Λίβανος: Η «Κ» στο νοσοκομείο που στοχοποιήθηκε ως «τράπεζα της Χεζμπολάχ»
λίβανος-η-κ-στο-νοσοκομείο-που-στοχο-563287342

Λίβανος: Η «Κ» στο νοσοκομείο που στοχοποιήθηκε ως «τράπεζα της Χεζμπολάχ»

Πώς το νοσοκομείο Αλ Σάχελ μπήκε στο στόχαστρο. Το μήνυμα του ισραηλινού στρατού, η απάντηση του διοικητή και η ξενάγηση των δημοσιογράφων

Ελβίρα Κρίθαρη

ΒΗΡΥΤΟΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ: Δεν ήταν ξεκάθαρο σε τι αποσκοπούσε το μήνυμα του αραβόφωνου εκπροσώπου του ισραηλινού στρατού στο «Χ», που στις 20.59 της 21ης Οκτωβρίου ενημέρωνε πως στα υπόγεια του νοσοκομείου Αλ Σάχελ η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ κρύβει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια και χρυσό τα οποία χρησιμοποιεί για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεών της κατά του Ισραήλ.

Λίβανος: Η «Κ» στο νοσοκομείο που στοχοποιήθηκε ως «τράπεζα της Χεζμπολάχ»-1
Στα υπόγεια του νοσοκομείου Αλ Σάχελ η Χεζμπολάχ κρύβει, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια και χρυσό. [Φωτ.: Ελβίρα Κρίθαρη]

Δεν ήταν μια προειδοποίηση για επιδρομή στο νοσοκομείο, αλλά καλούσε την κυβέρνηση του Λιβάνου, τους θεσμούς και τους διεθνείς οργανισμούς «να μην επιτρέψουν στη Χεζμπολάχ να χρησιμοποιεί τα μέσα αυτά για τη χρηματοδότηση των τρομοκρατικών ενεργειών της» καθώς «και να τα επιστρέψουν στον λιβανέζικο λαό, από τον οποίο έχουν κλαπεί». Στο μήνυμά του ο ίδιος επισήμαινε ότι ο πόλεμος που διεξάγεται δεν γίνεται εναντίον των κατοίκων της χώρας, αλλά εναντίον της οργάνωσης που χρηματοδοτείται και λειτουργεί υπό ιρανικά συμφέροντα.

Λίβανος: Η «Κ» στο νοσοκομείο που στοχοποιήθηκε ως «τράπεζα της Χεζμπολάχ»-2
Η ξενάγηση των δημοσιογράφων στο Αλ Σάχελ όπως την κατέγραψε ο φωτορεπόρτερ του AP, Hassan Ammar.

«Ημασταν όλοι σε σοκ»

Η αντίδραση του νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου Αλ Σάχελ στις παρυφές της περιοχής Νταχίε, η οποία βρίσκεται από τα τέλη Σεπτεμβρίου στο στόχαστρο επιθέσεων, ήταν η άμεση εκκένωση του κτιρίου. «Ημασταν όλοι σε σοκ στο άκουσμά της», περιέγραφε την επόμενη ημέρα ο γιατρός της ΜΕΘ του νοσοκομείου, Μοχάμεντ Ζαρακέτ, εξηγώντας ότι δεν μπορούσε να είναι σίγουρος πως το Ισραήλ δεν θα προέβαινε σε επίθεση στις νοσοκομειακές εγκαταστάσεις.

Λίβανος: Η «Κ» στο νοσοκομείο που στοχοποιήθηκε ως «τράπεζα της Χεζμπολάχ»-3
Η δημοσιογράφος της «Καθημερινής», Ελβίρα Κρίθαρη, στο υπόγειο του Αλ Σάχελ.

Ο διοικητής του Αλ Σάχελ δήλωνε στους δημοσιογράφους που είχαν κληθεί να παρευρεθούν στους χώρους του νοσοκομείου για να διαπιστώσουν αν υπήρχαν υπόγειες αποθήκες που σχετίζονταν με τη Χεζμπολάχ, πως το νοσοκομείο δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με τη σιιτική οργάνωση, καθώς πρόκειται για «μια ιδιωτική επιχείρηση που εμπιστεύεται μόνο τον στρατό του Λιβάνου και τους θεσμούς της χώρας του». Οι ευρύτερες λειτουργίες του νοσοκομείου πάντως διακόπηκαν προσωρινά και θα συνεχίσει μόνο την εξυπηρέτηση έκτακτων περιστατικών.

Λίβανος: Η «Κ» στο νοσοκομείο που στοχοποιήθηκε ως «τράπεζα της Χεζμπολάχ»-4
Ο διοικητής του Αλ Σάχελ δήλωσε στους δημοσιογράφους που είχαν κληθεί να παρευρεθούν στους χώρους του νοσοκομείου, για να διαπιστώσουν αν υπήρχαν υπόγειες αποθήκες που σχετίζονταν με τη Χεζμπολάχ, πως το νοσοκομείο δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με τη σιιτική οργάνωση. [Φωτ.: Ελβίρα Κρίθαρη]

Ξεκαθάρισμα οικονομικών στόχων

Το στίγμα των επιθέσεων του Ισραήλ τα τελευταία 24ωρα στον Λίβανο είχε γίνει ήδη ξεκάθαρο το βράδυ της Κυριακής, μετά την ανακοίνωση για στοχοποίηση του φερόμενου ως οικονομικού βραχίονα της Χεζμπολάχ, της οιονεί τράπεζας Αλ Καρντ Αλ Χασάν. Φαινόταν πως το Ισραήλ εντατικοποιεί τις έρευνες για την εξάρθρωση των μέσων που αιμοδοτούν τις επιχειρήσεις της σιιτικής οργάνωσης, η οποία πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωνε την απόκτηση νέων και πιο αποτελεσματικών οπλικών συστημάτων.

Πάντως, την ώρα που ξένοι ανταποκριτές και Λιβανέζοι δημοσιογράφοι βρίσκονταν στο νοσοκομείο για μια πρωτογενή έρευνα των χώρων που το Ισραήλ αποδίδει ως αποθήκες της Χεζμπολάχ, ένα νέο μήνυμα του Ισραηλινού εκπροσώπου του στρατού τούς καλούσε να μη συμμετάσχουν στους «θεατρινισμούς» και να κατευθυνθούν σε παρακείμενο κτίριο όπου, σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκονται οι επίμαχες θέσεις των χρημάτων της οργάνωσης. Το κτίριο φαινόταν πλήρως εγκαταλελειμμένο και η περιοχή δεν προσφερόταν για οποιαδήποτε έρευνα. Κανένας δημοσιογράφος δεν ανέμενε κάποια ανακάλυψη προς οποιαδήποτε κατεύθυνση και το περιστατικό σχολιάστηκε από τους εκπροσώπους του Τύπου ως μια κίνηση συμβολισμών και επίδειξης ισχύος.

Λίβανος: Η «Κ» στο νοσοκομείο που στοχοποιήθηκε ως «τράπεζα της Χεζμπολάχ»-5
Το εγκαταλελειμμένο κτίριο που υπέδειξε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. [Φωτ.: Ελβίρα Κρίθαρη]

Χωρίς προειδοποίηση

Ωστόσο, καθόλου συμβολικές δεν ήταν οι επιθέσεις που ακολούθησαν τις ανακοινώσεις για τους θησαυρούς του Αλ Σάχελ το βράδυ της Δευτέρας. Εκδίδοντας νέες προειδοποιήσεις, το Ισραήλ πραγματοποίησε επιθέσεις από αέρος σε σημεία της Βηρυτού εκτός της περιοχής Νταχίε, που έχει εν πολλοίς εκκενωθεί. Η πρώτη προειδοποίηση αφορούσε το Ουζάι, έναν μικρό λιμένα κοντά στο αεροδρόμιο, ένα σημείο στο οποίο δεν είχε προηγηθεί καμία επίθεση από την έναρξη των επιδρομών στη Βηρυτό στα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι κάτοικοι έσπευδαν πανικόβλητοι να απομακρυνθούν μέσα στη νύχτα, όμως ταυτόχρονα και χωρίς προειδοποίηση ρουκέτες των Ισραηλινών έπληξαν την κοντινή περιοχή Ζναχ, δίπλα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ραφίκ Χαρίρι.

Λίβανος: Η «Κ» στο νοσοκομείο που στοχοποιήθηκε ως «τράπεζα της Χεζμπολάχ»-6
Η σορός που ανασύρθηκε τελευταία μέσα από τα χαλάσματα ανήκε στον Αλί, ένα εξάχρονο αγόρι του οποίου ολόκληρη η οικογένεια αφανίστηκε στο χτύπημα. [Φωτ.: Ελβίρα Κρίθαρη]

Σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων ένα συγκρότημα τεσσάρων κτιρίων απέναντι από το νοσοκομείο ισοπεδώθηκε ολοκληρωτικά. Καθώς δεν είχαν καμία ένδειξη ότι πρόκειται να χτυπηθεί, οι κάτοικοι της περιοχής παρέμειναν στα σπίτια τους, με τραγικό απολογισμό τον θάνατο 18 ανθρώπων, ανάμεσά τους και 4 παιδιά, καθώς και 60 τραυματιών. Το πρωί της Τρίτης στο σημείο επικρατούσε οδυρμός. Η σορός που ανασύρθηκε τελευταία μέσα από τα χαλάσματα ανήκε στον Αλί, ένα εξάχρονο αγόρι του οποίου ολόκληρη η οικογένεια αφανίστηκε στο χτύπημα που χαρακτηρίστηκε από τους περίοικους ως έγκλημα πολέμου.

Αντίδραση του ΟΗΕ

Σε ανακοίνωσή του για το περιστατικό, ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, δήλωσε συγκλονισμένος, επισημαίνοντας ότι τα νοσοκομεία, τα ασθενοφόρα και το ιατρικό προσωπικό προστατεύονται ειδικά βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου λόγω της σωτήριας λειτουργίας τους για τους τραυματίες και τους αρρώστους. «Οταν διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις κοντά σε νοσοκομεία, τα μέρη της σύγκρουσης πρέπει να αξιολογούν τον αναμενόμενο αντίκτυπο στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης σε σχέση με τις αρχές της αναλογικότητας και τις προφυλάξεις», σημείωσε ο ίδιος.

ΗΠΑ: Δεν έχουμε στοιχεία για το νοσοκομείο

Από πλευράς του ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν δήλωσε ότι δεν έχει δει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι υπήρχε καταφύγιο της Χεζμπολάχ γεμάτο με μετρητά κάτω από ένα νοσοκομείο στη Βηρυτό, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να συνεργάζεται με το Ισραήλ για να αποκτήσει καλύτερη πληροφόρηση.

Παρά τις υλικές ζημιές που υπέστη, το νοσοκομείο Ραφίκ Χαρίρι θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά, αλλά ο διοικητής του, Τζιχάντ Σααντέχ, εκφράζει ευρύτερες ανησυχίες, καθώς οι επιθέσεις στη Βηρυτό αυτές τις ημέρες κλιμακώνονται. «Δεν έχει σημασία αν δεν ήταν άμεσο το χτύπημα στο νοσοκομείο», είπε στους δημοσιογράφους. «Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τι έγινε στη Γάζα, με την ολοκληρωτική ισοπέδωση του εκεί συστήματος υγείας». 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT