«Αν είναι δυνατόν, καιγόμαστε μέσα στην πλατεία…»

«Αν είναι δυνατόν, καιγόμαστε μέσα στην πλατεία…»

Κάτοικοι της Νέας Πεντέλης, εθελοντές και οι πυροσβέστες από τα Γρεβενά που έφτασαν στην Αθήνα ξημερώματα, περιγράφουν στην «Κ» τη μάχη με τις φλόγες

αν-είναι-δυνατόν-καιγόμαστε-μέσα-στη-563170153

«Ποτέ δεν είχε φτάσει η πυρκαγιά στην πλατεία της Νέας Πεντέλης, στον πυκνό οικιστικό ιστό. Ποτέ δεν είχε ξανακαεί η ρεματιά Πεντέλης-Χαλανδρίου».

Ο Βλάσης Σιώμος, δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Πεντέλης και πρόεδρος Πολιτικής Προστασίας στην ΚΕΔΕ, γέννημα –θρέμμα της περιοχής, στέκεται στην πλατεία της Νέας Πεντέλης το μεσημέρι της Δευτέρας και κοιτάζει τις φλόγες να τυλίγουν σπίτια.

«Αν είναι δυνατόν, καιγόμαστε μέσα στην πλατεία…»-1
Κάτοικοι κατηφορίζουν την οδό Περικλέους στη Νέα Πεντέλη, μόλις η φωτιά έχει ξεκινήσει να απειλεί σπίτια της περιοχής

Στην οδό Περικλέους, η οποία φτάνει μέχρι τους πρόποδες του βουνού στα σύνορα με τον Διόνυσο, οι κάτοικοι βλέπουν τις φλόγες να πλησιάζουν απειλητικά τα σπίτια.

«Δεν ξέρω αν το σπίτι μου έχει καεί, δεν ξέρω τίποτα. Μένω στο σπίτι μου 30 χρόνια. Κάηκε το 1998, το 2004 και τώρα δεν ξέρω πάλι τι θα αντικρίσω».

Μία από αυτούς και η κ. Μαρία εγκατέλειψε μαζί με τον γιο της το σπίτι της μετά το μήνυμα για εκκένωση που έλαβε από το «112», σήμερα το μεσημέρι.

«Αν είναι δυνατόν, καιγόμαστε μέσα στην πλατεία…»-2
Οι φλόγες πλησιάζουν απειλητικά σπίτι που βρίσκεται στα μπετά, στην οδό Περικλέους στη Νέα Πεντέλη. Το οικόπεδο είναι εμφανώς ακαθάριστο με άφθονη ξηρή καύσιμη ύλη και κουκουνάρια στο έδαφος.

Οπως μας περιγράφει «χθες το βράδυ στο μπαλκόνι του σπιτιού ακούγαμε για τη φωτιά που έκαιγε το Γραμματικό και έφτασε στο βουνό του Διονύσου στις 02:30. Ετσι, πέρασε και σε εμάς. Στις 07:30 κατευθύνθηκε προς Νέα Μάκρη αλλά στη 01:00 ήταν πάλι εδώ. Δεν ξέρω αν το σπίτι μου έχει καεί, δεν ξέρω τίποτα. Μένω στο σπίτι μου 30 χρόνια. Κάηκε το 1998, το 2004 και τώρα δεν ξέρω τι θα αντικρίσω. Σχεδόν κάθε χρόνο έχουμε μια μικρότερη ή μεγαλύτερη φωτιά στην Πεντέλη».

«Αν είναι δυνατόν, καιγόμαστε μέσα στην πλατεία…»-3
Η Μαρία μαζί με τον γιο της, εγκατέλειψε το σπίτι τους στην οδό Περικλέους όταν η φωτιά άρχισε να «γλείφει» αυλές και σπίτια στις 13:30 το μεσημέρι της Δευτέρας.

Ο ορεινός όγκος της Ανατολικής Αττικής έχει καεί από το 1981 έως σήμερα δεκατρείς φορές – με σοβαρότερες τις πυρκαγιές τα έτη 1995 (100.000 στρέμματα), 1998 (75.000 στρέμματα), 2007 (10.000 στρέμματα), 2009 (24.011 στρέμματα) και 2018 (13.620 στρέμματα).

Συζητούσαμε με τη Μαρία όταν μια νέα εστία ξεσπά στην άλλη άκρη της πλατείας. Ο κόσμος αρχίζει να ουρλιάζει. «Εδώ, εδώ ελάτε, αν είναι δυνατόν, καιγόμαστε μέσα στην πλατεία…». Οι κάτοικοι έντρομοι συνειδητοποιούν ότι οι φλόγες περικυκλώνουν την Πεντέλη.

«Αν είναι δυνατόν, καιγόμαστε μέσα στην πλατεία…»-4

Ενα μικρό πυροσβεστικό όχημα της Πολιτικής Προστασίας του δήμου με μια εθελόντρια και έναν εθελοντή φθάνει στην πλατεία για ανεφοδιασμό. «Δεν έχουμε καλή βοήθεια από τα εναέρια μέσα σήμερα. Καιγόμαστε παντού. Παλιά Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, η ρεματιά, όλη η Πεντέλη καίγεται. Σχεδόν κανείς όμως δεν φεύγει από το σπίτι του» λέει η κοπέλα καθώς το βυτίο γεμίζει νερό.

«Αν είναι δυνατόν, καιγόμαστε μέσα στην πλατεία…»-5

Λίγα μέτρα παρακάτω, Θεμιστοκλέους και Ζαλόγγου γωνία, ένας άλλος κάτοικος με τον αδερφό του και άλλον έναν συγγενή, κρατώντας από ένα λάστιχο καταβρέχουν το μεγάλο πεύκο στον προαύλιο χώρο αλλά και το εξωτερικό κέλυφος του σπιτιού τους, καθώς η φωτιά είναι σε κοντινή απόσταση.

«Αν είναι δυνατόν, καιγόμαστε μέσα στην πλατεία…»-6

«Σου φτάνει το λάστιχο; Πέρνα μπροστά από το δέντρο για να μην είσαι με την πλάτη κοντά στη φωτιά», λέει σε ένα από τα δύο αδέρφια, ένας από τους αστυνομικούς που βρίσκονται στην πλατεία για να βοηθούν στην εκκένωση και κυρίως για να σιγουρευτούν πως όταν οι φλόγες γίνουν ανεπιστρεπτί επικίνδυνες, οι κάτοικοι θα εγκαταλείψουν την προσπάθεια.

«Δεν πρόκειται να αφήσω το σπίτι μου ποτέ», μας λέει ο ένας εκ των δύο αδερφών.

«Αν είναι δυνατόν, καιγόμαστε μέσα στην πλατεία…»-7
Οικογένεια με ΑμεΑ άτομο στη Νέα Πεντέλη εγκαταλείπει το σπίτι τους, όταν οι φλόγες πλησίασαν επικίνδυνα την πλατεία.

Μερικά μέτρα παρακάτω ξεσπά τσακωμός ανάμεσα σε κατοίκους του άνω και του κάτω οικισμού της Νέας Πεντέλης. Οι πρώτοι ισχυρίζονται πως ο εκτός σχεδίου οικισμός είναι προβληματικός κι «εύφλεκτος» και επιβαρύνει τη Νέα Πεντέλη. Οι κάτοικοι έρχονται στα χέρια. Οι περιουσίες που απειλούνται, ξυπνούν την οργή για προβλήματα που δεν έχουν αντιμετωπιστεί σε βάθος ετών.

«Αν είναι δυνατόν, καιγόμαστε μέσα στην πλατεία…»-8
Κάτοικος της Νέας Πεντέλης παρακολουθεί με αγωνία τις προσπάθειες κατάσβεσης της οικίας της που έχει παραδοθεί στις φλόγες.

«Εγώ ήθελα να κόψω ένα πεύκο έξω από την πόρτα μου, αλλά το δασαρχείο δεν με άφησε», λέει ένας ηλικιωμένος κύριος που όπως λέει «έχω βαρεθεί να βλέπω την Πεντέλη να καίγεται ξανά και ξανά». Οπως λένε μεταξύ τους κάτοικοι «οι ελλιπείς καθαρισμοί σε οικόπεδα, αλλά και η ύπαρξη δέντρων μέσα στις αυλές, είναι ένα κομμάτι στο οποίο η Πεντέλη μοιάζει να έμεινε πίσω αυτό το καλοκαίρι».

«Αν είναι δυνατόν, καιγόμαστε μέσα στην πλατεία…»-9
Τρία γαϊδουράκια στην πλατεία της Νέας Πεντέλης. Ο ιδιοκτήτης μαντριού τα έχει δέσει εκεί για να τα προστατεύσει από τη φωτιά.

«Αν είναι δυνατόν, καιγόμαστε μέσα στην πλατεία…»-10
Ο πυροσβέστης Μιχάλης Γιαννούσης πήρε εντολή να φύγει μαζί με συναδέλφους του χθες το βράδυ στις 20:00 από τα Γρεβενά. «Φτάσαμε στην Αθήνα στις 03:00. Ηρθαμε κατευθείαν στο βουνό της Πεντέλης. Οσο οι άνεμοι είναι τόσο ισχυροί δεν μπορεί να ελεγχθεί η κατάσταση» λέει ο ίδιος στην «Κ» σε μια στάση για ανεφοδιασμό του οχήματος με νερό από έναν κρουνό στη Νέα Πεντέλη.

Καθώς το απόγευμα κυλάει, η Πεντέλη δέχεται νέες λαβωματιές: οι φλόγες θα φτάσουν μέχρι τον περίβολο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το κλειστό γυμναστήριο της Νέας Πεντέλης θα υποστεί σοβαρές ζημιές και η στέγη του σύμφωνα με τον κ. Σιώμο θα καταρρεύσει. Ενα δημοτικό σχολείο θα γλιτώσει οριακά από το να καεί ολοσχερώς, ενώ 15 τουλάχιστον σπίτια παραδόθηκαν ολοκληρωτικά στις φλόγες. Επιχείρηση κοντά στο δασαρχείο Πεντέλης τυλίχθηκε στις φλόγες, ενώ και σε σημεία όπου έμοιαζαν να έχουν ελεγχθεί, σημειώνονται νέες αναζωπυρώσεις. Οπως λέει και ο κ. Σιώμος: «Αυτή η φωτιά δεν έχει μια συνέχεια, είναι αναπάντεχη».

Φωτογραφίες| kathimerini.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT