Στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» μετά το μπλακ άουτ
στο-αεροδρόμιο-ελ-βενιζέλος-μετά-το-563134018

Στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» μετά το μπλακ άουτ

Μεγάλη ταλαιπωρία έχουν υποστεί επιβάτες στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» από την ακύρωση ή καθυστέρηση των πτήσεών τους εξαιτίας των λειτουργικών προβλημάτων που προκλήθηκαν έπειτα από ψηφιακό «βραχυκύκλωμα» των Windows

Φωτ. kathimerini.gr

Μεγάλη ταλαιπωρία έχουν υποστεί επιβάτες πτήσεων στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» από την ακύρωση ή καθυστέρησή τους εξαιτίας των λειτουργικών προβλημάτων που προκλήθηκαν έπειτα από ψηφιακό «βραχυκύκλωμα» των Windows.

Το μπλακ άουτ οδήγησε στο κλείσιμο μεγάλων αεροδρομίων στην Ευρώπη, όπως αυτό του Βερολίνου με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν κάποια δρομολόγια. «Πετάξαμε από Αθήνα προς Βερολίνο σήμερα στις 8:15 το πρωί. Σχεδόν δύο ώρες μετά την αναχώρηση, μας ανακοίνωσε ο πιλότος ότι πρέπει να γίνει επιστροφή λόγω τεχνικών προβλημάτων που υπήρξαν στο αεροδρόμιο του Βερολίνου», τόνισε ο Σωτήρης, ένας εκ των επιβατών της πτήσης που μέχρι το μεσημέρι που επικοινώνησε μαζί του η «Κ» δεν είχε λάβει ενημέρωση ακόμα για το τι θα κάνει. Η Αγγελική που βρισκόταν στην ίδια πτήση επισήμανε ότι παρ’ ότι η αεροπορική εταιρεία τους υποσχέθηκε διά στόματος του πιλότου πως θα υπάρξουν αποζημιώσεις και κρατήσεις σε ξενοδοχεία στην Αθήνα, δεν τους έχει προσφέρει ακόμα τίποτα.

Στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» μετά το μπλακ άουτ-1
Φωτ. kathimerini.gr

Κάποιοι επιβάτες λάμβαναν μηνύματα στο κινητό τους από τις αεροπορικές εταιρείες ότι ενδέχεται να υπάρξουν προβλήματα εξαιτίας του μπλακ άουτ, ενώ ουρές είχαν σχηματιστεί στα γραφεία εξυπηρετήσεων των αεροπορικών και του αερολιμένα από επιβάτες που ήθελαν να ενημερωθούν για την πτήση τους. Ανάμεσά τους η Καρολίνα, επιβάτιδα που πετούσε στη Ζυρίχη, η οποία διάβασε στα ελβετικά ΜΜΕ ότι το αεροδρόμιο της Ζυρίχης ήταν κλειστό και έσπευσε να ρωτήσει αν θα πραγματοποιηθεί η πτήση.

Στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» μετά το μπλακ άουτ-2
Φωτ. kathimerini.gr

Αρκετοί επιβάτες έφτασαν νωρίτερα στο «Ελ. Βενιζέλος» φοβούμενοι πιθανά προβλήματα στις πτήσεις τους, ωστόσο συνειδητοποιούσαν πως οι περισσότερες πτήσεις –τουλάχιστον στους πίνακες ανακοινώσεων– φαινόταν πως θα αναχωρήσουν στην ώρα τους. 

Μπαίνοντας πάντως κανείς στην ιστοσελίδα του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα δει το παρακάτω μήνυμα. 

Στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» μετά το μπλακ άουτ-3

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «Κ» ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, στην Ελλάδα επηρεάστηκε πέρα από το «Ελ. Βενιζέλος» και μία τράπεζα που χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο λογισμικό. 

Βάσει της μέχρι τώρα ενημέρωσης, η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και στις δύο περιπτώσεις. Το βασικό πρόβλημα έγκειται στο ότι η επίλυση του προβλήματος στα συστήματα πρέπει να γίνει «με το χέρι» από κλιμάκια τεχνικών, κάτι που απαιτεί χρόνο.

Πώς έγινε το μπλακ άουτ

Αεροδρόμια, δίκτυα μεταφορών, εταιρείες και Μέσα Ενημέρωσης σε πολλές γωνιές του πλανήτη είναι αυτά που επλήγησαν από το πρωί καθώς αντιμετώπισαν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα έπειτα από ψηφιακό «βραχυκύκλωμα» των Windows.

Ο CEO της Crowdstrike, της εταιρείας κυβερνοασφάλειας η οποία συνδέεται με τη Microsoft και έχει βρεθεί στο επίκεντρο της υπόθεσης, απέδωσε την κατάρρευση σε μια προβληματική ενημέρωση λογισμικού. Σύμφωνα με όλες τις αναφορές αξιωματούχων, δεν υπάρχει προς το παρόν καμία ένδειξη για κυβερνοεπίθεση.

Οπως επιβεβαίωσε και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας με δήλωσή του: «Η Crowdstrike εργάζεται ενεργά με τους πελάτες που επηρεάζονται από ένα πρόβλημα που εντοπίστηκε σε ενημέρωση λογισμικού. Οι υπολογιστές Mac και Linux δεν επηρεάζονται. Δεν πρόκειται για περιστατικό ασφαλείας ή κυβερνοεπίθεση». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT