Ανοίγουν καταστήματα Shein στην Ελλάδα;
ανοίγουν-καταστήματα-shein-στην-ελλάδα-563254993

Ανοίγουν καταστήματα Shein στην Ελλάδα;

Τι απαντάει στην «Κ» ο εκπρόσωπος του τμήματος επικοινωνίας της Shein για την προ ημερών ίδρυση δύο ελληνικών εταιρειών που φέρουν το όνομα του κινεζικού κολοσσού στην επωνυμία τους

Βασίλης Ανδριανόπουλος

Ανοιξε τον Οκτώβριο του 2008 και πλέον θεωρείται η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης μόδας παγκοσμίως. Ο λόγος για τη Shein, τον κινεζικό κολοσσό φθηνής μόδας, η αξία της οποίας αποτιμάται πλέον σε αρκετές δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Η Shein που διαθέτει ένα δίκτυο περισσότερων από 3.000 προμηθευτών, αλλά και τη δική της εφοδιαστική αλυσίδα, βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στις διαδικτυακές πωλήσεις, καθώς τα φυσικά της καταστήματα είναι λιγοστά κaι ανοίγουν περιστασιακά.

Κι όμως, πριν από μερικές ημέρες, ανακοινώθηκε στο ΓΕΜΗ η σύσταση δύο εταιρειών στην Ελλάδα που ασχολούνται με το λιανικό εμπόριο ρούχων και φέρουν το όνομα «Shein» στην επωνυμία τους. Μάλιστα, η ίδρυση αυτών των εταιρειών έρχεται λίγο μετά το άνοιγμα τριών καταστημάτων στην Ελλάδα, τα οποία επίσης έφεραν την επωνυμία «Shein» στο λογότυπό τους. Οπως προκύπτει όμως, ούτε οι νεοσυσταθείσες εταιρείες ούτε τα επίμαχα καταστήματα φαίνεται πως συνδέονται με τη Shein.

Η ίδρυση των εταιρειών

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2024 συστάθηκε η εταιρεία SHEIN Larisa Μονοπρόσωπη ΙΚΕ. Η έδρα της εταιρείας είναι στη Λάρισα, ενώ το κεφάλαιό της ορίστηκε στα 10.000 ευρώ. Μοναδική εταίρος και διαχειρίστρια της εταιρείας είναι μια γυναίκα, τα στοιχεία της οποίας είναι στη διάθεση της «Κ».

Σύμφωνα με όσα αναγράφονται στο καταστατικό της εταιρείας, η κύρια δραστηριότητά της είναι το λιανικό εμπόριο ειδών ιματισμού. Ως δευτερεύουσες δραστηριότητες αναφέρονται μεταξύ άλλων το λιανικό εμπόριο υποδημάτων και το χονδρικό εμπόριο ειδών ιματισμού ενδυμάτων και υποδημάτων.   

Δύο ημέρες αργότερα, στις 26 Σεπτεμβρίου 2024, συστάθηκε και η εταιρεία SHEIN Rethimno Μονοπρόσωπη ΙΚΕ. Η έδρα της εταιρείας είναι στο Ρέθυμνο και το κεφάλαιό της ορίστηκε επίσης στα 10.000 ευρώ. Οπως προκύπτει από το καταστατικό της εταιρείας, και σε αυτή την περίπτωση, μοναδική εταίρος και διαχειρίστρια της εταιρείας ορίστηκε η ίδια γυναίκα που διαχειρίζεται και την εταιρεία SHEIN Larisa Μονοπρόσωπη ΙΚΕ.

Σύμφωνα με όσα αναγράφονται στο καταστατικό της Shein Rethimno Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, ως κύρια δραστηριότητά της αναφέρεται το χονδρικό εμπόριο λινών οικιακής χρήσης, κουρτινών και διάφορων οικιακών ειδών από κλωστοϋφαντουργικά υλικά. Ως δευτερεύουσες δραστηριότητες της εταιρείας αναφέρονται μεταξύ άλλων, το λιανικό εμπόριο υποδημάτων και κλωστοϋφαντουργίας, καθώς και το χονδρικό εμπόριο ειδών ιματισμού και υποδημάτων.

Σημειώνεται ότι στο καταστατικό και των δύο επίμαχων εταιρειών, δεν υπάρχει καμία αναφορά ότι αυτές σχετίζονται με οποιονδήποτε τρόπο με τη γνωστή κινεζική εταιρεία λιανικού εμπορίου γρήγορης μόδας Shein.

Shein: «Δεν έχουμε άμεσα σχέδια επέκτασης της παρουσίας μας στην Ελλάδα»

H «Κ» επικοινώνησε με τον Μάρτιν Ρέιντι, εκπρόσωπο του τμήματος εταιρικής επικοινωνίας για Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ασία της κινεζικής εταιρείας Shein. Στην ερώτηση αν οι εταιρείες SHEIN Larisa Μονοπρόσωπη ΙΚΕ και SHEIN Rethimno Μονοπρόσωπη IKE σχετίζονται με οποιoνδήποτε τρόπο με τον κινεζικό κολοσσό, η απάντηση του κ. Ρέιντι ήταν ξεκάθαρη: «Οι εν λόγω οντότητες δεν συνδέονται με τη SHEIN και δεν έχουμε άμεσα σχέδια επέκτασης της παρουσίας μας στην Ελλάδα».

Παράλληλα, ο ίδιος σχολίασε ότι «μας ενθαρρύνει να βλέπουμε την αυξανόμενη δημοτικότητα της Shein στην Ελλάδα και πάντα διερευνούμε τρόπους για να συνδεθούμε καλύτερα με τους τοπικούς καταναλωτές μας. Εν τω μεταξύ, οι οπαδοί της Shein στην Ελλάδα μπορούν να συνεχίσουν να ψωνίζουν στον ευρωπαϊκό ιστότοπό μας».

«Το σύστημα επιτρέπει την κατοχύρωση»

Στο καταστατικό και των δύο εταιρειών αναγράφεται πως για τη σύστασή τους πραγματοποιήθηκε έλεγχος από το Επιμελητήριο Λάρισας και το Επιμελητήριο Ρεθύμνου αντίστοιχα. Η «Κ» επικοινώνησε με τα Επιμελητήρια ζητώντας διευκρινίσεiς για το αν η εταιρεία SHEIN Rethimno Μονοπρόσωπη ΙΚΕ σχετίζεται με οποιονδήποτε τρόπο με τη γνωστή κινεζική εταιρεία. Πηγές από το Επιμελητήριο Λάρισας σχολίασαν πως η συγκεκριμένη εταιρεία δεν προσκόμισε κάποιο έγγραφο που να αποδεικνύει τη σχέση της με τον κινεζικό κολοσσό Shein, αλλά κι ότι δεν ήταν αναγκαίο να πράξει κάτι τέτοιο, καθώς «αν δεν υπάρχει κάποια άλλη εταιρεία στην Ελλάδα με το ίδιο όνομα, το σύστημα της επιτρέπει να κατοχυρωθεί, ασχέτως αν υπάρχει αντίστοιχο σήμα στο εξωτερικό».

Αντίστοιχη ήταν η εικόνα που μετέφεραν στην «Κ» πηγές και από το Επιμελητήριο Ρεθύμνου, οι οποίες σχολίασαν πως η εταιρεία SHEIN Larisa Μονοπρόσωπη ΙΚΕ δεν τους προσκόμισε κάποιο έγγραφο που να αποδεικνύει τη σχέση της με την κινεζική εταιρεία. Οπως σχολίασαν οι ίδιες πηγές, «όταν γίνεται η σύσταση μιας εταιρείας, υπάρχει ένα σύστημα που σου επιτρέπει ή όχι να χρησιμοποιήσεις την επωνυμία και τον διακριτικό τίτλο που θέλεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το σύστημα επέτρεψε τη χρήση αυτής της επωνυμίας». 

Το λογιστικό γραφείο στην Πάτρα

Αξίζει να σημειωθεί πως στα καταστατικά και των δύο εταιρειών, ως μοναδικό τηλέφωνο επικοινωνίας αναφέρεται αυτό που αντιστοιχεί σε ένα λογιστικό γραφείο στην Πάτρα. Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της «Κ» να επικοινωνήσει με το συγκεκριμένο λογιστικό γραφείο προκειμένου να ρωτήσει αν οι επίμαχες δύο εταιρείες συνδέονται με οποιονδήποτε τρόπο με την κινεζική Shein, αυτό δεν κατέστη εφικτό.  

Χρησιμοποιούν ακόμα και λογότυπο Shein

Δεν είναι η πρώτη φορά που το όνομα της Shein έρχεται στο προσκήνιο στην Ελλάδα. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, δημοσιεύματα έκαναν λόγο για καταστήματα λιανικού εμπορίου ρούχων που άνοιξαν πρόσφατα σε Πάτρα, Αγρίνιο και Παγκράτι και φέρουν το όνομα της κινεζικής εταιρείας στο λογότυπό τους. Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι, όπως έγραψε πρόσφατα η «Κ», αυτά τα καταστήματα «χρησιμοποιούν και ένα λογότυπο Shein που ένα προσεκτικό μάτι μπορεί να διακρίνει ότι δεν είναι το αρχικό της διάσημης κινεζικής πλατφόρμας. Η ειρωνεία είναι ότι όχι μόνο το email που δίνεται για την πρόσληψη του προσωπικού δεν φέρει το domain name του κινεζικού κολοσσού (shein.com), αλλά έχει και διεύθυνση Gmail. Υπενθυμίζεται ότι το Gmail έχει μπλοκαριστεί στην Κίνα εδώ και χρόνια».

Η «Κ» ρώτησε τον Μάρτιν Ρέιντι αν η Shein συνδέεται με οποιονδήποτε τρόπο με αυτά τα τρία ή οποιαδήποτε άλλα καταστήματα στην Ελλάδα. Ο ίδιος μας παρέπεμψε σε σχετική απάντηση που έδωσε πριν από μερικές εβδομάδες αναφορικά με την εμπλοκή της κινεζικής εταιρείας σε φυσικά καταστήματα στην Ελλάδα.

«Θα προστατεύσουμε τους πελάτες μας στην Ελλάδα»

Η απάντηση του κ. Ρέιντι και σε αυτή την περίπτωση ήταν σαφής: «Τα προϊόντα Shein είναι διαθέσιμα μόνο διαδικτυακά, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας και της εφαρμογής μας. Οποιαδήποτε καταστήματα στην Ελλάδα που ισχυρίζονται ότι είναι καταστήματα Shein, δεν είναι εξουσιοδοτημένα από τη Shein ή δεν συνδέονται με εμάς με οποιονδήποτε τρόπο και δεν μπορούμε να εγγυηθούμε τη γνησιότητα ή την ποιότητα των προϊόντων που προσφέρουν. Περιστασιακά, ενδέχεται να φιλοξενούμε προσωρινές εμπειρίες λιανικής πώλησης μέσω “pop-up” καταστημάτων, αλλά οι πελάτες μας θα μαθαίνουν πάντα γι’ αυτές απευθείας από εμάς μέσω των καναλιών μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Μάλιστα ο κ. Ρέιντι επισήμανε ότι «λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα μη εξουσιοδοτημένα καταστήματα και να προστατεύσουμε τους πελάτες μας στην Ελλάδα».


Φωτογραφία: Shutterstock

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT