περιπολίες-στα-εργοτάξια-της-αθήνας-563277340

Περιπολίες στα εργοτάξια της Αθήνας

Μεικτά κλιμάκια Δημοτικής Αστυνομίας και ΕΛ.ΑΣ. θα πραγματοποιούν αυτοψίες. Πρώτες στη λίστα οι εταιρείες με ιστορικό παραβατικών συμπεριφορών

Δήμητρα Τριανταφύλλου

Μία ημέρα μετά τη δημοσιότητα που έλαβε το θέμα της μεγάλης τάφρου έξω από το εστιατόριο του σεφ Αλέξανδρου Τσιοτίνη στη συμβολή των οδών Πλαταιών και Κεραμεικού στο Μεταξουργείο, τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και της ΕΝΑΟΝ (Φυσικό Αέριο) εργάζονται πυρετωδώς σε διάφορα σημεία της οδού Κεραμεικού. Στο μεγαλύτερο μέρος της, η κεντρική οδός παρουσιάζει εικόνα εργοταξίου με κομμάτια του δρόμου να είναι εντελώς αποκλεισμένα.

Υπενθυμίζεται πως στο βίντεο που ανάρτησε ο γνωστός σεφ Αλέξανδρος Τσιοτίνης στο TikTok σχετικά με τα έργα που εκτελούνται μπροστά από εστιατόριό του ανέφερε πως εδώ και 20 ημέρες το ένα από τα δύο εστιατόριά του είναι ουσιαστικά κλειστό. «Από τη στιγμή που έχω απευθυνθεί στον δήμο, στην ΕΥΔΑΠ, στο Φυσικό Αέριο, σε όλους αυτούς που έχουν έρθει και έχουν σκάψει στο εστιατόριό μου το τελευταίο εξάμηνο τρεις τέσσερις φορές και έχω βρει πόρτα, κοινοποιώ αυτό μπας και αξιωθεί κάποιος να χτυπήσει ένα καμπανάκι ότι υπάρχει δυστυχώς το σήμερα στο οποίο πρέπει πολιτικά να αντεπεξέλθετε, για να κοιτάξουμε το αύριο. Αλλιώς αύριο δεν θα υπάρχουμε εμείς» πρόσθεσε. 

Περιπολίες στα εργοτάξια της Αθήνας-1

Η οδός Κεραμεικού όπου βρίσκεται το εστιατόριο του κυρίου Τσιοτίνη μοιάζει παραδομένη στα συνεργεία. 

Από την πλευρά της η δημοτική αρχή της Αθήνας απάντησε πως οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων δεν εκτελούν κανένα έργο στο συγκεκριμένο σημείο.

«Στις 25/9 και στις 14/10 ο ΔΕΔΔΗΕ μας γνωστοποίησε αναγγελία βλάβης στο σημείο (στις περιπτώσεις αυτές δεν ζητείται άδεια από τον Δήμο Αθηναίων). Επίσης, σε διάφορα σημεία της οδού Κεραμεικού εκτελούνται έργα από την ΕΝΑΟΝ (φυσικό αέριο) για τα οποία επίσης βάσει νόμου δεν ζητείται άδεια από τον Δήμο Αθηναίων», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Από βλάβη σε βλάβη 

Πίσω, στην κατειλημμένη από τα σκαπτικά μηχανήματα και τα συνεργεία, οδό Κεραμεικού, εκεί όπου βρίσκεται το εστιατόριο του κ. Τσιοτίνη, ένας υπάλληλος του ΔΕΔΔΗΕ μας δείχνει διά ζώσης τα τρία σημεία της τάφρου, στα οποία εμπλέκονται ισάριθμοι φορείς. «Στο πρώτο σημείο στο πλάι του δρόμου, είναι η βλάβη της ΕΥΔΑΠ. Στη μέση, τα έργα του Φυσικού Αερίου και στη μέσα πλευρά του πεζοδρομίου, η αποκατάσταση της βλάβης του ΔΕΔΔΗΕ». 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ιστορία ξεκίνησε όταν τα έργα τοποθέτησης φυσικού αερίου «έπεσαν» πάνω σε μια διαρροή αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ. Η ΕΥΔΑΠ κλήθηκε από τον εργολάβο στο σημείο για να αποκαταστήσει τη βλάβη, αλλά οι δικές της εργασίες προκάλεσαν στη συνέχεια βλάβη στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.

Πανομοιότυπη είναι η ιστορία που αφηγείται στην «Κ» ο Στάθης Λευκαδίτης, συνιδιοκτήτης του μεζεδοπωλείου ακριβώς απέναντι από το εστιατόριο του κ. Τσιοτίνη.

«Τον περασμένο Ιούλιο, έξω από τη δική μας πόρτα στην Πλαταιών, ξεκίνησε έργο τοποθέτησης οπτικής ίνας. Από λάθος στις εργασίες επηρεάστηκε καλώδιο υψηλής τάσης του ρεύματος. Υπήρξε βραχυκύκλωμα με σπίθες και κόπηκε το ρεύμα για αρκετές ώρες στην περιοχή. Μάλιστα, οι εργάτες που δούλευαν στην πολυκατοικία ακριβώς απέναντι, φώναζαν στο κλιμάκιο της οπτικής ίνας να μη σκάβουν τόσο βαθιά γιατί στον Κεραμεικό τα καλώδια του δικτύου ρεύματος είναι πιο επιφανειακά σε σχέση με άλλες περιοχές. Οταν αποκαταστάθηκε αυτή η βλάβη, τα έργα για την οπτική ίνα “έπεσαν” πάνω σε αγωγούς της ΕΥΔΑΠ. Νέος γύρος βλαβών ξεκίνησε τότε με πίδακες νερού να ξεπηδούν από τη σκαμμένη περιοχή. Χρειάστηκαν δύο εβδομάδες για να αποκατασταθεί το πρόβλημα».

Περιπολίες στα εργοτάξια της Αθήνας-2
Εργα της ΕΝΑΟΝ (Φυσικό Αέριο) στην οδό Κεραμεικού.

Σύμφωνα με τις κορδέλες απαγόρευσης παρκαρίσματος λόγω έργων της ΕΝΑΟΝ κατά μήκος της οδού, τα έργα θα τελειώσουν στις 21/10. Ελάχιστοι κάτοικοι και επιχειρηματίες όμως πιστεύουν ότι η τωρινή εικόνα και τα μπαλώματα στον δρόμο θα αποκατασταθούν σύντομα.

Αυτοψία της Δημοτικής Αστυνομίας

Την ώρα που η καταγγελία του κ. Τσιοτίνη γινόταν viral, η Δημοτική Αστυνομία της Αθήνας πραγματοποιούσε χθες αυτοψία στις εργασίες έξω από το εστιατόριο. Διαπιστώθηκε ότι δεν είχε τοποθετηθεί σήμανση ότι πραγματοποιούνται έργα και είχε γίνει απόρριψη χωμάτων και άχρηστων υλικών χύδην στον δρόμο. Οι παραβάσεις στάλθηκαν στη συνέχεια στη Διεύθυνση Προσόδων για την επιβολή προστίμων.

Κανονικά, πρέπει να γίνονται ερευνητικές τομές από κάθε εταιρεία/φορέα για διαπιστωθεί τι βρίσκεται και πού ώστε να σχεδιαστεί κατάλληλα το έργο. Αυτό όμως συμβαίνει λίγες φορές. Πολλοί εργολάβοι μπαίνουν βιαστικά στα έργα και με πρόχειρο τρόπο. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται βλάβες και να ξεκινάει ένα ατελείωτο γαϊτανάκι εργασιών. – Ανδρέας Γραμματικογιάννης, αντιδήμαρχος Υποδομών

«Το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών πρέπει να αναλάβει τον έλεγχο και τον συντονισμό των εργασιών και έργων που κάνουν όλες αυτές οι εταιρείες. Επί της ουσίας, ελάχιστοι γνωρίζουν τι υπάρχει κάτω από τον δρόμο όταν ξεκινούν τις εργασίες τους» λέει στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Υποδομών, Ανδρέας Γραμματικογιάννης προσθέτοντας πως «κανονικά, πρέπει να γίνονται ερευνητικές τομές από κάθε εταιρεία/φορέα για να διαπιστωθεί τι βρίσκεται και πού ώστε να σχεδιαστεί κατάλληλα το έργο. Αυτό όμως συμβαίνει λίγες φορές. Πολλοί εργολάβοι μπαίνουν βιαστικά στα έργα και με πρόχειρο τρόπο. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται βλάβες και να ξεκινάει ένα ατελείωτο γαϊτανάκι εργασιών. Στις βλάβες που αφορούν τον ΔΕΔΔΗΕ και αυτές δεν είναι καθόλου λίγες, ο οργανισμός δεν έχει την υποχρέωση να τις δηλώνει στους δήμους, με αποτέλεσμα να χάνουμε την εικόνα των εργασιών στην πόλη».

Ελεγχοι από μεικτά κλιμάκια Δημοτικής Αστυνομίας – ΕΛ.ΑΣ

Με αυτά τα δεδομένα, η Διεύθυνση Οδοποιίας και η Διεύθυνση Δημοτικής Αστυνομίας της Αθήνας, στον απόηχο των χθεσινών γεγονότων, συζήτησαν ένα σχέδιο αντιμετώπισης της εκτεταμένης ασυδοσίας που παρατηρείται κατά τις εργασίες που διενεργούν εργολάβοι για λογαριασμό Εταιρειών Κοινής Ωφέλειας.

Περιπολίες στα εργοτάξια της Αθήνας-3Η Διεύθυνση Οδοποιίας έχει ετοιμάσει μια αιτιολογική έκθεση που θα προωθηθεί στην ΚΕΔΕ από τον δήμαρχο της Αθήνας. Σε αυτήν, ζητείται καταρχάς τροποποίηση του νόμου ώστε και η εταιρεία του Φυσικού Αερίου να ζητά άδεια τομής για επεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Γραμματικογιάννη, «τις επόμενες ημέρες ξεκινούν να διενεργούν ελέγχους και μεικτά κλιμάκια Δημοτικής Αστυνομίας – Ελληνικής Αστυνομίας για αυτοψίες και επιβολή προστίμων από την Διεύθυνση Προσόδων του δήμου. Τα κλιμάκια θα προχωρούν και σε φωτογραφική τεκμηρίωση, με τον έλεγχο να ξεκινά από εταιρείες που έχουν ήδη συστηματικά παραβατικές συμπεριφορές και αγνοούν τις οδηγίες». 

Η αυστηροποίηση των όρων για έκδοση αδειών τομής και η προσθήκη προϋποθέσεων αποκατάστασης των προηγούμενων εργασιών με φωτογραφική τεκμηρίωση πριν από την έκδοση καινούργιας άδειας τομής, είναι άλλα δύο μέτρα που προτίθεται να λάβει ο δήμος για να μπει μία τάξη στο χάος από τα πολλά έργα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT