Κηφισός: Λόφοι από σκουπίδια και νεκρά ζώα
κηφισός-λόφοι-από-σκουπίδια-και-νεκρά-563193475

Κηφισός: Λόφοι από σκουπίδια και νεκρά ζώα

Σωλήνες, μπάζα, φερτά υλικά και έντονη δυσοσμία επικρατούν σε πλακοσκεπή σημεία του ποταμού, όπου συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες καθαρισμού προκειμένου να προληφθούν τυχόν πλημμυρικά φαινόμενα. «Εχουν απομακρυνθεί 1.000 τόνοι σκουπίδια», λέει στην «Κ» ο Ευάγγελος Σπηλιόπουλος, πολιτικός μηχανικός από την ανάδοχη εταιρεία

Αναστασία Σταματοπούλου

Ο καθαρισμός των πλακοσκεπών τμημάτων του Κηφισού που ξεκίνησε μετά από ολόκληρες δεκαετίες από την περιφέρεια, συνεχίζεται με πλήθος δυσκολιών, όπως ανέδειξε με πρωτοσέλιδό της και ρεπορτάζ του Γιώργου Λιάλιου η «Κ», και ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης της επιχείρησης εκτείνεται έως τα τέλη Οκτωβρίου. 

Στο σημείο του ποταμού που βρίσκεται κάτω από τη γέφυρα Αγίας Αννης οι εικόνες είναι αποκαρδιωτικές και φέρνουν στην επιφάνεια μια «ωρολογιακή βόμβα» που ενδεχομένως να οδηγήσει σε πλημμύρες σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων. Σωλήνες, νεκρά ζώα, λόφοι από σκουπίδια, μπάζα, φερτά υλικά και έντονη δυσοσμία είναι αυτά που επικρατούν.

Κηφισός: Λόφοι από σκουπίδια και νεκρά ζώα-1
Ηδη, στα 600 μέτρα που έχουν καθαριστεί, έχουν απομακρυνθεί 1.000 τόνοι σκουπίδια, σύμφωνα με τον πολιτικό μηχανικό Ευάγγελο Σπηλιόπουλο.

Τα σκεπασμένα τμήματα που βρίσκονται υπό καθαρισμό ξεκινούν από τον φαληρικό όρμο και φτάνουν έως τις παρυφές των ορεινών όγκων της Πεντέλης και της Πάρνηθας και εκτείνονται σε μήκος 8,6 χιλιομέτρων από το συνολικό μήκος των 27 χιλιομέτρων του ποταμού.

Ο Ευάγγελος Σπηλιόπουλος, πολιτικός μηχανικός από τον ανάδοχο που έχει αναλάβει τον καθαρισμό του Κηφισού, μιλώντας στην «Κ» σημειώνει πως ήδη, στα 600 μέτρα που έχουν καθαριστεί, έχουν απομακρυνθεί 1.000 τόνοι σκουπίδια.

Κηφισός: Λόφοι από σκουπίδια και νεκρά ζώα-2
«Τα συγκεκριμένα σημεία δεν έχουν καθαριστεί για πάρα πολλά χρόνια. Είναι πολύ δύσκολο αντικείμενο τεχνικά», δήλωσε στην «Κ» ο Μιλτιάδης Κύρκος, προϊστάμενος Τεχνικών Εργων Περιφέρειας Αττικής.

Κηφισός: Λόφοι από σκουπίδια και νεκρά ζώα-3
«Αν ξεκινήσουν οι βροχές, τα πράγματα θα δυσκολέψουν περισσότερο», πρόσθεσε ο ίδιος. 

«Προχωράμε εδώ και τέσσερις ημέρες τον καθαρισμό, αλλά υπάρχουν πολλά κλαδιά, μπετά και κορμοί δέντρων. Εχουμε καθαρίσει 500-600 μέτρα και έχουν απομακρυνθεί περίπου 1.000 τόνοι σκουπίδια», περιγράφει και στη συνέχεια συμπληρώνει ότι οι συνθήκες που επιχειρούν είναι αρκετά δύσκολες, γιατί υπάρχουν σημεία όπου υπάρχει αρκετό νερό και δεν είναι εύκολο να προσεγγίσουν τα μηχανήματα, δεν υπάρχει αερισμός καθώς και φως.  

Ο Μιλτιάδης Κύρκος, προϊστάμενος Τεχνικών Εργων Περιφέρειας Αττικής, μας λέει ότι «τα συγκεκριμένα σημεία δεν έχουν καθαριστεί για πάρα πολλά χρόνια. Είναι πολύ δύσκολο αντικείμενο τεχνικά και, αν ξεκινήσουν οι βροχές, τα πράγματα θα δυσκολέψουν περισσότερο». 

Κηφισός: Λόφοι από σκουπίδια και νεκρά ζώα-4
«Στην περίπτωση που έχουμε σημαντική βροχόπτωση, κινούμαστε επιφυλακτικά στα κλειστά τμήματα και θα φροντίσουμε να βγάλουμε τα μηχανήματα», σχολίασε ο κ. Κύρκος εν όψει της επικείμενης κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει και την Αττική τις επόμενες ώρες. 

Ενόψει της επικείμενης κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει αρκετές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, ο κ. Κύρκος υπήρξε καθησυχαστικός. Οπως ανέφερε, «οι ενέργειες που κάνουμε έρχονται και λύνουν προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί. Ο Κηφισός δεν είχε δημιουργήσει έντονα πλημμυρικά προβλήματα. Στην περίπτωση που έχουμε σημαντική βροχόπτωση, κινούμαστε επιφυλακτικά στα κλειστά τμήματα και θα φροντίσουμε να βγάλουμε τα μηχανήματα».

Κηφισός: Λόφοι από σκουπίδια και νεκρά ζώα-5
Caption

«Κάθε ημέρα πρέπει είμαστε σε επιφυλακή, γιατί σε περίπτωση βροχής οι άνθρωποι και τα μηχανήματα θα πρέπει να έχουν απομακρυνθεί», είχε δηλώσει από πλευράς του στην «Κ» και στον Γιώργο Λιάλιο ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς. «Οι ποσότητες των σκουπιδιών, των φερτών υλικών που “κατεβάζει” ο Κηφισός και των μπάζων είναι πολύ μεγάλες. Οπως διαπιστώθηκε, σε αρκετά σημεία είχαν σφηνώσει και περιόριζαν τη διατομή, κάτι που σε μια μεγάλη νεροποντή μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνο. Τώρα εξετάζουμε μήπως πρέπει να υπάρχει μια μόνιμη εργολαβία καθαρισμού, κάθε χρόνο τέτοια εποχή», πρόσθεσε.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT