Οι πτήσεις θανάτου του Βιδέλα

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πτήσεις θανάτου του Βιδέλα

Το αεροσκάφος που ακόμη και σήμερα προκαλεί ρίγη φόβου, προσγειώνεται στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Μπουένος Αϊρες Jorge Newbery. To Skyvan PA-51 χρησιμοποιήθηκε από το καθεστώς της χούντας του στρατηγού Βιδέλα για τις γνωστές πτήσεις θανάτου, όταν άνθρωποι που έπρεπε να «εξαφανιστούν» για να σταματήσουν να δημιουργούν οποιαδήποτε εμπόδια στο καθεστώς, τους πετούσαν στην θάλασσα σε μια πτήση με το συγκεκριμένο αεροσκάφος και από μεγάλο ύψος. Μόνο το 1977 από το μικρό αεροπλάνο έχει αποδειχθεί ότι έχουν βρει το θάνατο δώδεκα άνθρωποι. Ανάμεσα σε αυτούς τρεις γυναίκες από τις πρώτες που ίδρυσαν τις «Mothers of Plaza de Mayo», τις μητέρες της Πλατείας του Μαΐου, που με τα λευκά μαντήλια στα μαλλιά εξακολουθούσαν να ψάχνουν τα αγνοούμενα παιδιά τους διαδηλώνοντας καθημερινά στην πλατεία μπροστά από το προεδρικό Μέγαρο, τα εξαφανισμένα και αυτά από την χούντα της Αργεντινής και δύο Γαλλίδες καλόγριες. Το αεροπλάνο θα εκτίθεται στο Μουσείο Μηχανικών του Ναυτικού ως υπενθύμιση για το αποτρόπαιο παρελθόν μιας από τις σκληρότερες και βιαιότερες χούντες. Οσο για το που βρισκόταν μέχρι την αγορά του από το κράτος της Αργεντινής, είναι μια πληροφορία που αγγίζει το φάσμα της τρέλας. Το αεροσκάφος που ανήκε στην εταιρία Win Aviation του Ιλλινόις μισθωνόταν από ιδιώτες για skydiving! 

Οι πτήσεις θανάτου του Βιδέλα-1

EPA/CIRO FUSCO

Η Αφροδίτη των κουρελιών

Ετοιμο είναι σήμερα για τα αποκαλυπτήρια το έργο του Michelangelo Pistoletto στην Piazza del Municipio της Νάπολης. Το έργο «Venere degli Stracci» είναι τεράστιο μέγεθος καθώς ο καλλιτέχνης έχει δημιουργήσει το ίδιο έργο σε διάφορα μεγέθη και υφές του αγάλματος της Αφροδίτης.

Οι πτήσεις θανάτου του Βιδέλα-2
 REUTERS/Kim Kyung-Hoon 

Για όλες τις δουλειές

Κάτι μεταξύ κάβουρα και Αστυνόμου Σαΐνη, μοιάζει ο Masahiko Inami που ποζάρει με τα ρομποτικά του χέρια στο Τόκιο. Εναν ακόμη εξωσκελετό, αυτή την φορά φτιαγμένο μόνο από χέρια με ικανότητες να κρατούν ευαίσθητα αντικείμενα αλλά και να πραγματοποιούν διάφορες εργασίες δημιούργησε το Πανεπιστήμιο του Τόκιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT