Το μπαλάκι των ευθυνών πάνω από τις στάχτες των πυρκαγιών σε Πάτρα και Μενίδι

Το μπαλάκι των ευθυνών πάνω από τις στάχτες των πυρκαγιών σε Πάτρα και Μενίδι

Από ακαθάριστα οικόπεδα ξεκίνησαν οι φωτιές σε Πάτρα και Μενίδι σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, ο οποίος υπογραμμίζει ότι αυτά συνιστούν τη μεγαλύτερη απειλή στην πιο δύσκολη αντιπυρική περίοδο της τελευταίας εικοσαετίας.

4' 9" χρόνος ανάγνωσης

Βρισκόμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου και συγκεκριμένα σε μια από τις δύσκολες μέχρι στιγμής εβδομάδες του φετινού καλοκαιριού, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της πυρομετεωρολογικής ομάδας Flame του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, έως και την Κυριακή 14 Ιουλίου θα διανύουμε μια παρατεταμένη περίοδο πολύ δυσμενών και δυνητικά επικίνδυνων πυρομετεωρολογικών συνθηκών.

Οι δύο μεγάλες πυρκαγιές που ξέσπασαν χθες σε Πάτρα και Μενίδι, επιβεβαίωσαν τις παραπάνω φόβους. Μιλώντας στην «Κ» ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, σημείωσε πως αμφότερες ξεκίνησαν και στη συνέχεια επεκτάθηκαν από ακαθάριστα οικόπεδα. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η μεγαλύτερη απειλή που έχει να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική, την πιο δύσκολη ανιπυρική περίοδο της τελευταίας εικοσαετίας.

Τα αποτελέσματά τους ήταν καμένα αυτοκίνητα, ζημιές στον τελευταίο όροφο του Καραμανδάνειου νοσοκομείου και δύο ολοσχερώς καμένα εργοστάσια: ένα ξυλείας-χαρτιού και ένα πλαστικών.

«Στην Πάτρα, η φωτιά ξεκίνησε από ακαθάριστο οικόπεδο στην άκρη της πόλης και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε πυκνό αλσύλλιο δημιουργώντας δυναμική για να φτάσει γρήγορα στην περίμετρο των ιδρυμάτων» εξηγεί ο κ. Βαθρακογιάννης και συνεχίζει: «Στο Μενίδι ξεκίνησε από ακαθάριστο προαύλιο χώρο εγκαταλειμμένου εργοστασίου, με ξερά χόρτα και πολλά απορρίμματα όπως ανταλλακτικά αυτοκινήτων κι άλλα εύφλεκτα υλικά. Στη συνέχεια, “έπεσε” μέσα στο ρέμα της Χελιδονούς και από εκεί έφτασε στα δύο εργοστάσια».

Ο κ. Βαθρακογιάννης τονίζει πως βρισκόμαστε στη δυσκολότερη φάση της αντιπυρικής περιόδου. «Οι βροχές των προηγούμενων ημερών ήταν τόσο λίγες που δεν μπόρεσαν να μεταβάλουν την πολύ χαμηλή υγρασία στη διαθέσιμη καύσιμη ύλη. Να τονίσουμε πάντως ότι από όσα έχουμε δει μέχρι στιγμής στο πεδίο των πυρκαγιών, σε όσες περιοχές έχει γίνει καθαρισμός στα οικόπεδα αυτό έχει βοηθήσει στο να μην εξαπλωθεί η φωτιά σε οικίες. Μια τέτοια περιοχή είναι για παράδειγμα η Κερατέα».

Οσον αφορά την «εύφλεκτη» εβδομάδα που διανύουμε, απο 8/7 εως 14/7, η ευκολία ανάφλεξης (ευφλεκτότητα) των λεπτών νεκρών δασικών καυσίμων θα παραμείνει κρίσιμα υψηλή (τιμές εκτιμώμενης περιεχόμενης υγρασίας ) στο σύνοδο σχεδόν της χώρας, διευκολύνοντας την πολύ γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς, εφόσον εκδηλωθεί δασική πυρκαγιά, και την ανάπτυξη μεγάλων θερμικών φορτίων. Επιπροσθέτως, διαφαίνεται ευκολία ανάφλεξης σε μεγάλο βαθμό και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ρέμα με απορρίμματα και ξερά χόρτα

Κρίσιμο ρόλο στην πυρκαγιά που κατέκαψε χθες το βράδυ δύο εργοστάσια στο Μενίδι, είναι το ρέμα της Χελιδονούς που δημιούργησε τις συνθήκες ώστε οι φλόγες να γίνουν άκρως επιθετικές. Το συγκεκριμένο ρέμα, όπως φαίνεται και στις σημερινές φωτογραφίες του kathimerini.gr, είναι στην εν λόγω περιοχή ακαθάριστο και έχει απορρίμματα. Σημειώνεται πως σε ό,τι αφορά τον καθαρισμό και τη φροντίδα των ρεμάτων, οι κοίτες είναι αρμοδιότητα των κατά τόπους Περιφερειών ενώ τα πρανή των δήμων.

Το μπαλάκι των ευθυνών πάνω από τις στάχτες των πυρκαγιών σε Πάτρα και Μενίδι-1
Σημερινή εικόνα του ρέματος της Χελιδονούς στο ύψος των δύο καμένων εργοστασίων. |φωτογραφία: kathimerini.gr

Ο Γιώργος Σιδηρόπουλος, αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αχαρνών, ήταν παρών στην ολονύχτια μάχη που δόθηκε στη βιομηχανική ζώνη του Μενιδίου. Οπως είπε ο ίδιος μιλώντας στην «Κ»: «Εχοντας τις γνώσεις εθελοντή πυροσβέστη συμμετείχα κι εγώ στην κατάσβεση μέσα στο ρέμα. Η αλήθεια είναι πως αυτός ο παράδρομος του ρέματος στη βιομηχανική ζώνη έχει πολλά ξερά και πυκνά χόρτα. Το πρόβλημα είναι πως το ένα από τα δύο εργοστάσια θα συνεχίζει να “καπνίζει” για ημέρες, αφού είναι πολύ επικίνδυνο για τους πυροσβέστες να επιχειρήσουν στον εσωτερικό χώρο, επιβαρύνοντας έτσι πολύ την ατμόσφαιρα στην περιοχή μας».

Ακαθάριστο οικόπεδο σε περιαστικό δάσος

Οσον αφορά στην έτερη μεγάλη πυρκαγιά της χθεσινής ημέρας, αυτή στην περιοχή του Γηροκομείου στην ανατολική είσοδο της Πάτρας, πήρε πολύ γρήγορα άσχημες διαστάσεις για δύο βασικούς λόγους: λόγω των εξαιρετικά δυσμενών συνθηκών που επικρατούσαν εκείνη την ώρα στην περιοχή αλλά και λόγω και της άφθονης διaθέσιμης ξηρής ύλης που βρήκε στον δρόμο της.

Μιλώντας στην «Κ» ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, υποστήριξε ότι το έργο της εκκαθάρισης και τακτοποίησης της νεκρής καύσιμης ύλης τόσο εκ μέρους των πολιτών όσο και των δήμων χρειάζεται χρόνο και εφόδια από τη μεριά της Πολιτείας για να έρθει εις πέρας. «Είναι δυνατόν όλη αυτή η τεράστια έκταση της Πάτρας αλλά και του κάθε δήμου να καθαρίζεται με τα ελάχιστα εργαλεία και προσωπικό που έχουν οι δήμοι; Εχουν οι πολίτες τα χρήματα και τη δυνατότητα να κάνουν όλους αυτούς τους καθαρισμούς που ζήτησε η Πολιτεία δίνοντας τόσο μικρή προθεσμία χρόνου;» είπε, σημειώνοντας ότι ο δήμος έχει κάνει το βέλτιστο δυνατό στον καθαρισμό ξερών χόρτων.

Το ακαθάριστο οικόπεδο από όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά στην περιοχή του Γηροκομείου. |video: Κώστας Γκίρης

Πάντως, η ημιδασική, περιαστική περιοχή του Γηροκομείου, εκεί όπου βρίσκονται μια σειρά από ιδρύματα και δομές υγείας (Γηροκομείο, Καραμανδάνειο Νοσοκομείο, Μέριμνα) αποτελεί πεδίο διαφωνίας και σύγκρουσης ανάμεσα στη δημοτική αρχή υπό τον κ. Πελετίδη και τις αντίπαλές παρατάξεις, τα τελευταία δύο χρόνια. Με σειρά επιστολών τους, οι παρατάξεις αναφέρουν πως κοινόχρηστα οικόπεδα, το αλσύλλιο και δάσος της περιοχής, δεν τυγχάνουν της φροντίδας που πρέπει στον καθαρισμό της καύσιμης ύλης.

Ενδιαφέρον έχει πάντως και το γεγονός πως μόλις μια ημέρα νωρίτερα από τη φωτιά στο Γηροκομείο, άλλη μία πυρκαγιά είχε ξεκινήσει από ακαθάριστο οικόπεδο ιδιώτη στον Δήμο της Πάτρας, αυτή τη φορά στην περιοχή του Προαστίου, δίπλα από το κλειστό γυμναστήριο «Δημ. Τόφαλος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT