«Ηταν η μοναδική ευκαιρία να δω την Ακρόπολη, δεν θα με σταματούσε ο καύσωνας»
ηταν-η-μοναδική-ευκαιρία-να-δω-την-ακρ-563134117

«Ηταν η μοναδική ευκαιρία να δω την Ακρόπολη, δεν θα με σταματούσε ο καύσωνας»

Η επίσκεψη στον Ιερό Βράχο τις τελευταίες ημέρες έχει εξελιχθεί σε μία δύσκολη «αποστολή» για αρκετούς τουρίστες εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών. Πάνω από 30 περιστατικά αυξημένης φροντίδας την ημέρα αντιμετώπισε αυτήν την εβδομάδα το κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού

Φωτογραφία: AP

«Σας περιμένω δεξιά από την έξοδο για να διαπιστώσω ότι είμαστε όλοι εδώ». Μετά τη μαραθώνια –εξαιτίας του καύσωνα– ξενάγηση στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης οι μόνοι που διατηρούν μία μικρή δόση χιούμορ είναι οι ξεναγοί. Εν προκειμένω ο Μαρκ. «Χαίρομαι που όλοι είστε καλά και μπορούμε να συνεχίσουμε σε λίγο», απαντά στους τουρίστες αφού πρώτα τους μετρήσει. 

Πιο πέρα μία παρέα Γερμανών μεσήλικων, έχοντας για στασίδι τους έναν κλαρί δέντρου μετρούν τα λεπτά της υπερπροσπάθειας προκειμένου να ξεναγηθούν στον Παρθενώνα. «Ο συνολικός χρόνος μας ήταν 30 λεπτά, νομίζω μπορούμε να κάνουμε δέκα λεπτά διάλειμμα πριν αποχωρήσουμε», σημείωσε ο αναψοκοκκινισμένος Χανς, ανασαλεύοντας μία βεντάλια.

«Ηταν η μοναδική ευκαιρία να δω την Ακρόπολη, δεν θα με σταματούσε ο καύσωνας»-1
Τουρίστες υπό σκιάν και με προστασία ένα πανωφόρι. 

Η επίσκεψη στην Ακρόπολη τις τελευταίες ημέρες έχει εξελιχθεί σε μία δύσκολη «αποστολή» για αρκετούς τουρίστες εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών. Παρ’ ότι ο αρχαιολογικός χώρος παρέμενε κλειστός τις ημέρες του καύσωνα από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 5 το απόγευμα, πολλοί εξ αυτών δυσκολεύτηκαν κατά την επίσκεψή τους τις πρώτες πρωινές ώρες.

Θερμική εξάντληση μετά την ανάβαση στην Ακρόπολη

Με τη θερμοκρασία γύρω στις 11 να φτάνει τους 35 βαθμούς Κελσίου, οι περισσότεροι τουρίστες που φτάνουν μέχρι το εκδοτήριο εισιτηρίων συνήθως επισκέπτονται τον «σταθμό ενυδάτωσης» του Ερυθρού Σταυρού που είναι τοποθετημένος ακριβώς δίπλα. Εκεί εθελοντές μοιράζουν μπουκαλάκια νερού και τους προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση κάποιας αδιαθεσίας. 

Η ενέργεια του Ερυθρού Σταυρού μόνο σωτήρια μπορεί να θεωρηθεί αυτές τις ημέρες, καθώς σύμφωνα με τον υπεύθυνο επικοινωνίας Κωνσταντίνο Γαβριηλίδη την Τετάρτη και την Πέμπτη τα περιστατικά αυξημένης φροντίδας, στα οποία χρειάστηκαν να επέμβουν νοσηλεύτριες της ομάδας, ξεπέρασαν τα 30 ημερησίως.

«Ηταν η μοναδική ευκαιρία να δω την Ακρόπολη, δεν θα με σταματούσε ο καύσωνας»-2
Η ομπρέλα είναι ακόμη ένα απαραίτητο αξεσουάρ για την επίσκεψη στον Παρθενώνα.

«Σήμερα περίπου δέκα άνθρωποι έχουν ζητήσει να τους δώσουμε τις πρώτες βοήθειες. Γενικά τα περισσότερα περιστατικά αφορούν θερμική εξάντληση, λιγότερα θερμοπληξία και μερικά τραυματισμό ύστερα από πτώση», εξηγεί ο ίδιος ενώ παράλληλα μοιράζει μπουκαλάκια νερό στους περαστικούς. 

Ατενίζοντας υπό τον ήλιο

Με τους εθελοντές να έχουν μοιράσει την Τετάρτη και την Πέμπτη πάνω από 5.000 μπουκάλια νερό στους επισκέπτες, όπως μας εξηγεί ο κ. Γαβριηλίδης οι περισσότεροι που νιώθουν αδυναμία εξαιτίας της ζέστης έχουν ήδη ανηφορίσει προς τον Παρθενώνα. 

«Ηταν η μοναδική ευκαιρία να δω την Ακρόπολη, δεν θα με σταματούσε ο καύσωνας»-3
Εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού μοιράζουν παγωμένα νερά στους επισκέπτες. Φωτογραφία: AP

«Ηταν η μοναδική ευκαιρία να δω την Ακρόπολη, δεν θα με σταματούσε ο καύσωνας»-4
Σε όσους επισκέπτες νιώθουν έντονη αδιαθεσία τους παρέχουν και τις πρώτες βοήθειες. 

«Την Τετάρτη δύο παιδιά λιποθύμησαν από τη ζέστη και άμεσα τους προσφέραμε τις πρώτες βοήθειες στην κινητή μονάδα υγείας. Τόσο τα ίδια όσο και αρκετοί άλλοι κατεβαίνουν από τον Παρθενώνα ζαλισμένοι καθώς έχουν παραμείνει αρκετή ώρα κάτω από τον ήλιο με την εξάντληση να είναι εμφανή στα πρόσωπά τους», εξηγεί. 

«Ηταν η μοναδική ευκαιρία να δω την Ακρόπολη, δεν θα με σταματούσε ο καύσωνας»-5
Κάθε σκαλί και μία γουλιά νερό για τους επισκέπτες της Ακρόπολης.

«Φρόντισα να φορέσω καπέλο και να έχω μαζί μου νερό»

Παρ’ ότι οι καλύτερες ώρες για μία επίσκεψη στην Ακρόπολη ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες είναι οι απογευματινές, πολλοί δεν έχουν τέτοια ευελιξία στο πρόγραμμά τους. Η Εμιλι έχοντας φτάσει στην Αθήνα από τις ΗΠΑ το βράδυ της Πέμπτης, έχει μόνο μία ημέρα στη διάθεσή της να περιπλανηθεί στα αθηναϊκά στέκια πριν εξερευνήσει τις ομορφιές του Αιγαίου. «Ηταν η μοναδική μου ευκαιρία να δω την Ακρόπολη, δεν θα με σταματούσε ο καύσωνας. Φρόντισα μόνο να φορέσω καπέλο και να έχω μαζί μου νερό», εξηγεί η ίδια. 

Σε κάθε περίπτωση για κάποιους η βόλτα στην Ακρόπολη ήταν πιο ευχάριστη –παρά τη ζέστη– από μία βόλτα στη γειτονιά τους. Στην περίπτωση του Μίκαελ από τη Φλόριντα η βόλτα υπό τον ήλιο δεν τον κούρασε καθόλου. «Στη Φλόριντα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ο υδράργυρος ξεκινά από τους 37 βαθμούς Κελσίου και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά τους 40 κάθε μέρα. Οπότε όπως βλέπετε και εσείς είμαι καλά και χαρούμενος που είμαι εδώ», καταλήγει. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT