Λαγανάς: Το τρίπτυχο της παραβατικότητας
λαγανάς-το-τρίπτυχο-της-παραβατικότη-563130865

Λαγανάς: Το τρίπτυχο της παραβατικότητας

Η περιοχή της Ζακύνθου ήρθε και πάλι στο προσκήνιο με την είδηση του θανάτου ενός νεαρού Βρετανού. Κάτοικοι και ειδικοί μιλούν στην «Κ» για τις άγριες φυλές των τουριστών και το τρίπτυχο «πάρτι, ποτά, ναρκωτικά» που τορπιλίζει τις προσπάθειες για «ποιοτικότερο τουρισμό»

Μαρίνα Καρπόζηλου

Ο Δημήτρης, γέννημα θρέμμα του Λαγανά, νοσταλγεί τη δεκαετία του ’70, τότε που το θερινό σινεμά και το ζαχαροπλαστείο που ξαφνικά εμφανίστηκαν στο χωριό του σκιαγράφησαν την υπόσχεση ενός «καθώς πρέπει», οικογενειακού τουρισμού, που θα αναβάθμιζε όχι μόνο το προφίλ, αλλά και την οικονομία της περιοχής. «Αρχικά η πλειονότητα των τουριστών ήταν Ελληνες. Με την πάροδο των χρόνων, η εικόνα άλλαξε και ο Λαγανάς έγινε πόλος έλξης για προνομιούχους Αγγλους παραθεριστές, που σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν τη δυνατότητα να μείνουν και για ολόκληρους μήνες στο νησί. Σταδιακά όμως και αυτό το μοντέλο άρχισε να εξασθενεί, ενώ παράλληλα η περιοχή δεν φρόντισε να αναπτυχθεί, έμεινε στάσιμη». Η τουριστική οικονομία του Λαγανά πλέον βασίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε άτομα νεαρής ηλικίας που διανύουν τη δεκαετία των 20 και που η διασκέδασή τους έχει ως κεντρικό της άξονα την κατανάλωση αλκοόλ και τη νυχτερινή διασκέδαση. Ο Νίκος, που δραστηριοποιείται στον τουριστικό τομέα, σχολιάζει ότι το ζητούμενο όσων επιλέγουν τον Λαγανά για τις διακοπές τους είναι «τα πάρτι, τα ποτά και τα ναρκωτικά. Στην πλειονότητα τους είναι νεαροί Αγγλοι, Ιταλοί, Σέρβοι και τις προηγούμενες χρονιές και Ισραηλινοί».

«Κάθε εβδομάδα ακούμε και από μια δυσάρεστη είδηση»

Πριν από λίγες μέρες έγινε γνωστή η είδηση πως ένας νεαρός Βρετανός τουρίστας 23 ετών τραυματίστηκε θανάσιμα, όταν έπεσε από το μπαλκόνι ξενοδοχείου στον Λαγανά, ενώ ένας δεύτερος Βρετανός διασωληνώθηκε, καθώς μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα, έπειτα από παρόμοια πτώση.

Ο Νίκος με θλίψη σχολιάζει πως τα ατυχήματα τείνουν να γίνουν κανονικότητα για την περιοχή, ενώ παράλληλα άνθιση γνωρίζει και η παραβατικότητα, καθώς οι μεθυσμένοι νεαροί τουρίστες αποτελούν εύκολο στόχο για τους επιτήδειους. «Κάθε εβδομάδα ακούμε και από μια δυσάρεστη είδηση. Νοικιάζουν γουρούνες και μηχανάκια, ενώ έχουν καταναλώσει τόσο αλκοόλ που δεν θα έπρεπε να οδηγούν. Συμμορίες διαρρηκτών που δρουν στο νησί ανοίγουν τα δωμάτια που μένουν ή τους ληστεύουν ακόμα και στη μέση του δρόμου, καθώς είναι τόσο μεθυσμένοι που δεν μπορούν να αντιδράσουν».

Για τον ίδιο τον δήμαρχο της Ζακύνθου το πρόβλημα είναι η έλλειψη «ποιοτικότερου τουρισμού» από την οποία πάσχει συνολικά το νησί, αλλά ειδικότερα η περιοχή του Λαγανά.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα εγκρίθηκε το ψήφισμα να αυξηθεί η αστυνομική δύναμη στην περιοχή, ενώ την Τετάρτη 17/7 ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επισκέφτηκε τη Ζάκυνθο και πραγματοποίησε σύσκεψη με αξιωματικούς της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ζακύνθου και στη συνέχεια με φορείς του νησιού. «Αποφασίστηκε να υπάρξει μια μεγάλη ενίσχυση στην αστυνομική διεύθυνση Ζακύνθου, με δεκάδες αστυνομικούς, οι οποίοι θα αναλάβουν την τάξη και την ασφάλεια σε δύσκολα σημεία όπως ο Λαγανάς» δήλωσε ο υπουργός.

Το Αστυνομικό Τμήμα του Λαγανά τα τελευταία χρόνια δεν λειτουργεί, ωστόσο η περιοχή απέχει μόλις έξι χιλιόμετρa από την πόλη της Ζακύνθου. Οπως σχολιάζει ο δήμαρχος του νησιού, Γιώργος Στασινόπουλος, τα περιπολικά μέσα σε λίγα λεπτά ανταποκρίνονται στο κάθε αίτημα. «Κάθε βράδυ γίνονται περιπολίες, αλλά και εμείς οι ίδιοι ως δημοτική αρχή δίνουμε το παρών σε καθημερινή βάση, προκειμένου να μειωθούν οι παραβατικές πράξεις που συντελούνται». Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι κάτοικοι, η μέχρι στιγμής παρουσία της Αστυνομίας, αν και εμφανής, δεν φαίνεται να λειτουργεί αποτρεπτικά σε όσους θέλουν να διακινήσουν ναρκωτικά, να ασκήσουν σωματική βία ή να ληστέψουν.

Για τον ίδιο τον δήμαρχο της Ζακύνθου το πρόβλημα είναι η έλλειψη «ποιοτικότερου τουρισμού» από την οποία πάσχει συνολικά το νησί, αλλά ειδικότερα η περιοχή του Λαγανά. «Κατά κύριο λόγο ο Λαγανάς είναι προορισμός για νέα παιδιά που έρχονται εδώ με κριτήριο τις χαμηλές τιμές και τα πάρτι που διοργανώνονται από τα νυχτερινά μαγαζιά. Εμείς από την πλευρά μας παλεύουμε για να αναβαθμίσουμε αυτή τη συνθήκη, καθώς λειτουργεί εις βάρος όλων μας». Για τον κύριο Στασινόπουλο η λύση βρίσκεται στον συνεδριακό τουρισμό και προς αυτήν την κατεύθυνση θέλει να οδηγήσει τον Λαγανά, καθώς όπως δήλωσε στην «Κ» η περιοχή διαθέτει τις αντίστοιχες υποδομές. «Υπάρχουν οι συνθήκες για να φιλοξενήσουμε μεγάλα συνέδρια, αυτός άλλωστε είναι και ο άμεσος στόχος μας. Να αλλάξουμε το προφίλ του Λαγανά, προκειμένου να τον οδηγήσουμε σε ένα πιο βιώσιμο τουριστικό μοντέλο».

Οι δύο όψεις ενός φτηνού νομίσματος 

Από την πλευρά του ο ομότιμος καθηγητής Τουριστικής Ανάπτυξης Πάρης Τσάρτας, εμφανίζεται ιδιαίτερα σκεπτικός ως το κατά πόσο θα μπορούσε πράγματι να ανασχεδιαστεί το υπάρχον μοντέλο του Λαγανά. «Η συνθήκη που επικρατεί στη συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί επιλογή των κατοίκων και των όσων δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά. Κατά τη γνώμη μου, επηρεάζει και την υπόλοιπη Ζάκυνθο, η οποία στην πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με τον Λαγάνα». Για τον κύριο Τσάρτα προκειμένου να υπάρξει αλλαγή της υπάρχουσας συνθήκης θα χρειαστεί ισχυρή τοπική διαβούλευση, ο ίδιος όμως δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος, καθώς όπως τονίζει στην «Κ» υπήρξαν και στο παρελθόν αντίστοιχες συζητήσεις, που όμως δεν απέδωσαν. 

Ο Δημήτρης, παρότι είναι κάθετος ως προς τη δυσμενή θέση στην οποία έχει βρεθεί η γενέτειρά του, δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει πως ο υπερτουρισμός στον οποίο έχει περιέλθει έχει δημιουργήσει και τις αντίστοιχες θέσεις εργασίας. «Το εμπόριο, τα καταλύματα, τα μαγαζιά εστίασης, τα πάντα δουλεύουν στο έπακρο. Παράλληλα η περιοχή γνωρίζει αναδόμηση, ενώ τα παλιότερα οικήματα είτε ανακαινίζονται είτε χτίζονται από την αρχή». Ωστόσο όπως σχολιάζει στην «Κ» το κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις, και στη συγκεκριμένη περίπτωση καμία από τις δύο δεν είναι υψηλής αξίας. «Οπως είναι φυσικό, άλλα είναι τα ποσά που θα αφήσει πίσω της μια τετραμελής οικογένεια και άλλα τα χρήματα που θα ξοδέψει ένα γκρουπ εικοσάρηδων. Το σχολιάζουν άλλωστε και οι σερβιτόροι, πως σε άλλα νησιά ο μισθός τους ανεβαίνει από τα φιλοδωρήματα, που εδώ είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Υπάρχει λοιπόν ανάπτυξη, αλλά κακού τύπου ανάπτυξη».

Εμείς, οι Ζακυνθινοί, δεν θέλουμε τα παιδιά μας να βγαίνουν βράδυ με αυτούς τους όρους, οπότε με μεγάλη μας χαρά να απαλλαχθούμε από τον «κακό τουρισμό» του Λαγανά.

Για τον Νίκο το δίλημμα επίσης δεν υφίσταται, καθώς όπως λέει το αποτύπωμα του «κακού τουρισμού» που βιώνει ο Λαγανάς δεν επιτρέπει τη λειτουργία κανενός αντίβαρου. «Οι μόνοι που μπορεί να βγαίνουν κερδισμένοι από αυτήν την κατάσταση είναι οι επιχειρηματίες των νυχτερινών μαγαζιών. Τα προηγούμενα χρόνια είχαν συνεργασία με tour operators προκειμένου να πηγαίνουν τους τουρίστες από μαγαζί σε μαγαζί και με ένα ορισμένο ποσό υπήρχε η συμφωνία να πιουν όσο αλκοόλ θέλουν. Εμείς, οι Ζακυνθινοί, δεν θέλουμε τα παιδιά μας να βγαίνουν βράδυ με αυτούς τους όρους, οπότε με μεγάλη μας χαρά να απαλλαχθούμε από τον “κακό τουρισμό” του Λαγανά». Για τον Νίκο πρόκειται για μια πολύ προνομιούχα τοπογραφικά περιοχή, ίσως το πιο ωραίο σημείο της Ζακύνθου. «Αρκεί να μην είσαι εκεί όταν νυχτώσει. Οι κάτοικοι γύρω από τον κεντρικό δρόμο υποφέρουν από την ηχορύπανση. Δεν συζητάμε για το κυκλοφοριακό. Ειδικά από τις 23:00 έως τις 02:00 δεν τολμάς να βγεις στους κεντρικούς δρόμους, θα ακινητοποιηθείς από την κίνηση. Καλά και αν τολμήσεις να κορνάρεις, θα σου σπάσουν το αυτοκίνητο για πλάκα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT