«Ημέρες Καριέρας»: Τι ζητούν οι επιχειρήσεις, τι ψάχνουν οι φοιτητές
ημέρες-καριέρας-τι-ζητούν-οι-επιχει-563288803

«Ημέρες Καριέρας»: Τι ζητούν οι επιχειρήσεις, τι ψάχνουν οι φοιτητές

Η «Κ» επισκέφθηκε τις «Ημέρες Καριέρας» και μίλησε με τον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς επίσης με εκπροσώπους επιχειρήσεων και φοιτητές

Λουκάς Βελιδάκης

«Η διασύνδεση των φοιτητών με την αγορά εργασίας δεν αφορά μόνο την προετοιμασία τους, αλλά και την επαφή του ίδιου του πανεπιστημίου με τις σύγχρονες τάσεις της αγοράς». Ο νέος πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), Βασίλης Βασδέκης, περπατάει αργά κατά μήκος του διαδρόμου του Ζαππείου, όπου έχουν στηθεί δεκάδες τραπεζάκια από εταιρείες που έλαβαν μέρος στις «Ημέρες Καριέρας».

Μιλώντας στην «Κ», σχολιάζει ότι το ΟΠΑ υπήρξε από τα πρώτα ιδρύματα που υλοποίησαν αυτή την πρακτική, ήδη από το 1992. Παρατηρεί μάλιστα ότι «δεν είναι μόνο οι φοιτητές που ωφελούνται, αλλά και οι καθηγητές».

Αναφερόμενος στις απαιτήσεις της σημερινής αγοράς, υπογράμμισε τη σημασία όχι μόνο των τεχνικών ικανοτήτων, αλλά και των «soft skills». Οι φοιτητές, τόνισε, «πρέπει να αποφοιτούν έτοιμοι για την επαγγελματική τους πορεία, όχι μόνο με τεχνικές γνώσεις, αλλά και με δεξιότητες επικοινωνίας», που καλλιεργούν μέσω παρουσιάσεων εργασιών. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πανεπιστήμιο έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο σε αυτόν τον τομέα, οργανώνοντας πολλαπλές δράσεις που στοχεύουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Οι απόφοιτοι του ΟΠΑ έχουν υψηλά ποσοστά απασχόλησης, με 8 στους 10 να βρίσκουν εργασία εντός δύο ετών από την αποφοίτηση. – Βασίλης Βασδέκης

Σχολιάζοντας την εκδήλωση, ο πρύτανης επισήμανε τη σημαντική άνοδο στη συμμετοχή των εταιρειών, αναφέροντας ότι φέτος συμμετέχουν 114 έναντι 77 την προηγούμενη χρονιά, ενώ οι εγγραφές των φοιτητών υπερέβησαν τις 800.

Τόνισε ότι μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις, όπως οι «Ημέρες Καριέρας», οργανώνονται συνεντεύξεις και δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές να συνδεθούν άμεσα με την αγορά εργασίας.

Επιπλέον, επισήμανε τη σημασία του Γραφείου Διασύνδεσης, το οποίο υποστηρίζει τους φοιτητές στη σύνταξη βιογραφικών και τους φέρνει σε επαφή με τις εταιρείες, οργανώνοντας συνεντεύξεις και προσφέροντας υπηρεσίες διασύνδεσης με την αγορά.

«Ημέρες Καριέρας»: Τι ζητούν οι επιχειρήσεις, τι ψάχνουν οι φοιτητές-1
«Δεν είναι αρκετό να διαθέτουν μόνο τεχνικές ικανότητες», αναφέρει ο πρύτανης. «Χρειάζονται και άλλες δεξιότητες, όπως αυτό που ονομάζουμε soft skills». Αναλύοντας τη σημασία των «soft skills», ανέφερε ότι περιλαμβάνουν την ικανότητα επικοινωνίας, τη συνεργασία, τη διαχείριση χρόνου και την ευγένεια. «Δεν αρκεί να είναι απλώς τεχνοκράτες, πρέπει να μπορούν να επικοινωνούν τα αποτελέσματα της ανάλυσής τους στους πελάτες και στις εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονται».

«Οι εταιρείες μπορούν να επενδύσουν σε εμάς;»

«Ημέρες Καριέρας»: Τι ζητούν οι επιχειρήσεις, τι ψάχνουν οι φοιτητές-2Η Ελισάβετ Νταρμή, απόφοιτη του τμήματος Marketing και Επικοινωνίας του ΟΠΑ, βρίσκεται σε αναζήτηση εργασίας, έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές της τον Φεβρουάριο του 2023. Η εμπειρία της μέχρι στιγμής έχει φέρει στην επιφάνεια τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι στην αγορά εργασίας.

«Εχω παρακολουθήσει σεμινάρια στο ψηφιακό marketing για να ενισχύσω το βιογραφικό μου», ανέφερε στην «Κ», ωστόσο, η αναζήτηση εργασίας δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς –όπως επισημαίνει– οι ευκαιρίες είναι περιορισμένες. Κατά το παρελθόν προσπάθησε να βρει πρακτική άσκηση, αλλά οι συνθήκες δεν ήταν πάντα ευνοϊκές. «Εργαζόμουν στην εστίαση παράλληλα με τις σπουδές και ήταν δύσκολο να υποστηρίξω την πρακτική», λέει επισημαίνοντας ότι το περιβάλλον δεν ήταν υποστηρικτικό. Στις «Ημέρες Καριέρας» προσήλθε θέλοντας να δει «τι αναζητούν οι εταιρείες».

Ο Αντρέας Παπαγίτσος, τελειόφοιτος του τμήματος της Πληροφορικής, τόνισε ότι «είμαστε εδώ για να δούμε ποιες είναι οι ευκαιρίες για δουλειά και πώς μπορούμε να εισέλθουμε στην αγορά». «Θέλουμε να μάθουμε ποια είναι η πρόθεση των εταιρειών να επενδύσουν σε νέους, που μόλις έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους», τόνισε. Από την πλευρά του, ο Νίκος Παπαγεωργίου, επίσης από το τμήμα της Πληροφορικής, επισήμανε ότι ψάχνει για πρακτική άσκηση, τονίζοντας ότι «θέλω να ενταχθώ σε μια ομάδα και να δω πώς λειτουργούν οι πληροφορικάριοι στην πράξη».

«Ημέρες Καριέρας»: Τι ζητούν οι επιχειρήσεις, τι ψάχνουν οι φοιτητές-3
Και οι δύο υπογράμμισαν ότι «η AI είναι το μέλλον», θεωρώντας σημαντικό να μάθουν πώς να την ενσωματώνουν σε διάφορους τομείς.

Αναφερόμενοι στη σημασία της συνεχούς εκπαίδευσης, επισήμαναν την ανάγκη να παραμένουν ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις. «Εχουμε πάρει τις βάσεις από το Πανεπιστήμιο, αλλά πρέπει να διαβάζουμε και να εξελισσόμαστε», δήλωσε ο Αντρέας, ενώ ο Νίκος υπογράμμισε: «Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι απλώς ένα εργαλείο για να παίρνουμε εύκολες λύσεις, αλλά κάτι που μπορεί να μας ενισχύσει στις εργασίες μας».

Η Ελπίδα, φοιτήτρια στο τμήμα Τεχνολογίας Πληροφοριών του ΟΠΑ, βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή της ακαδημαϊκής της πορείας. Στο πέμπτο και τελευταίο έτος σπουδών της, έχει στραμμένο το βλέμμα της στον επαγγελματικό κόσμο. «Σήμερα ήρθα εδώ για να βρω μια ευκαιρία για πρακτική και να ανακαλύψω ποιες είναι οι εταιρείες που ενδιαφέρονται για νέους επαγγελματίες», δήλωσε.

Στα χέρια της είχε μία λίστα από τις εταιρείες που ήθελε να προσεγγίσει: «Είδα στη λίστα 10 εταιρείες και από αυτές επέλεξα να μιλήσω με όσες μου αρέσουν και είναι ανοιχτές». Οπως τόνισε, κάθε συνάντηση ξεκινά με μια παρουσίαση του εαυτού της, ενώ στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των εταιρειών τη ρωτούν για τα ενδιαφέροντά της και την ακαδημαϊκή της πορεία.

«Ημέρες Καριέρας»: Τι ζητούν οι επιχειρήσεις, τι ψάχνουν οι φοιτητές-4
Το Γραφείο Διασύνδεσης του ΟΠΑ διοργάνωσε την εκδήλωση «Ημέρες Καριέρας» στον χώρο του Ζαππείου Μεγάρου. Στην εκδήλωση συμμετείχαν 114 εταιρείες, ενώ περισσότεροι από 800 φοιτητές έκαναν εγγραφή.

«Ανάγκη αναδιαμόρφωσης των δεξιοτήτων»

«Ημέρες Καριέρας»: Τι ζητούν οι επιχειρήσεις, τι ψάχνουν οι φοιτητές-5Η Φρόσω Κορμούλη, Business Partner και Talent Acquisition Supervisor της εταιρείας «Καυκάς», υπογράμμισε τη στενή συνεργασία της εταιρείας με το πανεπιστήμιο, αλλά και τη σημασία που αποδίδει στην αναζήτηση νέων ταλέντων.

Τόνισε ότι η εταιρεία συμμετέχει κάθε χρόνο στη συγκεκριμένη δράση, αναζητώντας υποψήφιους τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι η «Καυκάς» δεν επικεντρώνεται μόνο σε ένα συγκεκριμένο τομέα, αλλά εξετάζει υποψηφίους για ποικίλα τμήματα της επιχείρησης, όπως το finance, το marketing, το IT και το HR.

Η «Καυκάς» διατηρεί μνημόνιο συνεργασίας με το ΟΠΑ, μέσω του οποίου προσφέρει ευκαιρίες για πρακτική άσκηση, αλλά και έμμισθη εργασία σε τελειόφοιτους. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το 80% των ασκούμενων που ξεκινούν στην «Καυκάς» καταλήγουν να ενσωματώνονται πλήρως στο δυναμικό της εταιρείας.

Η ίδια μίλησε για τη δυναμική της εποχής και την ανάγκη αναδιαμόρφωσης των δεξιοτήτων που απαιτούνται στην αγορά εργασίας. Σημείωσε ότι η εταιρεία αναζητά άτομα με γνώσεις που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων, από τον προγραμματισμό και την ανάλυση δεδομένων, μέχρι το marketing και τη διαχείριση ανθρωπίνων πόρων.

Η εποχή του data-driven decision-making έχει φέρει νέες ανάγκες στις επιχειρήσεις, και τα άτομα που προέρχονται από το ΟΠΑ διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες. – Φρόσω Κορμούλη

«Ημέρες Καριέρας»: Τι ζητούν οι επιχειρήσεις, τι ψάχνουν οι φοιτητές-6Η Ζέτα Φραγκάκη από τη Sfakianakis Group επισήμανε ότι πολλοί φοιτητές που συμμετείχαν στην εκδήλωση δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει τις σπουδές τους, είτε σε προπτυχιακό είτε σε μεταπτυχιακό επίπεδο, και ενδιαφέρονται κυρίως για τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης, που «αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για να αποκτήσουν εμπειρία και να εκπαιδευτούν στον τομέα που τους ενδιαφέρει».

Σύμφωνα με την ίδια, οι βασικές ερωτήσεις που έθεταν οι φοιτητές δεν αφορούσαν τον μισθό, αλλά επικεντρώνονταν κυρίως στις διαθέσιμες θέσεις εργασίας και πρακτικής. «Αναρωτιόνταν ποια τμήματα της εταιρείας προσφέρουν θέσεις, ποιες είναι οι αρμοδιότητες που θα έχουν, πού βρίσκονται τα γραφεία και ποια είναι τα ωράρια εργασίας. Φαίνονταν πρόθυμοι να ξεκινήσουν άμεσα τη συνεργασία τους με κάποια εταιρεία, καθώς έδειχναν να αντιλαμβάνονται τη σημασία της πρακτικής για την επαγγελματική τους εξέλιξη», πρόσθεσε.

«Ημέρες Καριέρας»: Τι ζητούν οι επιχειρήσεις, τι ψάχνουν οι φοιτητές-7«Ερχόμαστε κάθε χρόνο. Από το 2015, παρακολουθώ συστηματικά την εξέλιξη των φοιτητών και τις ανάγκες των εταιρειών», δήλωσε η Πέγκυ Θεόδωρου από την Advantage.

Η ίδια μοιράστηκε τις σκέψεις της με την «Κ» σχετικά με τις προκλήσεις και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, προσδιορίζοντας την ανησυχία της για την ελλιπή γνώση των νέων γύρω από τις απαιτήσεις της αγοράς.

«Τα παιδιά σήμερα είναι σίγουρα προβληματισμένα και συχνά δεν γνωρίζουν καλά τις ανάγκες των εργοδοτών. Θέλουν να κάνουν marketing ή HR, αλλά δεν έχουν εξειδικεύσεις. Αυτό είναι πρόβλημα», είπε.

Αναφερόμενη στην ανεπάρκεια προσωπικού, τόνισε: «Υπάρχει έλλειψη σε έμπειρους ανθρώπους. Οι νέοι συχνά θεωρούν ότι μπορούν να αναλάβουν θέσεις ευθύνης από την πρώτη μέρα, κάτι που δεν συμβαδίζει με την πραγματικότητα. Η εκπαίδευση απαιτεί χρόνο και επένδυση από τις εταιρείες».

Οι εργαζόμενοι με τα κατάλληλα προσόντα μπορούν να ανταμειφθούν. Ενας καλός developer μπορεί να κερδίσει 2.500 ευρώ αν έχει τις απαιτούμενες γνώσεις. – Πέγκυ Θεόδωρου

Η ίδια παρατήρησε ότι, αν και οι ευκαιρίες είναι πολλές, η νέα γενιά φαίνεται ότι έχει μεγαλώσει με την αντίληψη ότι οι δουλειές έρχονται εύκολα, κάτι που δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι υπάρχουν και εξαιρέσεις: «Υπάρχουν παιδιά πολύ συνειδητοποιημένα και έτοιμα να μάθουν. Οι καθηγητές που εμπνέουν τους φοιτητές παίζουν κρίσιμο ρόλο στην εκπαίδευσή τους».

«Ημέρες Καριέρας»: Τι ζητούν οι επιχειρήσεις, τι ψάχνουν οι φοιτητές-8
Στην εκδήλωση παρέστη ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Βασίλης Βασδέκης, οι ατιπρυτάνεις του ΟΠΑ κ.κ. Λ. Δουκάκης, Ε. Γαλανάκη και Γ. Σιουγλέ.

Πιερρακάκης: Το αυτονόητο έγινε πραγματικότητα

«Ημέρες Καριέρας»: Τι ζητούν οι επιχειρήσεις, τι ψάχνουν οι φοιτητές-9Ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, τόνισε τη σημασία της διασύνδεσης της αγοράς εργασίας με την τριτοβάθμια εκπαίδευση, χαρακτηρίζοντας την κάτι αυτονόητο που πλέον έχει γίνει πραγματικότητα στην Ελλάδα.

«Κάποτε αυτό ήταν ζητούμενο στη χώρα μας», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι υπήρξαν εποχές που γινόταν συζήτηση για το αν θα πρέπει να υπάρχει αυτή η σύνδεση.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα των ερευνών του Γραφείου Διασύνδεσης του ΟΠΑ, οι οποίες δείχνουν ότι το 80% των αποφοίτων του πανεπιστημίου βρίσκει εργασία μέσα στα πρώτα δύο χρόνια από την αποφοίτηση, ενώ το 50% όσων συμμετέχουν σε προγράμματα πρακτικής άσκησης λαμβάνουν προσφορά εργασίας από τις εταιρείες στις οποίες εργάζονται.

Στη συνέχεια, εστίασε στην πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι υπουργοί Παιδείας σε όλο τον κόσμο: Να σχεδιάσουν ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα προετοιμάσει τους μαθητές για έναν κόσμο που αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς λόγω της τεχνολογικής επιτάχυνσης και της τεχνητής νοημοσύνης.

Πώς σχεδιάζεις ένα εκπαιδευτικό σύστημα για παιδιά που ξεκινούν την πρώτη δημοτικού στα 6 τους χρόνια, ενώ όταν θα αποφοιτήσουν στα 18, ο κόσμος θα είναι διαφορετικός; – Κυριάκος Πιερρακάκης

Τόνισε ότι στο υπουργείο Παιδείας καταβάλλεται προσπάθεια να ενσωματωθούν νέες δεξιότητες στα σχολεία, οι οποίες δεν περιορίζονται μόνο σε τεχνικά ζητήματα, όπως η αλγοριθμική σκέψη και ο κώδικας, αλλά περιλαμβάνουν επίσης την ανάπτυξη ιδιοτήτων όπως ο εθελοντισμός, η ενσυναίσθηση, η φαντασία, και η ομαδική εργασία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT