«Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά» – Πορεία προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο;

«Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά» – Πορεία προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο;

Τι πιστεύουν οι πολίτες για τη λειτουργία των θεσμών, της δημοκρατίας, της οικονομίας και την προστασία του περιβάλλοντος; Τα αποτελέσματα της μεγάλης έρευνας που διενήργησε η PULSE RC για την Καθημερινή

Σημαντικές συγκλίσεις και αποκλίσεις στις απόψεις δύο γενεών αναφορικά με την πορεία της χώρας, αλλά και τη λειτουργία της δημοκρατίας κατά τη διάρκεια του ιστορικού κύκλου της Μεταπολίτευσης δείχνουν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που διενήργησε η PULSE RC για την «Κ» και παρουσιάστηκε στο τριήμερο συνέδριο «Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά», το οποίο συνδιοργάνωσαν η Καθημερινή, το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης, το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Τα ευρήματα αφορούν δύο διαφορετικά κοινά, την ηλικιακή ομάδα που έζησε τα 50 χρόνια της Μεαολίτευσης, ήταν δηλαδή τουλάχιστον 10 ετών κατά την πτώση της δικτατορίας(πρώτη ομάδα) και την ομάδα που περιλαμβάνει όλες τις ηλικίες(δεύτερη ομάδα). Οι δύο κατηγορίες φαίνεται πως εκφράζουν διαφορετικές απόψεις για την πορεία μίας σειράς θεμάτων, αποτυπώνοντας το ηλικιακό χάσμα αναφορικά με τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο. Ετσι καταδεικνύεται αφενός η απογοήτευση της γενιάς της κρίσης για τον χειρισμό μίας σειράς θεμάτων, αφετέρου η σχετικά θετική αποτίμηση από την πλειοψηφία των παλαιότερων. 

Ικανοποίηση από τη λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα

Στο ερώτημα πόσο ικανοποιημένος/η είστε από τη λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα, η πρώτη ομάδα απάντησε μέτρια έως θετικά σε αθροιστικό ποσοστό 63% (13% πολύ, 26% αρκετά, 24% μέτρια) και αρνητικά σε σύνολο 37% (16% λίγο και 21% ελάχιστα έως καθόλου). Από την άλλη, στην κατηγορία όλων των ηλικιών το ποσοστό των απαντήσεων με θετικό πρόσημο πέφτει στο 52% (8% πολύ, 18% αρκετά, 26% μέτρια) και ανεβαίνει στο 30% το ποσοστό όσων δηλώνουν μικρή έως καθόλου ικανοποίηση (18% λίγο, 30% ελάχιστα έως καθόλου). 

«Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά» – Πορεία προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο;-1

Διαφωνία για την πορεία της οικονομίας 

Σημαντική διαφοροποίηση στις απαντήσεις των δύο ηλικιακών κατηγοριών παρουσιάζει ο τομέας της οικονομίας. Οσοι βίωσαν τη Μεταπολίτευση, εκτιμούν πως η οικονομία πήγε προς το καλύτερο σε ποσοστό 38%, προς το χειρότερο σε ποσοστό 35%, ενώ το 17% απάντησαν ότι έμεινε στάσιμη. Από τη άλλη, μεγαλύτερο είναι το ποσοστό που αποτιμά αρνητικά την πορεία της οικονομίας στη δεύτερη ηλικιακή ομάδα (45% προς το χειρότερο, 26% προς το καλύτερο και 19% στάσιμη).

«Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά» – Πορεία προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο;-2

Προς το καλύτερο η πορεία των διεθνών σχέσεων και της άμυνας

Προς την ίδια κατεύθυνση κυμαίνονται οι απαντήσεις αναφορικά με τις διεθνείς σχέσεις και την άμυνα, με τη γενιά που έζησε τη Μεταπολίτευση να πιστεύει, σε μεγαλύτερο ποσοστό από τη γενιά της κρίσης, πως η πορεία της χώρας ήταν προς το καλύτερο. Συγκεκριμένα, στην πρώτη κατηγορία το 54% επισήμανε πως η πορεία των διεθνών σχέσεων και της άμυνας ήταν καλή, το 21% απάντησε στάσιμη και το 13% πως χειροτέρευσε. Στη δεύτερη κατηγορία θετικά απάντησε το 43%, ενώ το 25% και 20% χαρακτηρίζει την πορεία στους συγκεκριμένους τομείς στάσιμη ή προς το χειρότερο. 

«Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά» – Πορεία προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο;-3

Διίστανται οι απόψεις για την πορεία των θεσμών

Εκ διαμέτρου αντίθετες είναι οι απόψεις σχετικά με την πορεία των θεσμών και της διαφάνειας. Η πρώτη ομάδα θεωρεί πως κίνησε προς το καλύτερο (35% προς το καλύτερο, 24% στάσιμη, 31% προς το χειρότερο) και το σύνολο της κοινωνίας να πιστεύει ότι κίνησε προς το χειρότερο (26% προς το καλύτερο, 23% στάσιμη, 41% προς το χειρότερο).

«Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά» – Πορεία προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο;-4

Απογοήτευση για την προστασία του περιβάλλοντος

Σύγκλιση απόψεων στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος παρουσιάζουν και οι δύο ομάδες πολιτών αφού πιστεύουν πως η πορεία ήταν προς το χειρότερο. Αναλυτικά στην πρώτη κατηγορία το 16% ψήφισε πως η πορεία της προστασίας του περιβάλλοντος στη χώρα ήταν προς το καλύτερο, το 35% απάντησε στάσιμη και το 38% πως χειροτέρευσε. Στη δεύτερη κατηγορία θετικά απάντησε το 22%, ενώ το 29% και 38% θεωρεί πως είχε στάσιμη πορεία ή κίνησε προς το χειρότερο. 

«Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά» – Πορεία προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο;-5

Διχασμός για τη γενική πορεία της χώρας 

Τέλος, όσον αφορά τη γενική πορεία της χώρας στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης, όσοι γνώρισαν όλη την περίοδο είχαν θετική αποτίμηση σε σχέση με τις πιο ομογενοποιημένες ομάδες που κάνουν πιο αυστηρό απολογισμό.Η πρώτη ομάδα αξιολογεί σε ποσοστό 47% ότι η χωρα έχει κινηθεί προς το καλύτερο, κατά 16% ότι έχει παραμείνει στάσιμη και κατά 25% ότι έχει κινηθεί προς το χειρότερο, ενώ στο σύνολο των ηλικιών τα ποσοστά ανέρχονται σε 33%, 21% και 34% αντιστοίχως.

«Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά» – Πορεία προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο;-6

Μεταπολίτευση με μία λέξη

Εκτός από τις παραπάνω ερωτήσεις, οι δύο ομάδες πολιτών είναι σύμφωνες και ως προς την πιο χαρακτηριστική λέξη για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης.

«Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά» – Πορεία προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο;-7

Η λέξη αυτή είναι ομόφωνα η «δημοκρατία» με τα παλαιότερα, ηλικιακά ακροατήρια, να χρησιμοποιούν περισσότερες λέξεις με θετικό πρόσημο όπως «καλά», «ελευθερία», «καλύτερα», «πρόοδος», ενώ τα νεότερα να επιλέγουν περισσότερους προσδιορισμούς με αρνητικό πρόσημο, όπως «απογοήτευση», «χειρότερα», «διαφθορά».

«Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά» – Πορεία προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο;-8

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

Εταιρεία: PULSE RC. Εντολέας: εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Τύπος έρευνας: Τηλεφωνική (enhanced C.A.T.I., C.A.S.I.) και web/online (C.A.W.I.) με χρήση δομημένου ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου.

Γεωγραφική κάλυψη: Πανελλαδική.

Στάθμιση: Ως προς φύλο-ηλικία, εκλογική συμπεριφορά και περιοχή.

Δείγμα: 1.205 ενήλικοι με δικαίωμα ψήφου. 

Διάστημα συλλογής στοιχείων: 13 -19 Φεβρουαρίου 2024.

Δειγματοληπτικό σφάλμα: Με διάστημα βεβαιότητας 95%, κυμαίνεται εντός του διαστήματος +/- 2,9%.

*«Οσοι γνώρισαν όλη τη Μεταπολίτευση» = Οσοι ήταν τουλάχιστον 10 ετών το 1974 (n = 498)
www.pulserc.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT