Φλώρινα: Τα στοιχεία που «δείχνουν» μονοξείδιο του άνθρακα και οι έλεγχοι που δεν έγιναν
φλώρινα-τα-στοιχεία-που-δείχνουν-μο-563295889

Φλώρινα: Τα στοιχεία που «δείχνουν» μονοξείδιο του άνθρακα και οι έλεγχοι που δεν έγιναν

Kαμία αρμόδια αρχή δεν φαίνεται να είχε ελέγξει τις εγκαταστάσεις της ξενοδοχειακής μονάδας στο Αμύνταιο Φλώρινας, όπου 14 άνθρωποι δηλητηριάστηκαν επειδή όπως όλα δείχνουν, εισέπνευσαν μονοξείδιο του άνθρακα

Βασίλης Ανδριανόπουλος

Ενα γραφειοκρατικό χάος «αναδύεται» από την υπόθεση της μαζικής δηλητηρίασης που σημειώθηκε σε ξενοδοχειακό κατάλυμα στο Αμύνταιο Φλώρινας τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής. Σχεδόν και οι 14 ένοικοι του καταλύματος που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο έχουν πλέον λάβει εξιτήριο, ενώ έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ένας ασθενής εξακολουθούσε να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ σε σταθερή κατάσταση.

Βάσει πληροφοριών της «Κ», τα στοιχεία που έχουν έως τώρα συγκεντρωθεί, «δείχνουν» πως όλα προκλήθηκαν από εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα λόγω κάποιου κατασκευαστικού λάθους στο σύστημα θέρμανσης. Πλέον, αναμένεται με ενδιαφέρον το αποτέλεσμα των τοξικολογικών εξετάσεων, ώστε να διακριβωθεί η ορθότητα αυτού του σεναρίου που φαντάζει ως το πιο πιθανό. Ως τότε όμως, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός που προκύπτει, ότι δηλαδή, ειδικά στις μικρές ξενοδοχειακές μονάδες όπως η συγκεκριμένη, ο έλεγχος των εγκαταστάσεών τους φαντάζει ουτοπικός στόχος. 

Προκαταρκτική έρευνα 

Σύμφωνα με όσα σχολίασαν στην «Κ» πηγές από την ΕΛ.ΑΣ., μέχρι στιγμής δεν είναι ακόμη ξεκάθαρες οι αιτίες πρόκλησης του ατυχήματος, σημειώνοντας πως οι σχετικές απαντήσεις αναμένεται να δοθούν έπειτα από την έρευνα που θα πραγματοποιήσει ο πραγματογνώμονας. Οι ίδιες πηγές συμπλήρωσαν πως έχει ήδη ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα και λήψη καταθέσεων. Ο ιδιοκτήτης του καταλύματος έχει αφεθεί ελεύθερος, καθώς θα απαιτηθεί τεχνικός έλεγχος των εγκαταστάσεων και εφόσον χρειαστεί, θα αλλάξουν και οι κατηγορίες περί σωματικής βλάβης και σωματικής βλάβης από αμέλεια που αντιμετωπίζει.

Η υποψία της Πυροσβεστικής και οι ειδικές εξετάσεις

Αναφορικά με την κατάσταση των συνολικά 14 ασθενών που διακομίσθηκαν σε νοσοκομεία, ο Δημήτρης Τσαλικάκης, διοικητής της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας, δήλωσε στην «Κ» πως «το ξημέρωμα της περασμένης Κυριακής μεταφέρθηκαν εννέα ασθενείς στο νοσοκομείο της Φλώρινας, από όπου πήραν εξιτήριο την επόμενη ημέρα. Ακόμη πέντε ασθενείς μεταφέρθηκαν στο Μαμάτσειο Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης. Από αυτούς, οι δύο έχουν πάρει ήδη εξιτήριο, ενώ ακόμη δύο κυρίες βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση. Ενας εξ αυτών διασωληνώθηκε σε ΜΕΘ και παραμένει σε σταθερή κατάσταση».

Βάσει πληροφοριών της «Κ» όλοι οι ασθενείς που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο είχαν τάση προς εμετό, ενώ σε χειρότερη κατάσταση ήταν το ζευγάρι που φαίνεται πως εκτέθηκε περισσότερο σε μονοξείδιο του άνθρακα, επειδή το δωμάτιό του ήταν σύμφωνα με πληροφορίες, πιο κοντά στον καυστήρα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», ο κορεσμός της αιμοσφαιρίνης -από τους κύριους δείκτες που εντοπίζεται το μονοξείδιο του άνθρακα στον οργανισμόήταν σε ορισμένους ασθενείς πάνω από το προβλεπόμενο όριο.

Σχετικά με το πώς προέκυψε η διαπίστωση ότι τα συμπτώματα που εμφάνισαν οι ένοικοι του καταλύματος, οφείλονται σε εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα, οι ίδιες πληροφορίες της «Κ» δείχνουν ότι υπήρξε σχετική υποψία των ανδρών της Πυροσβεστικής. Επειτα, βάσει των ίδιων πληροφοριών, πραγματοποιήθηκαν ειδικές αιματολογικές εξετάσεις, από τις οποίες φαίνεται πως προέκυψε ότι ο κορεσμός της αιμοσφαιρίνης –από τους κύριους δείκτες που εντοπίζεται το μονοξείδιο του άνθρακα στον οργανισμόήταν σε ορισμένους ασθενείς πάνω από το προβλεπόμενο όριο. Αν οι έντονες υποψίες των γιατρών ότι όλα προκλήθηκαν από εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα είναι ορθές, θα διαπιστωθεί τις επόμενες ημέρες, όταν δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων.

«Εμείς δεν εμπλεκόμαστε»

Στο ίδιο μήκος κινήθηκε σε δηλώσεις που παραχώρησε στην «Κ» και ο δήμαρχος Αμυνταίου, Ιωάννης Λιάσης, ο οποίος σχολίασε ότι «δεν υπάρχει άλλη εξήγηση πέρα από το ότι μέσα από το σύστημα θέρμανσης. Υπήρξε διαφυγή μονοξειδίου του άνθρακα, το οποίο παράγεται από ατελή καύση. Οπως διαπιστώθηκε μετά το περιστατικό, το επίπεδο του μονοξειδίου άνθρακα ήταν πολύ αυξημένο, τόσο στον χώρο της θέρμανσης όσο και στα δωμάτια. Αυτή ήταν τουλάχιστον η ενημέρωση που είχα από τις Αρχές».

Το συγκεκριμένο κατάλυμα, σύμφωνα με τον ίδιο, «ανακαινίστηκε πρόσφατα από νέο ιδιοκτήτη. Ανοιξε στα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου και εγκαινιάστηκε πλήρως και με καινούρια μονάδα καυστήρα. Πρόκειται πιθανότατα για κατασκευαστικό λάθος, αλλά θα πρέπει να γίνει η πραγματογνωμοσύνη ώστε να διαπιστωθεί τι έχει συμβεί».

Εμείς δεν εμπλεκόμαστε, άλλες υπηρεσίες είναι αρμόδιες να πραγματοποιούν ελέγχους και να επιβάλλουν πρόστιμα. Θα πρέπει να ψαχτεί η νομοθεσία ώστε να βρεθεί ο υπεύθυνος. – Ιωάννης Λιάσης, δήμαρχος Αμυνταίου

Αναφορικά με το ποια αρχή ήταν αρμόδια να ελέγξει τις εγκαταστάσεις, όπως την ορθότητα της λειτουργίας του λέβητα και του καυστήρα, ο δήμαρχος απάντησε πως «αυτά τα γνωρίζουν οι αρμόδιοι. Εμείς δεν εμπλεκόμαστε, άλλες υπηρεσίες είναι αρμόδιες να πραγματοποιούν ελέγχους και να επιβάλλουν πρόστιμα. Θα πρέπει να ψαχτεί η νομοθεσία ώστε να βρεθεί ο υπεύθυνος».

«Οι παραβάσεις δεν αφορούσαν το συμβάν»

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Τουρισμού, στις 18 Οκτωβρίου 2024, επιβλήθηκαν από την Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού (ΠΥΤ) Δυτικής Μακεδονίας, δύο πρόστιμα ύψους άνω των 10.000 ευρώ (2.024+9.192), ενημερώνοντας όλες τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές. Βάσει της ίδιας ανακοίνωσης, το ένα πρόστιμο αφορούσε «αναληθή-ανακριβή στοιχεία κατά την υποβολή της γνωστοποίησης του τουριστικού καταλύματος», ενώ το άλλο τη «μη υποβολή γνωστοποίησης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος (παράνομη λειτουργία του καταστήματος)».

Πηγές από την ΠΥΤ Δυτικής Μακεδονίας σχολίασαν στην «Κ» πως τα πρόστιμα αφορούσαν «αναληθή στοιχεία στα πεδία της γνωστοποίησης. Οι παραβάσεις δεν έχουν καμία σχέση με το συμβάν, δεν ήταν τέτοιες που έγειραν άμεσα ζήτημα δημόσιας υγείας. Το ξενοδοχείο ήταν ανοιχτό ως όφειλε». Οι ίδιες πηγές συμπλήρωσαν πως για το ξενοδοχείο που υπάρχει στο κατάλυμα, «δεν είχε υποβληθεί εγκαίρως η γνωστοποίηση υγειονομικού ενδιαφέροντος». Αναφορικά με το ποια αρχή ήταν αρμόδια να ελέγξει τις εγκαταστάσεις, οι ίδιες πηγές δήλωσαν άγνοια, σχολιάζοντας παράλληλα πως «δεν είναι εκ του νόμου δική μας αρμοδιότητα να ελέγχουμε τις εγκαταστάσεις».

«Τρύπιο σύστημα ελέγχων»

Για «τρύπιο σύστημα» έκαναν λόγο στην «Κ» αρμόδιες πηγές από τον ξενοδοχειακό χώρο, σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των εγκαταστάσεων των καταλυμάτων. Κι αυτό επειδή σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, βάσει του συστήματος της γνωστοποίησης που εφαρμόζεται από το 2017, ο επιχειρηματίας καλείται να υποβάλει στην ιστοσελίδα notifybusiness τον φάκελο μέσω του οποίου αιτείται άδεια λειτουργίας. Αυτός ο φάκελος αποστέλλεται στην αρμόδια διοικητική υπηρεσία, η οποία όμως σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «αν δεν δει κάτι περίεργο, δεν θα προβεί σε έλεγχο». Σε αντίθεση με το ό,τι συνέβαινε έως το 2017, όταν άρχισε να εφαρμόζεται το σύστημα της γνωστοποίησης, οι Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού δεν πραγματοποιούν πλέον πρότερους ελέγχους. Πλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «για κάθε δικαιολογητικό που απαιτείται, υπεύθυνος είναι ο μηχανικός που το υπέγραψε. Ολος ο κίνδυνος έχει μεταφερθεί στον επιχειρηματία».

Δεν απαιτούνταν πιστοποιητικό πυρασφάλειας

Οπως ορίζεται στον νόμο 8592/2017, ένα από τα πιστοποιητικά που θα πρέπει να προσκομίσει ένας δυνητικός ιδιοκτήτης καταλύματος κατά τη διαδικασία της γνωστοποίησης είναι και το πιστοποιητικό πυρασφάλειας για το σύνολο της εγκατάστασης. Παραμένει άγνωστο αν στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ιδιοκτήτης είχε προσκομίσει το πιστοποιητικό πυρασφάλειας, το οποίο βάσει του ίδιου νόμου, «εκδίδεται από την οικεία Πυροσβεστική Υπηρεσία, για τα τουριστικά καταλύματα… δυναμικότητας 51 κλινών και άνω».

Σύμφωνα λοιπόν με τις ίδιες πηγές, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο κατάλυμα διέθετε κάτω από 50 κλίνες, δεν απαιτούνταν πιστοποιητικό πυρασφάλειας, «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα έπρεπε να είχε προσκομισθεί», όπως σχολίασαν.

Δεδομένου ότι το συμβάν φαίνεται σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία να οφείλεται στο σύστημα θέρμανσης, αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με το άρθρο 6 της Υπουργικής Απόφασης 189533 του 2011, ως υπεύθυνοι «για τη φροντίδα συντήρησης και την ορθή και ασφαλή λειτουργία του συστήματος καυστήρα – λέβητα – καπνοδόχου» των εγκαταστάσεων –και- των ξενοδοχείων, ορίζονται «οι ιδιοκτήτες αυτών ή οι νόμιμοι αντιπρόσωποί τους ή αυτοί που δεν έχουν τη χρήση της ιδιοκτησίας».

«Κλείσαμε, φάγαμε πρόστιμο»

Στο ζήτημα της γνωστοποίησης στάθηκε με τη σειρά του σε δηλώσεις που παραχώρησε στην «Κ» ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θανάσης Τάσκας. Οπως χαρακτηριστικά σχολίασε, «ο ιδιοκτήτης έχει την αποκλειστική ευθύνη των επιμέρους αδειών που υποβάλλει προς την πλατφόρμα, η οποία μετέπειτα στέλνει αυτοματοποιημένο μήνυμα προς την αδειοδοτούσα αρχή».

Πλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τη διαδικασία της ηλεκτρονικής γνωστοποίησης, «ο ιδιοκτήτης μπορεί να δηλώσει και χώρο υγειονομικού ενδιαφέροντος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπήρχε η κατάλληλη γνωστοποίηση προς τις αρμόδιες αρχές για εστιατόριο που λειτουργούσε εντός του καταλύματος. Το διαπίστωσε αυτό η Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού και στις 20 Οκτωβρίου μας κάλεσε να τον ελέγξουμε, προκειμένου να γνωμοδοτήσουμε ότι όλα είναι σύννομα. Τρεις ημέρες μετά κλιμάκιο της Περιφέρειας μετέβη στην επιχείρηση, που ήταν κλειστή. Μίλησαν μάλιστα μέσω θυροτηλεφώνου με κάποιον υπάλληλο, που τους είπε ότι είναι κλειστή η επιχείρηση επειδή έφαγαν πρόστιμο. Θα οριζόταν μεταγενέστερη ημερομηνία ελέγχου, αλλά έγινε ό,τι έγινε».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT