Οι Ολυμπιακοί ξεκινούν, οι Παριζιάνοι φεύγουν
οι-ολυμπιακοί-ξεκινούν-οι-παριζιάνοι-563140012

Οι Ολυμπιακοί ξεκινούν, οι Παριζιάνοι φεύγουν

Σε αντίθεση με τους Ελληνες που διψούσαν για τους Ολυμπιακούς και τους Λονδρέζους που αμέσως αγκάλιασαν το κλίμα γιορτής, οι Γάλλοι έχουν εκφράσει ποικιλοτρόπως τη δυσαρέσκειά τους για τους επικείμενους Αγώνες. «Οι γείτονές μου διπλοκλείδωσαν τα σπίτια τους και έφυγαν από την πόλη» αφηγείται στην «Κ» Ελληνίδα κάτοικος του Παρισιού

AP Photo/Natacha Pisarenko

Οταν η Κατερίνα Γιαννάδου έμαθε πως ο Μαραθώνιος θα περάσει από τη γειτονιά της στο Chaville, αμέσως οραματίστηκε πρωτοβουλίες κατοίκων για γιγαντοοθόνες και πανηγυρικά μπάνερ που θα σηματοδοτούσαν την εορταστική διάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων. «Εχοντας ζήσει το 2004 στην Αθήνα, αλλά και το 2012 στο Λονδίνο είχα διαφορετικά δεδομένα για το κλίμα που επικρατεί στις πόλεις που φιλοξενούν τους Αγώνες. Στην πραγματικότητα, οι Παριζιάνοι γείτονές μου διπλοκλείδωσαν τα σπίτια τους και έφυγαν από την πόλη, αφού πρώτα εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την ταλαιπωρία που έχουν βιώσει τον τελευταίο χρόνο».

Οι Ολυμπιακοί ξεκινούν, οι Παριζιάνοι φεύγουν-1
Δρόμοι κλειστοί λόγω έργων (AP Photo/Rebecca Blackwell)

Οι Ολυμπιακοί ξεκινούν, οι Παριζιάνοι φεύγουν-2
Για καφέ με θέα τα κιγκλιδώματα (AP Photo/Rebecca Blackwell)

Ακρίβεια και ταλαιπωρία στο κέντρο της πόλης

Πράγματι, τόσο οι δημοσκοπήσεις όσο και οι δηλώσεις των κατοίκων του Παρισιού αποτυπώνουν μια εικόνα δυσαρέσκειας. Σύμφωνα με το Reuters, τον Νοέμβριο του 2023 το 44% των πολιτών του Παρισιού χαρακτήριζε τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων από τη γαλλική πρωτεύουσα μια «κακή ιδέα». Στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε οι κάτοικοι εξέφρασαν στα ΜΜΕ τις ανησυχίες τους για την αύξηση του κόστους ζωής και την πιθανή επιδείνωση της καθημερινότητάς τους λόγω των έργων που έλαβαν χώρα στο κέντρο της πόλης. «Υπήρχαν κεντρικοί δρόμοι που έκλεισαν και περιοχές που ήταν προσβάσιμες μόνο για τους κατοίκους τους», επιβεβαιώνει η Κατερίνα που εργάζεται κοντά στον πύργο του Αϊφελ. Η ίδια, όπως και ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων, θα χρειαστεί για ένα διάστημα να δουλέψει με τηλεργασία. «Δουλεύω σε μια μεγάλη εταιρεία και συνεργάζομαι με ανθρώπους διάφορων εθνικοτήτων. Σε συζητήσεις μας για τους Ολυμπιακούς διαπίστωσα πως οι Γάλλοι συνάδελφοι δεν σκοπεύουν να τους παρακολουθήσουν, σε αντίθεση με εμάς τους υπολοίπους που έχουμε εδώ και καιρό προμηθευτεί τα εισιτήριά μας».

Ημασταν πραγματικά χαρούμενοι όταν ακούσαμε ότι οι Αγώνες θα έρθουν εδώ, αλλά τώρα αισθανόμαστε σαν να μας έχουν καταστρέψει.

Η Σοφία που ζει τον τελευταίο χρόνο στο Παρίσι παρατηρεί πως η δυσαρέσκεια των Παριζιάνων δημιουργούσε έναν κοινό τόπο σχολιασμού και συζητήσεων. «Εμπαινες στον φούρνο και έβλεπες στην ουρά αγνώστους μεταξύ τους να πιάνουν την κουβέντα και να λένε πόσο ταλαιπωρούνται εξαιτίας των έργων που γίνονται στο κέντρο. Σε αντίθεση με την Αθήνα που υπήρχε το αίσθημα πως αυτά τα έργα θα μείνουν και θα αναβαθμίσουν την πόλη, εδώ υπάρχει το αίσθημα της ματαίωσης, καθώς πολλές από αυτές τις κατασκευές είναι προσωρινές, αποκλειστικά για τους Αγώνες».

Οι Ολυμπιακοί ξεκινούν, οι Παριζιάνοι φεύγουν-3
Οι εγκαταστάσεις του μπιτς βόλεϊ (AP Photo/Natacha Pisarenko)

Οι Ολυμπιακοί ξεκινούν, οι Παριζιάνοι φεύγουν-4
Tελευταίες πινελιές στο Gran Palais, τον χώρο που θα φιλοξενήσει ξιφασκία και ταεκβοντό (AP Photo/Andrew Medichini)

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση ενός κάτοικου του Σεν-Ντενί, της περιοχής που χτίστηκε το Ολυμπιακό Χωριό. Ο Χαμίντ Ουιντίρ, πατέρας δύο μικρών παιδιών, σε σχετικό ρεπορτάζ της Deutsche Welle εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο με τον οποίο οι αρχές αντιμετώπισαν τις ανησυχίες των κατοίκων, λέγοντας: «Ημασταν πραγματικά χαρούμενοι όταν ακούσαμε ότι οι Αγώνες θα έρθουν εδώ, αλλά τώρα αισθανόμαστε σαν να μας έχουν καταστρέψει». Οι προβληματισμοί του Χαμίντ είχαν ως επίκεντρό τους την ποιότητα του αέρα, καθώς όπως σχολίασε οι μετρήσεις που έγιναν για πέντε μήνες στην περιοχή έδειξαν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση ήταν διαρκώς πάνω από τα ασφαλή όρια, ενώ ο ίδιος προβλέπει ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια, όπως και το διάστημα μετά τους Αγώνες, λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας. Οσο για το επιχείρημα πως αυτές οι εγκαταστάσεις θα βοηθήσουν μελλοντικά στο πρόβλημα της έλλειψης στέγης από το οποίο πάσχει και η δική του περιοχή, ο ίδιος σχολίασε: «Τα νέα διαμερίσματα θα αυξήσουν απλώς τον αριθμό των κατοίκων, καθώς οι άνθρωποι από το Σεν-Ντενί δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να αγοράσουν διαμερίσματα που κοστίζουν 7.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο».

«Κανείς δεν έχει τολμήσει να μας μετακινήσει, εδώ και 160 χρόνια»

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουν λόγο για την απομάκρυνση των αστέγων, προκειμένου το Παρίσι να δείξει στους τουρίστες μια πιο «καθαρή εικόνα», ενώ μεγάλη αντίδραση πυροδότησε και η απόφαση για την απομάκρυνση των παραδοσιακών “bouquinistes”, των υπαίθριων μαγαζιών με τα παλιά βιβλία, τις αφίσες και τα σουβενίρ, που συναντά κανείς στις όχθες του Σηκουάνα. Οι διαμαρτυρίες προκλήθηκαν τόσο από τους κατοίκους όσο και από τους ίδιους τους βιβλιοπώλες που δήλωσαν ότι κανείς δεν έχει τολμήσει να τους μετακινήσει, εδώ και 160 χρόνια​. Ο Εμμανουέλ Μακρόν τελικά ενέδωσε στην πίεση, παραδεχόμενος πως είναι μέρος της «ζωντανής κληρονομιάς της πόλης», ωστόσο δεν κατάφερε να ανατρέψει την αρνητική δημοσιότητα που έχει δημιουργηθεί σχετικά με το πόσο καθαρά είναι στ’ αλήθεια τα νερά του Σηκουάνα που αναμένεται να διεξαχθούν τα αθλήματα κολύμβησης.

Οι Ολυμπιακοί ξεκινούν, οι Παριζιάνοι φεύγουν-5
Αστυνομικοί κάνουν έλεγχο σε διερχόμενο όχημα στην όχθη του Σηκουάνα (AP Photo/Thomas Padilla)

Οι Ολυμπιακοί ξεκινούν, οι Παριζιάνοι φεύγουν-6
Μονάδα εξουδετέρωσης βομβών στον Σηκουάνα λίγες ημέρες πριν την τελετή έναρξης (AP Photo/Rebecca Blackwell)

Οι Ολυμπιακοί ξεκινούν, οι Παριζιάνοι φεύγουν-7
Εργάτες τοποθετούν καθίσματα για τους θεατές των Ολυμπιακών κατά μήκος του Σηκουάνα (AP Photo/David Goldman)

Αρνητικές επιπτώσεις προβλέπει το 75% των επιχειρηματιών του τουρισμού

Ο αντίλογος στις διαμαρτυρίες των κατοίκων υπαγόρευε ότι η προετοιμασία και η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι θα ενίσχυαν την τουριστική οικονομία της περιοχής. Ωστόσο, παρά τις αναμενόμενες μεγάλες ροές τουριστών, η αύξηση των τιμών μοιάζει να έχει αποθαρρύνει πολλούς πιθανούς επισκέπτες. Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την ένωση Great France Association έδειξε ότι το 75% των επιχειρηματιών του τουρισμού προβλέπουν αρνητικές επιπτώσεις για το επόμενο διάστημα. Οι κύριοι λόγοι περιλαμβάνουν τις υπερβολικά υψηλές τιμές για πτήσεις και ξενοδοχεία, την αρνητική κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης και τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας. Η Σοφία προσθέτει ότι σε πρόσφατη εκδρομή της στα περίχωρα του Παρισιού οι ιδιοκτήτες κτημάτων οινογνωσίας και οινοτουρισμού παραπονούνταν πως οι τουρίστες φέτος προτίμησαν την Ιταλία και την Ισπανία, καθώς φοβήθηκαν τις αυξημένες τιμές και την ταλαιπωρία στις μετακινήσεις τους. «Οπως μας είπαν, οι κρατήσεις τους ήταν μειωμένες σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και οι ίδιοι το απέδωσαν αποκλειστικά στη διοργάνωση των αγώνων».

Η Αθήνα «διψούσε» για τους Oλυμπιακούς Αγώνες. Αντιστοίχως το Λονδίνο ήταν έτοιμο να υποδεχθεί μια μεγάλη γιορτή και οι κάτοικοι αμέσως αγκάλιασαν το κλίμα γιορτής που έφερε η ανακοίνωση της διοργάνωσης. Τελικά, μάλλον οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι και τόσο… γαλλικοί!

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσίευσε ο The Independent, οι κρατήσεις που είχαν γίνει μέχρι τον Απρίλιο υποδείκνυαν ότι το ποσοστό πληρότητας κατά τη διάρκεια των Αγώνων αναμενόταν να κυμανθεί μεταξύ 60% και 70%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του Ιουλίου του 2023 ήταν 90,7%. Οι ξενοδόχοι μείωσαν τις τιμές τους προκειμένου να αυξηθούν οι κρατήσεις, οι οποίες όμως εξακολουθούν να κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα. Οπως όμως σχολιάζουν οι ειδικοί, θα υπάρξουν και αυτοί που περιμένουν να κλείσουν δωμάτια τελευταία στιγμή, προκειμένου να πετύχουν τη χαμηλότερη τιμή. «Ακόμα όμως και αν ίσχυε το αντίθετο και πράγματι υπήρχαν αυξήσεις στις κρατήσεις, το Παρίσι ήδη βιώνει πολύ υψηλά επίπεδα τουρισμού, οπότε και πάλι οι κάτοικοι δεν θα το έβλεπαν ως κέρδος», σχολιάζει η Κατερίνα. Η ίδια συγκρίνοντας τις αναμνήσεις που έχει από την Αθήνα του 2004 και του Λονδίνου το 2012 σχολιάζει ότι «η Αθήνα “διψούσε” για τους Oλυμπιακούς Αγώνες. Οσοι εξέφραζαν κάποια επιφύλαξη ή διαμαρτυρία ήταν αυτομάτως οι “μίζεροι” που εκπροσωπούσαν μια πολιτική μειοψηφία. Αντιστοίχως το Λονδίνο ήταν έτοιμο να υποδεχθεί μια μεγάλη γιορτή και οι κάτοικοι αμέσως αγκάλιασαν το κλίμα γιορτής που έφερε η ανακοίνωση της διοργάνωσης. Τελικά, μάλλον οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι και τόσο… γαλλικοί!»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT