεραυνών, όπως για παράδειγμα σε όλες τις Σποράδες. Είναι άκρως επικίνδυνο, αυτός ο κόσμος να βρίσκεται στις παραλίες την ώρα σφοδρών βροχοπτώσεων».

Καλοκαιρινά μπουρίνια

Ο Γιώργος Παπαβασιλείου, δρ Μετεωρολογίας, συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και μέλος των ομάδων Meteo και Flame, τονίζει με τη σειρά του πως οι καταιγίδες αυτού του διημέρου δεν έχουν κάτι διαφορετικό από τις συνηθισμένες καλοκαιρινές καταιγίδες. Οπως εξηγεί, τα καλοκαιρινά μπουρίνια συνοδεύονται συχνά από έντονη κεραυνική δραστηριότητα και ειδικά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, όταν και πέφτουν οι περισσότεροι κεραυνοί μέσα σε ένα ολόκληρο έτος.

«Η διαφορά τώρα είναι πως τα περιστατικά με τους θανάτους ανθρώπων εξαιτίας των κεραυνών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες συγκεντρώνουν πια την προσοχή του κοινού και συνειδητοποιούν τους κινδύνους».

Πολλαπλά επεισόδια πυρκαγιών παράλληλα με τις βροχές στην Αττική

Λίγο μετά την έναρξη των καταιγίδων στη βορειοανατολική Αττική, η Πυροσβεστική ξεκίνησε να δέχεται κλήσεις για συμβάντα πυρκαγιάς σε Διόνυσο, Ραφήνα, Ρέμα Χαλανδρίου και σε όλο τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας.

Οσον αφορά την εκδήλωση των πυρκαγιών από κεραυνική δραστηριότητα, αυτές σύμφωνα με τον κ. Παπαβασιλείου δεν σχετίζονται με φωτιές από ξηρές καταιγίδες, αυτές δηλαδή όπου οι κεραυνοί χτυπούν ενώ υπάρχει ελάχιστη ή καθόλου βροχή. Πυρκαγιές λόγω ξηρών καταιγίδων είναι αυτές που ξέσπασαν χθες το πρωί στο νησί της Θάσου.

«Οι σημερινές πυρκαγιές ξεσπούν από κεραυνική δραστηριότητα ενώ υπάρχει υετός. Αυτό που πολύ συχνά συμβαίνει όμως είναι πως καθώς οι κεραυνοί έχουν μεγάλη χιλιομετρική εμβέλεια, σε αρκετές περιπτώσεις χτυπούν και αρκετά πιο μακριά από το σημείο όπου βρέχει. Εχουν καταγραφεί κεραυνοί ακόμα και σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 15 χλμ. από κύτταρα καταιγίδας. Μπορεί να βρέχει για παράδειγμα στο Καπανδρίτι και ο κεραυνός να πέφτει στην περιοχή της Πεντέλης ή στο Χαλάνδρι, όπου δεν βρέχει, προκαλώντας πυρκαγιά. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι σε κάθε πυρκαγιά συμβαίνει αυτό το σενάριο. Σήμερα είχαμε και πυρκαγιές από κεραυνούς, όπου πάνω από την περιοχή έβρεχε».

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Παπαβασιλείου, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και έπειτα από έναν καυτό Ιούνιο, με τις πιο δύσκολες πυρομετεωρολογικές συνθήκες των τελευταίων 44 ετών, η διαθέσιμη (κυρίως λεπτή και νεκρή) δασική καύσιμη ύλη με αυξημένη ευφλεκτότητα είναι αυτή τη στιγμή «στο κόκκινο». Το γεγονός αυτό κάνει ακόμα πιο επικίνδυνο και μοιραίο το χτύπημα των κεραυνών πάνω της, αυξάνοντας τον κίνδυνο των πυρκαγιών.

Με τη σειρά του, ο Βασίλης Βαθρακογιάννης, εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής, έκανε λόγο για «σημειακές» πυρκαγιές στα βόρεια και βορειοανατολικά προάστια, οι οποίες προκλήθηκαν όλες από κεραυνούς. Οπως μας είπε: «Οι θερμοκρασίες ενός κεραυνού είναι πολύ υψηλές, ξεπερνούν τους 300 βαθμούς Κελσίου. Το ότι μπορεί να βρέχει πάνω από το σημείο που εκδηλώνονται δεν σημαίνει ότι σβήνουν “μόνες τους”. Στην πραγματικότητα απαιτούν δουλειά και σωστή διαχείριση εκ μέρους της Πυροσβεστικής, καθώς αν δεν αντιμετωπιστούν ολοκληρωτικά, μπορεί να τις δούμε να αναζωπυρώνονται ακόμα και δύο και τρεις ημέρες μετά το χτύπημα του κεραυνού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT