Μητροπολιτικό Κολλέγιο: Χτίζοντας γέφυρες μεταξύ εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
μητροπολιτικό-κολλέγιο-χτίζοντας-γέ-563063158

Μητροπολιτικό Κολλέγιο: Χτίζοντας γέφυρες μεταξύ εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας

Αναγνωρίζοντας την πρόκληση αλλά και την ανάγκη δημιουργίας των συνθηκών για αποτελεσματικότερη σύνδεση της εκπαίδευσης με το επαγγελματικό πεδίο, το Μητροπολιτικό Κολλέγιο προσφέρει μια ολοκληρωμένη εκπαιδευτική εμπειρία που ενισχύει τους δεσμούς των φοιτητών του με τις ελληνικές επιχειρήσεις, επιδιώκοντας την επιτυχή τους ένταξη στην αγορά εργασίας.

Στον σύγχρονο κόσμο, όπου τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς και η αγορά εργασίας μεταβάλλεται με ραγδαίους ρυθμούς, η διασύνδεση της εκπαίδευσης με τον επιχειρηματικό στίβο αποτελεί, αδιαμφισβήτητα, ένα κρίσιμο «στοίχημα» για τη χώρα. Με την Τέταρτη Βιομηχανική επανάσταση και τις τεχνολογικές εξελίξεις που τη συνοδεύουν να έχουν αλλάξει ριζικά το προφίλ πολλών επαγγελμάτων, απαιτώντας νέες δεξιότητες και γνώσεις, το στοίχημα αυτό έχει διπλό αποδέκτη – από τη μία πλευρά τους εκπαιδευτικούς φορείς, και τη σύνδεση των προγραμμάτων σπουδών τους με τις απαιτήσεις της αγοράς, και από την άλλη τις ίδιες τις επιχειρήσεις: με την έλλειψη ταλέντων στην Ελλάδα να καταγράφει φέτος υψηλό ρεκόρ 11ετίας, είναι παραπάνω από σαφές ότι οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα στο να βρουν κατάλληλα εξειδικευμένα στελέχη.

 

Καλλιεργώντας δεσμούς με την επιχειρηματική κοινότητα

Κατανοώντας  βαθιά αυτή την πρόκληση, η  καλλιέργεια στενών δεσμών με την επιχειρηματική κοινότητα αποτελεί συστηματική επιδίωξη του Μητροπολιτικού Κολλεγίου και ακρογωνιαίο λίθο της φιλοσοφίας του. Μια επιδίωξη που μετουσιώνεται σε δέσμευση μέσα από ένα πλήθος δράσεων και συνεργασιών, με πρώτη και πλέον σημαντική, την λειτουργία του Employability & Career Office – του Κέντρου Απασχολησιμότητας & Σταδιοδρομίας του Κολλεγίου, που παρέχει στους φοιτητές και τους αποφοίτους του υποστήριξη σε θέματα ανεύρεσης εργασίας, επιλογής μεταπτυχιακού προγράμματος, σύνταξης  βιογραφικού σημειώματος καθώς και συμβουλές επιτυχημένης συνέντευξης. Στο πλαίσιο της πολύτιμης δράσης του, το Κέντρο έχει προσφέρει εξατομικευμένη συμβουλευτική σε εκατοντάδες φοιτητές ενώ, διαχρονικά, επιδιώκει να τους διασφαλίζει πρόσβαση σε θέσεις εργασίας αξιοποιώντας την ενεργή συνεργασία που διατηρεί με ένα ευρύ δίκτυο επιχειρήσεων και τη βοήθεια του ειδικά σχεδιασμένου Career Portal που διαθέτει. Το δίκτυο περιλαμβάνει εκατοντάδες επιχειρήσεις και διευρύνεται διαρκώς – ενώ, ήδη κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, το Κολλέγιο φροντίζει να εξασφαλίζει στους φοιτητές του τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης, ως αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής εμπειρίας που προσφέρει.

Μητροπολιτικό Κολλέγιο: Χτίζοντας γέφυρες μεταξύ εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας-1

Επιθυμώντας να φέρει τους φοιτητές του πιο κοντά στην επιχειρηματική πραγματικότητα, το Μητροπολιτικό Κολλέγιο διοργανώνει επίσης τις δικές του «Ημέρες Καριέρας», λειτουργώντας ως γέφυρα μεταξύ των φοιτητών του και ενός μεγάλου εύρους επιχειρήσεων. Τα Career Days του Μητροπολιτικού Κολλεγίου πραγματοποιούνται κάθε χρόνο με τη συμμετοχή κορυφαίων εταιρειών και εκατοντάδων φοιτητών και αποφοίτων του – ενώ ξεχωριστές Hμέρες Kαριέρας διοργανώνονται για τη Σχολή Τουρισμού και τις σχολές Ναυτιλίας & Ναυτικής Ακαδημίας, σηματοδοτώντας έτσι και την ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνει το Μητροπολιτικό Κολλέγιο στα συγκεκριμένα αντικείμενα σπουδών .

 

Η έμπνευση ως έρεισμα επαγγελματικού προσανατολισμού
Ο τομέας της Εκπαίδευσης είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τους νέους – και οι νέοι, εκτός από επαγγελματικές ευκαιρίες, έχουν ανάγκη από καθοδήγηση και έμπνευση. Σε αυτό το πλαίσιο, το Μητροπολιτικό Κολλέγιο διοργανώνει, κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους, εκδηλώσεις με τη συμμετοχή mentors από την επιχειρηματική κοινότητα κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Οι mentors μοιράζονται γνώσεις και εμπειρίες με τους φοιτητές από την επαγγελματική τους διαδρομή, αξιοποιώντας συγκεκριμένα business case studies. Στο ίδιο πλαίσιο, το Κολλέγιο προσκαλεί εταιρείες να παρουσιάσουν case studies με καινοτόμα προϊόντα και εφαρμογές, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση μίας κουλτούρας δημιουργικής και καινοτόμου σκέψης. Ξεχωριστό ρόλο στο πεδίο της καθοδήγησης έχει και το DevelopingU, ο ετήσιος θεσμός του Μητροπολιτικού Κολλεγίου με αποστολή του την ανάπτυξη των επαγγελματικών δεξιοτήτων φοιτητών και αποφοίτων αλλά  και την ενημέρωσή τους για τις τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο τους. Οι δράσεις του περιλαμβάνουν πληθώρα εκπαιδευτικών σεμιναρίων και ημερίδων με διακεκριμένους ομιλητές από την αγορά εργασίας, καθώς και συμβουλευτική καριέρας.

 

Εκπαιδευτικά προγράμματα και συνεργασίες, ισχυρές βάσεις για τη μελλοντική επαγγελματική αποκατάσταση.

Πέρα όμως από τις πρωτοβουλίες καθαυτές, το Μητροπολιτικό Κολλέγιο έχει θέσει στο επίκεντρο της φιλοσοφίας του τη διασύνδεση Εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας, και αυτό αποτυπώνεται πρωτίστως στον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζει και διαμορφώνει τα προγράμματα σπουδών του. Τόσο τα προπτυχιακά όσο και τα μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρει, επιλέγονται βάσει των τελευταίων εξελίξεων σε κάθε επιστημονικό πεδίο. Το γεγονός αυτό τα καθιστά «επίκαιρα» σε σχέση με τις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς – κάτι στο οποίο συμβάλλει και η τακτή τους ανανέωση, ενσωματώνοντας όσα νέα δεδομένα υπάρχουν σε κάθε γνωστικό αντικείμενο. Το ίδιο ακριβώς κριτήριο λειτουργεί ως απαραίτητη προϋπόθεση για τις συνεργασίες του Μητροπολιτικού Κολλεγίου με Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Επιπλέον της συνολικής ποιότητας και αναγνώρισης του εκάστοτε ιδρύματος, η αποτελεσματική ανταπόκριση των προγραμμάτων σπουδών του στην ελληνική εργασιακή πραγματικότητα, αποτελεί βασικό «φίλτρο» για την ανάπτυξη μιας νέας συνεργασίας.

Μητροπολιτικό Κολλέγιο: Χτίζοντας γέφυρες μεταξύ εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας-2

Στο πλαίσιο της φιλοσοφίας αυτής, λειτουργούν και οι επαγγελματικές πιστοποιήσεις που προσφέρει στους φοιτητές του – ένα ακόμη πολύτιμο εφόδιο, επιπλέον της εμπλουτισμένης εκπαιδευτικής εμπειρίας: μέσα από συνεργασία με εξειδικευμένους φορείς, το Μητροπολιτικό Κολλέγιο παρέχει προγράμματα που λειτουργούν συμπληρωματικά στα υπάρχοντα προγράμματα σπουδών του, δίνοντας στους φοιτητές τη δυνατότητα να εμβαθύνουν τις πρακτικές γνώσεις τους στο εκάστοτε γνωστικό αντικείμενο, λαμβάνοντας παράλληλα και τη σχετική πιστοποίηση. Σε μια εποχή που η διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική πρόκληση, το Μητροπολιτικό Κολλέγιο πρωτοπορεί και ξεχωρίζει ως ένας εκπαιδευτικός φορέας που συμβάλλει ουσιαστικά σε αυτήν, προετοιμάζοντας τους νέους για τις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας και της αγοράς εργασίας – διασφαλίζοντάς τους, ταυτόχρονα, άριστη ακαδημαϊκή εκπαίδευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT