«Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά» – Κωνσταντίνος Καραμανλής ή Ανδρέας Παπανδρέου;

«Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά» – Κωνσταντίνος Καραμανλής ή Ανδρέας Παπανδρέου;

Η συμβολή του Κ. Καραμανλή ή του Α. Παπανδρέου αξιολογήθηκε ως πιο σημαντική κατά τη Μεταπολίτευση; Οι ιδέες ποιου πολιτικού χώρου κυριάρχησαν; Τι έδειξε η μεγάλη έρευνα που διενήργησε η PULSE RC για την Καθημερινή

Σύμπλευση απόψεων μεταξύ δύο γενεών ως προς την αξιολόγηση των ηγετών της Μεταπολίτευσης αλλά και τις πολιτικές ιδέες που κυριάρχησαν τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο δείχνουν τα αποτελέσματα της μεγάλης δημοσκόπησης που διενήργησε η PULSE RC για την Καθημερινή και παρουσιάστηκε στο τριήμερο συνέδριο «Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά», το οποίο συνδιοργάνωσαν η Καθημερινή, το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης, το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Αναλύοντας τα ευρήματα από δύο διαφορετικά κοινά, την ηλικιακή ομάδα που έζησε τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης, ήταν δηλαδή τουλάχιστον 10 ετών κατά την πτώση της δικτατορίας, και την ομάδα που περιλαμβάνει όλες τις ηλικίες, φαίνεται πως και οι δύο αναγνωρίζουν ως εξίσου σημαντική τη συμβολή τόσο του Κ. Καραμανλή όσο και του Α. Παπανδρέου τη συγκεκριμένη περίοδο.

Κ. Καραμανλής ή Α. Παπανδρέου;

Ειδικότερα όσοι έχουν εικόνα και των 50 χρόνων αποτίμησαν ισότιμα τους δύο ηγέτες (45% τον Καραμανλή, 45% τον Παπανδρέου), ενώ προβάδισμα στον Ανδρέα Παπανδρέου δίνει η ομάδα που περιλαμβάνει όλες τις ηλικίες (37% τον Καραμανλή, 45% τον Παπανδρέου). 

«Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά» – Κωνσταντίνος Καραμανλής ή Ανδρέας Παπανδρέου;-1

Ιδέες που κυριάρχησαν στη Μεταπολίτευση

Σημαντική ταύτιση στις απόψεις των δύο κοινών υπήρξε και στο ερώτημα αναφορικά με τις πολιτικές ιδέες που κυριάρχησαν κατά τη Μεταπολίτευση.

Ειδικότερα το 42% όσων έχουν προσωπική εμπειρία από τη Μεταπολίτευση απάντησαν ότι οι ιδέες του Κέντρου κυριάρχησαν, έναντι 36% για το σύνολο των ηλικιών. Το 27% της πρώτης ομάδας θεωρεί ότι υπερείχαν οι ιδέες της Δεξιάς έναντι 29% για όλες τις ηλικίες και τέλος το 14% και από τις δύο ομάδες πιστεύει πως κυριάρχησαν οι ιδέες της Αριστεράς. Να σημειωθεί πως το 13% όσων έχουν ιδία εικόνα ολόκληρης την περίοδο εκτίμησε ότι δεν κυριάρχησαν οι ιδέες κανενός, έναντι 15% για όλες τις ηλικίες.

«Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά» – Κωνσταντίνος Καραμανλής ή Ανδρέας Παπανδρέου;-2

Τα πρόσωπα της Μεταπολίτευσης

Εκτός από τους δύο εμβληματικότερους ηγέτες, τον Κ. Καραμανλή και τον Α. Παπανδρέου που επιλέχτηκαν από τους περισσότερους ερωτώμενους και των δύο ομάδων, υπήρξαν και άλλες επιλογές ως προς τα πρόσωπα που σφράγισαν με την παρουσία και το έργο τους τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης στην Ελλάδα.

«Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά» – Κωνσταντίνος Καραμανλής ή Ανδρέας Παπανδρέου;-3

Ειδικότερα οι άνθρωποι που έζησαν το 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης, ανέφεραν ως σημαντικά πρόσωπα μεταξύ άλλων τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον Κώστα Σημίτη, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Αλέξη Τσίπρα κ.ά. Από την άλλη η νεότερη γενιά παρέθεσε περισσότερα ονόματα, όπως ο Γεώργιος Γεννηματάς, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

«Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά» – Κωνσταντίνος Καραμανλής ή Ανδρέας Παπανδρέου;-4

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

Εταιρεία: PULSE RC. Εντολέας: εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Τύπος έρευνας: Τηλεφωνική (enhanced C.A.T.I., C.A.S.I.) και web/online (C.A.W.I.) με χρήση δομημένου ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου.

Γεωγραφική κάλυψη: Πανελλαδική.

Στάθμιση: Ως προς φύλο-ηλικία, εκλογική συμπεριφορά και περιοχή.

Δείγμα: 1.205 ενήλικοι με δικαίωμα ψήφου. 

Διάστημα συλλογής στοιχείων: 13 -19 Φεβρουαρίου 2024.

Δειγματοληπτικό σφάλμα: Με διάστημα βεβαιότητας 95%, κυμαίνεται εντός του διαστήματος +/- 2,9%.

*«Οσοι γνώρισαν όλη τη Μεταπολίτευση» = Οσοι ήταν τουλάχιστον 10 ετών το 1974 (n = 498)
www.pulserc.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT