Προπόνηση για τους Ολυμπιακούς σε χωράφια, αγροικίες και υπόγεια
προπόνηση-για-τους-ολυμπιακούς-σε-χωρ-563130658

Προπόνηση για τους Ολυμπιακούς σε χωράφια, αγροικίες και υπόγεια

Πέντε αθλητές της ελληνικής αποστολής που ζουν και προπονούνται στην επαρχία περιγράφουν στην «Κ» τις αντιξοότητες που βίωσαν στον δρόμο για το Παρίσι

Εικονογράφηση: Michael Kirki

Σφυροβολία στο χωράφι, βάρη στην αγροικία

Για τον 24χρονο Χρήστο Φρατζεσκάκη, αυτοί θα είναι οι δεύτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες στους οποίους συμμετέχει. Παρ’ ότι ο πρωταθλητής στη σφυροβολία έχει ήδη λάβει δύο φορές τη δεύτερη θέση σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, τα τελευταία πέντε χρόνια προπονείται σε ένα χωράφι έξω από τα Χανιά. «Ενας φίλος μου το έχει παραχωρήσει και το έχουμε ως προπονητήριο. Είχε μέσα και μια αγροικία 20 τ.μ. Την καθαρίσαμε –είχε μέχρι και ποντίκια– και τη μετατρέψαμε σε μικρό γυμναστήριο όπου κάνουμε βάρη», περιέγραψε ο προπονητής του, Κωστής Παπαμαρκάκης. Πριν τους παραχωρηθεί το αγροτεμάχιο, αναγκάζονταν να κάνουν προπονήσεις σε κάτι αμμόλοφους στην παραλία. Αστειευόμενος ο κ. Παπαμαρκάκης, σχολιάζει πως σε σχέση με το παρελθόν, τώρα η κατάσταση είναι «αναβαθμισμένη». 

Προπόνηση για τους Ολυμπιακούς σε χωράφια, αγροικίες και υπόγεια-1
 Ο σφυροβόλος Χρήστος Φρατζεσκάκης θα συμμετάσχει για δεύτερη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες

Προπόνηση για τους Ολυμπιακούς σε χωράφια, αγροικίες και υπόγεια-2
Το χωράφι – προπονητήριο του Χρήστου Φρατζεσκάκη, με την αγροικία που μετατράπηκε σε αυτοσχέδιο γυμναστήριο.

Στο χωράφι-προπονητήριο δεν υπάρχει πρόσβαση ούτε σε ρεύμα ούτε σε νερό. Τον χειμώνα οι αθλητές χρησιμοποιούν σόμπες υγραερίου για να ζεσταθούν, ενώ το καλοκαίρι υποφέρουν από τη ζέστη. «Αν ήταν καλύτερες οι συνθήκες, θα ήταν καλύτερα τα αποτελέσματα. Εχω βαρεθεί να τα λέω. Κάποτε έκανα προσπάθεια να γίνει κάτι καλύτερο. Μου έχουν τάξει γήπεδα, στάδια, προπονητήρια. Δεν ελπίζω πια». Στα 30 χρόνια καριέρας του, έχει προπονήσει πολλούς αθλητές που έχουν φέρει διακρίσεις στη σφυροβολία, ωστόσο δεν έχει δει μέχρι σήμερα ένα προπονητήριο κατάλληλο για το άθλημα στην πόλη των Χανίων. Σχολιάζοντας τον αντίκτυπο που έχει αυτή η κατάσταση στην ψυχολογία των αθλητών, παραδέχεται πως σίγουρα τους στεναχωρεί, αλλά το έχουν πάρει απόφαση και αγωνίζονται με αυτά που έχουν. 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη SEGAS (@segas.gr)

Δάπεδο ταρτάν εκεί που ήταν το πάρκινγκ 

«Εμείς δεν έχουμε γήπεδο. Χρησιμοποιούμε τον προαύλιο χώρο του γηπέδου μπάσκετ. Τον διαμορφώσαμε και είμαστε εκεί από το 2006». Υπό αυτές τις συνθήκες αθλείται η ακοντίστρια Ελίνα Τζένγκο στη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής, όπως περιέγραψε ο προπονητής της Κώστας Μποσκαριόβ. Παρότι το 2022 έγινε η νεαρότερη πρωταθλήτρια Ευρώπης στον ακοντισμό, προπονείται μέχρι και σήμερα σε έναν χώρο το μήκος του οποίου δεν επαρκεί καν για τις ρίψεις ακοντίου. Ο κ. Μποσκαριόβ ανέφερε πως έχει διαμορφώσει το σημείο βάζοντας δάπεδο ταρτάν εκεί που ήταν το πάρκινγκ ώστε οι αθλητές να μπορούν να τρέξουν έστω 60 μέτρα. Οπως είπε όταν το 2018 η αθλήτρια είχε κάνει Ολυμπιακό ρεκόρ στην Αργεντινή, ξεκίνησε μια διαδικασία για να δημιουργηθεί ένα γήπεδο ρίψεων στη Χαλκιδική, ωστόσο τα τελευταία δύο χρόνια έχει παγώσει. «Μας είπαν λόγω χρηματοδότησης». 

Προπόνηση για τους Ολυμπιακούς σε χωράφια, αγροικίες και υπόγεια-3
Στον προαύλιο χώρο ενός γηπέδου μπάσκετ στη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής προπονείται η ακοντίστρια Ελίνα Τζένγκο.

Προπόνηση για τους Ολυμπιακούς σε χωράφια, αγροικίες και υπόγεια-4
Παρότι το 2022 έγινε η νεαρότερη πρωταθλήτρια Ευρώπης στον ακοντισμό, προπονείται μέχρι και σήμερα σε έναν χώρο το μήκος του οποίου δεν επαρκεί καν για τις ρίψεις ακοντίου.

Οταν πλησιάζουν αγωνιστικές περίοδοι, η Ελίνα Τζένγκο αναγκάζεται να πηγαίνει με τον προπονητή της στη Θεσσαλονίκη για να κάνει ρίψεις στο Καυταντζόγλειο. Και εκεί όμως υπάρχουν σοβαρά ζητήματα: «Ο διάδρομος χρειάζεται αλλαγή γιατί από τον ήλιο έχει ξεραθεί. Προσπαθούμε να προσαρμοζόμαστε από ποια πλευρά να ρίξουμε για να μην έχει η Ελίνα κάποιον τραυματισμό». Ενα ακόμα πρόβλημα είναι πως το γήπεδο δεν ποτίζεται συχνά, με αποτέλεσμα κάποια ακόντιά της, προσκρούοντας σε σκληρό έδαφος, να στραβώνουν και να αχρηστεύονται. «Τα ακόντια είναι ακριβά. Εχουμε καταφέρει να χαλάσουμε μέχρι και 4.000 ευρώ σε μια προπόνηση». Οπως σημείωσε ο προπονητής της, η έλλειψη ενός κατάλληλου γηπέδου σίγουρα επηρεάζει την ψυχολογία της αθλήτριας, η οποία έχοντας ταξιδέψει για αγώνες από την Κένυα μέχρι την Αργεντινή έχει δει το επίπεδο των εγκαταστάσεων που υπάρχουν στο εξωτερικό. «Πολλά παιδιά γυμνάζονται στην επαρχία και φτάνουν σε υψηλές επιδόσεις και αναγκάζονται να φύγουν σε Θεσσαλονίκη ή Αθήνα. Ούτε βεβαίως εκεί είναι σε καλό επίπεδο γιατί δεν γίνονται συντηρήσεις», υπογράμμισε. 

Κέρκυρα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα 

Η Παναγιώτα Δόση, αθλήτρια στο άλμα εις ύψος, ξεκίνησε να προπονείται στην Κέρκυρα. Πλέον δεν μπορεί να προπονηθεί στο νησί ούτε όταν πηγαίνει για διακοπές, ανέφερε ο πατέρας και προπονητής της, Θεόδωρος Δόσης, ο οποίος ξεκίνησε να προπονεί αθλητές εκεί από το 2010.

Προπόνηση για τους Ολυμπιακούς σε χωράφια, αγροικίες και υπόγεια-5
Η Παναγιώτα Δόση πέρυσι κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα για αθλητές κάτω των 23 ετών. Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Οταν πηγαίνει Κέρκυρα, χάνει την προπόνηση. Στο γήπεδο της Κέρκυρας έχουν φοβερά προβλήματα. Δεν υπάρχει τίποτα, είναι διαλυμένα. Κάποια στιγμή το έκλεισαν γιατί είπαν ότι ήταν επικίνδυνο. Εμείς δεν πηγαίνουμε πια». Η άλτρια που πέρυσι κατέκτησε το αργυρό στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα για αθλητές κάτω των 23 ετών, εγκαταστάθηκε λόγω των αθλητικών απαιτήσεων αλλά και των σπουδών της στη Θεσσαλονίκη. Και εκεί όμως οι συνθήκες δεν ήταν κατάλληλες, καθώς η μόνη κλειστή σάλα που μπορούσε να προπονηθεί στα άλματα εις ύψος ανήκε στο γήπεδο ενός δήμου που αρνούνταν να ανάψει τη θέρμανση. Η μόνη εναλλακτική ήταν η προπόνηση στο υπόγειο ενός άλλου σταδίου το οποίο όμως είχε κολόνες και έτσι η αθλήτρια έπρεπε να κάνει ελιγμούς ανάμεσα στις κολόνες για να δοκιμάσει το άλμα της. Η Αθήνα ήταν μονόδρομος. «Αναγκαστήκαμε. Εφτιαξαν τη σάλα στο Ολυμπιακό Στάδιο και ήρθαμε και εμείς εδώ. Στη Θεσσαλονίκη γυμναζόταν τόσο ώστε να μην τραυματίζεται και να συντηρείται». 

Από τον πατέρα, στον γιο

Από το Διδυμότειχο, όπου ζει και εργάζεται, ο Θανάσης Τσιτσιμάκας έχει προετοιμάσει πολλούς αθλητές που έχουν πετύχει μεγάλες διακρίσεις. Ηταν αυτός που ανέδειξε τον μεγάλο ακοντιστή Κώστα Γκατσιούδη και σήμερα προετοιμάζει τον γιο του Γρηγόρη, που κατέκτησε φέτος το χρυσό μετάλλιο στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Παρ’ ότι έχουν περάσει χρόνια, τα προβλήματα που αντιμετώπισε τότε ο πατέρας συνεχίζουν να ταλανίζουν τον γιο. «Δεν έχουμε ελαστικό τάπητα. Οταν έριχνε ο Κώστας Γκατσιούδης με χίλια παρακάλια είχαμε πάρει κομμάτια διαδρόμων και έτρεχε εκεί και όταν στηνόταν για να ρίξει μετακινούνταν και ο διάδρομος μαζί του. Συμβαίνει σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Πώς θα εξελιχθεί έτσι ένα παιδί; Θα τραυματιστεί και θα τελειώσει η καριέρα του». Μέχρι σήμερα, το στάδιο του Διδυμότειχου δεν έχει ελαστικό τάπητα και ο προπονητής αναγκάζεται με τον Γρηγόρη πλέον να πηγαίνουν δυο τρεις φορές την εβδομάδα στην Αλεξανδρούπολη, μια απόσταση 100 χιλιομέτρων, για να προπονούνται εκεί. Η μόνη διαφορά μεταξύ των προπονήσεων πατέρα και γιου είναι πως χάρη στις διακρίσεις που πέτυχε ο ακοντιστής, χτίστηκε το 1996 ένα μικρό κλειστό γυμναστήριο όπου μπορούν να γίνονται βολές. «Ο Κώστας πρόλαβε και γυμνάστηκε εκεί κάποιους μήνες».

Η εξαίρεση της Αλεξανδρούπολης

Προπόνηση για τους Ολυμπιακούς σε χωράφια, αγροικίες και υπόγεια-6
Ο 16χρονος Βαγγέλης Ντούμας, είναι το νεότερο μέλος της Ολυμπιακής ομάδας. 

Το νεότερο μέλος της Ολυμπιακής ομάδας είναι ο μόλις 16 ετών Βαγγέλης Ντούμας, κολυμβητής από την Αλεξανδρούπολη, ο οποίος προπονείται σε ένα από τα πιο σύγχρονα κολυμβητήρια στη χώρα, που ξεκίνησε να λειτουργεί το 2013. «Μετά το ΟΑΚΑ είναι το πιο σύγχρονο κολυμβητήριο της χώρας και μας παρέχει τεχνικά ό,τι χρειαζόμαστε», σημείωσε ο προπονητής του Γιώργος Τυλιγάδας.

Σύμφωνα με τον ίδιο η τότε δημοτική αρχή είδε πως η Αλεξανδρούπολη είχε μια ιστορία κολυμβητική με πολλούς καλούς αθλητές και αποφάσισε να επενδύσει στην ανάπτυξη του αθλήματος «φτιάχνοντας ένα κόσμημα». «Για αυτό μπορέσαμε και φτάσαμε στο επίπεδο αυτό να έχουμε τον μικρότερο αθλητή που συμμετέχει στην Ολυμπιάδα ως κολυμβητής. Ταλέντα υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, αλλά δεν υπάρχουν κολυμβητήρια παντού. Αν συνέβαινε αυτό θα είχαμε την τιμή και τη χαρά να έχουμε περισσότερους αθλητές που θα πηγαίνουν στην Ολυμπιάδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT