Αιφνιδιαστική «λευκή απεργία» από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

Αιφνιδιαστική «λευκή απεργία» από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

Στο «Ελ. Βενιζέλος» ήδη 51 πτήσεις εμφανίζουν καθυστέρηση.

1' 12" χρόνος ανάγνωσης

Με μεγάλες και αιφνίδιες καθυστερήσεις στις πτήσεις βρίσκονται οι επιβάτες, πρωτίστως, στο αεροδρόμιο της Αθήνας, αλλά και στα υπόλοιπα περιφερειακά αεροδρόμια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας αποφάσισαν, αιφνιδιαστικά, χθες το βράδυ, να εξυπηρετούν λιγότερες πτήσεις. Εισήλθαν, δηλαδή, σε καθεστώς «go slow» –η διαχείριση εναέριας κυκλοφορίας γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς– προσπαθώντας να ασκήσουν πίεση προς την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) με στόχο την ικανοποίηση εργασιακών αιτημάτων τους.

«Ελ. Βενιζέλος»: Καθυστερήσεις πτήσεων

Αιφνιδιαστική «λευκή απεργία» από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας-1
Φωτογραφία: In Time

Η «λευκή απεργία» των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας επηρεάζει, ήδη, την ακρίβεια των αφίξεων και αναχωρήσεων στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Κι αυτό δεδομένου ότι δεν ξεπερνούν τις 44 οι κινήσεις αεροσκαφών ανά ώρα (22 αφίξεις και 22 αναχωρήσεις), όταν στο αεροδρόμιο του Μονάχου –που ως υποδομή διαθέτει συγκρίσιμα χαρακτηριστικά με το «Ελ.Βενιζέλος»– ο αριθμός αυτός διαμορφώνεται στις 90.

Σήμερα, ήδη, 63 αφίξεις πτήσεων ή το 12% του συνόλου (των αφίξεων) στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» εμφανίζουν καθυστέρηση, σύμφωνα με στοιχεία της πλατφόρμας Flight Radar. H μέση καθυστέρηση τοποθετείται σε 16 λεπτά, βάσει των έως σήμερα δεδομένων. Επίσης, 171 πτήσεις αναχώρησαν με καθυστέρηση, με το συγκεκριμένο αριθμό να αντιστοιχεί στο 39% του συνόλου των αναχωρήσεων.

Χθες, οπότε η “λευκή απεργία” των ελεγκτών δεν εκδηλώθηκε, η ημέρα ολοκληρώθηκε με καθυστερήσεις σε 321 και 105 αναχωρήσεις και αφίξεις πτήσεων, αντίστοιχα.

Σημειώνεται πως μέσα στο καλοκαίρι με ΚΥΑ των υπουργών Οικονομίας και Υποδομών και Μεταφορών είχε αποφασιστεί η καταβολή μπόνους της τάξεως των 11 εκατ. ευρώ στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT