Την ακύρωση των αποτελεσμάτων σε 29 εκλογικές περιφέρειες στη Γεωργία ζητάει το φιλοευρωπαϊκό σχήμα εκλογικής παρατήρησης «My Vote», μέλος του οποίου είναι και το τμήμα της Διεθνούς Διαφάνειας στη Γεωργία.
Οι εκλογές που διεξήχθησαν στις 26 Οκτωβρίου συγκέντρωσαν τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας, καθώς μετατράπηκαν ουσιαστικά σε δημοψήφισμα για το μέλλον της χώρας, με τους πολίτες να καλούνται να επιλέξουν μεταξύ του φιλορωσικού κυβερνώντος κόμματος και της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης.
Καταγγελίες για 246 εκλογικά τμήματα
Παρά τις μαζικές πορείες διαμαρτυρίας για νόμους που πέρασε το κυβερνών «Γεωργιανό Ονειρο» και τις δημοσκοπήσεις που έδειχναν ότι έως και το 80% των Γεωργιανών οραματίζεται τη χώρα εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το φιλορωσικό κόμμα αναδείχθηκε ο νικητής της εκλογικής διαδικασίας καταλαμβάνοντας το 54% των ψήφων. Η αντιπολίτευση προχώρησε γρήγορα σε καταγγελίες για εκλογική απάτη, βασιζόμενη, μεταξύ άλλων, σε παρατηρήσεις Γεωργιανών διεθνών παρατηρητών. Η Δύση εξέφρασε, επίσης, έντονο προβληματισμό για την εγκυρότητα των εκλογών.
Εκπρόσωποι του «My Vote» βρέθηκαν σε 1.173 εκλογικούς σταθμούς και, όπως αναφέρουν, έχουν συγκεντρώσει ήδη 370 φωτογραφίες και βίντεο που αποδεικνύουν εκλογική απάτη μέσω διαφόρων τρόπων, όπως η εξαγορά ψήφων και ο εκφοβισμός ψηφοφόρων
Σύμφωνα με το σχήμα «My Vote», έχουν κατατεθεί καταγγελίες για παραβιάσεις του εκλογικού νόμου σε 246 εκλογικά τμήματα τα οποία συνολικά αφορούν περισσότερους από 417.000 ψηφοφόρους. Εκπρόσωποι του σχήματος εκλογικής παρατήρησης βρέθηκαν σε 1.173 εκλογικούς σταθμούς και, όπως αναφέρουν, έχουν συγκεντρώσει ήδη 370 φωτογραφίες και βίντεο που αποδεικνύουν εκλογική απάτη μέσω διαφόρων τρόπων, όπως η εξαγορά ψήφων και ο εκφοβισμός ψηφοφόρων.
Σε κάποια από τα βίντεο τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα και από το γραφείο Τύπου της προεδρίας φαίνονται εντάσεις έξω από τα εκλογικά τμήματα, καθώς και παραβίαση του απορρήτου της εκλογικής διαδικασίας, με δύο άτομα να βρίσκονται ταυτόχρονα πίσω από το ειδικό μηχάνημα ψηφοφορίας που είχε στηθεί στα περισσότερα εκλογικά τμήματα.
«Θα χάσεις τη δουλειά σου»
Μιλώντας στην «Κ», η Κέιτι Σοσιασβίλι, ερευνήτρια της Διεθνούς Διαφάνειας στη Γεωργία,
προχώρησε σε σοβαρές καταγγελίες περιγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο η οργάνωση ισχυρίζεται ότι εκφοβίστηκαν πολλοί ψηφοφόροι: «Σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες, το κυβερνών κόμμα συγκέντρωνε στοιχεία για τα ευάλωτα σημεία των ψηφοφόρων, αν δηλαδή εξαρτώνται από επιδόματα, αν εργάζονται στον δημόσιο τομέα, αν λαμβάνουν φάρμακα μέσω κράτους. Οταν έβρισκε τα σημεία αυτά, προχωρούσε σε απειλές: θα χάσεις τη δουλειά σου, δεν θα μπορείς να πάρεις το φάρμακο αυτό, θα χάσεις το επίδομα». Σύμφωνα με την κ. Σοσιασβίλι, την ημέρα των εκλογών σημειώθηκε και μία ακόμα παραβίαση: τοπικοί εκπρόσωποι του κυβερνώντος κόμματος εντόπιζαν υποστηρικτές της αντιπολίτευσης και ζητούσαν να τους δώσουν τις ταυτότητές τους, άλλοτε υπό τον φόβο κάποιας απειλής και άλλοτε με αντάλλαγμα χρήματα.
Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν αποδείξεις για αυτές τις καταγγελίες, σημείωσε ότι συγκεντρώνουν τις αποδείξεις και υπάρχουν βίντεο και μαρτυρίες ανώνυμες. «Ο κόσμος φοβάται να καταγγείλει κάτι τέτοιο με το όνομά του. Λαμβάνουμε όμως τέτοιες αναφορές. Εγώ η ίδια άκουσα κάποιον να μου λέει ότι του πήραν την ταυτότητα».
Υπό τον φόβο των αντιποίνων
Παρότι δεν αναφέρεται συγκεκριμένα σε εκλογική απάτη, η αναφορά της διεθνούς αποστολής εκλογικής παρατήρησης επίσης ανέδειξε προβληματικά σημεία της εκλογικής διαδικασίας. «Διαδόθηκαν ευρέως αναφορές για πιέσεις στους ψηφοφόρους, ιδιαίτερα σε υπαλλήλους του δημόσιου τομέα. Αυτό, σε συνδυασμό με την εκτενή παρακολούθηση των ψηφοφόρων την ημέρα των εκλογών, προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα ορισμένων ψηφοφόρων να ψηφίσουν χωρίς τον φόβο αντιποίνων», σημειώνεται στην αρχική έκθεση των παρατηρητών.
Στο 6% των περιπτώσεων η διαδικασία αξιολογήθηκε αρνητικά από τους παρατηρητές, ένα μεγάλο ποσοστό για εκλογική διαδικασία. Η κύρια αιτία ήταν ο εκφοβισμός των ψηφοφόρων
Τα στοιχεία είναι επίσης ανησυχητικά. Στο 6% των περιπτώσεων η διαδικασία αξιολογήθηκε αρνητικά από τους παρατηρητές, ένα μεγάλο ποσοστό για εκλογική διαδικασία. Η κύρια αιτία ήταν ο εκφοβισμός των ψηφοφόρων. Την ίδια στιγμή, η ιδιωτικότητα της εκλογικής διαδικασίας τέθηκε υπό αμφισβήτηση στο 1/4 των περιπτώσεων, συγκεκριμένα το 24%, όπου κατέγραψαν τη διαδικασία διεθνείς παρατηρητές. «Σε πολλές περιπτώσεις, εκπρόσωποι των κομμάτων κατέγραφαν (με κάμερες) τη διαδικασία της ψηφοφορίας και παρακολουθούσαν τους ψηφοφόρους, επιτείνοντας την αίσθηση του εκφοβισμού», ανέφερε στην «Κ» η εκπρόσωπος Τύπου του τμήματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ, που βρισκόταν την ημέρα των εκλογών στην Τιφλίδα.
Το ίδιο παρατήρησε και ο Γιούλιαν Μπουλάι, Ρουμάνος πολιτικός που βρέθηκε στη Γεωργία την ημέρα των εκλογών ως εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Οπως υπογράμμισε, σε όλα τα εκλογικά τμήματα που επισκέφθηκε ως παρατηρητής υπήρχαν κάμερες ακριβώς πίσω από το ειδικό μηχάνημα με τη βοήθεια του οποία διεξαγόταν η ψηφοφορία, τη στιγμή που δεν υπήρχε κάποια προφύλαξη από κουρτίνα ή θάλαμο.
Η σκηνή στην οποία ήμασταν μάρτυρες ήταν εκφοβισμός κατά των δικηγόρων που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία από κάποιον που επέμενε να ψηφίσει δύο φορές. Ξέσπασε σχεδόν καβγάς. Το είδα με τα μάτια μου
«Είδα δύο διαφορετικούς κόσμους. Μέσα στο εκλογικό κέντρο, τεχνικά μιλώντας, υπήρχε μια τάξη, αλλά έξω από τα εκλογικά κέντρα θα έβλεπες ανθρώπους να εκφοβίζουν τους ψηφοφόρους. Πήγαμε σε μια περιοχή, που κατά βάση κατοικείται από Αζέρους, και υπήρχε κάποιος που προσπαθούσε να ψηφίσει δύο φορές, ενώ υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος διοργάνωνε ένα πάρτι μπροστά από τον εκλογικό σταθμό ως επιβράβευση σε αυτούς που το υποστήριζαν. Η σκηνή στην οποία ήμασταν μάρτυρες ήταν εκφοβισμός κατά των δικηγόρων που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία από κάποιον που επέμενε να ψηφίσει δύο φορές. Ξέσπασε σχεδόν καβγάς. Το είδα με τα μάτια μου», περιέγραψε χαρακτηριστικά. Εκφοβισμό δέχθηκαν και οι ίδιοι οι παρατηρητές. Σύμφωνα με τον κ. Μπουλάι, κάποιοι έσκισαν τα λάστιχα και βανδάλισαν το αυτοκίνητο συναδέλφου του, παρατηρήτριας.
Σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε χθες η πρόεδρος της χώρας, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενη στο υλικό που συγκεντρώνεται από βίντεο και φωτογραφίες πως ο κόσμος περιμένει πλέον από την εισαγγελία να διατάξει άμεσα έρευνα.