Οι συνέπειες

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια από τις μελέτες που αφορούν κατά πόσο η μνήμη μας έχει επηρεαστεί από την χρήση κινητών, αφορά τους επισκέπτες ενός μουσείου. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις λοιπόν οι περισσότεροι επισκέπτες όταν βρίσκονται μπροστά σε έκθεμα που τους ενδιαφέρει, δεν στέκονται ούτε να το παρατηρήσουν, ούτε να το θαυμάσουν αλλά το φωτογραφίσουν (το έργο, τα στοιχεία του) με την προοπτική ότι θα το δουν στο κινητό τους αργότερα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όχι μόνο την προφανή έλλειψη απόλαυσης από ένα έργο τέχνης αλλά και την ελλιπή εκγύμναση της μνήμης (να περιγράψεις αυτό που είδες, να έχεις απομνημονεύσει τις πληροφορίες που αφορούν το έργο). Ολα αυτά πριν την τρέλα με τις selfies, που νέο φαινόμενο δεν είναι αλλά όπως δείχνει και η εικόνα μάλλον πρέπει να περιμένουμε αποτελέσματα νέας έρευνας σύντομα. Οσο για την φωτογραφία, αυτή αφορά τα τρία έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου,«Η βάπτιση του Χριστού», «Ο Χριστός κουβαλά τον σταυρό» και «Η Αγία Οικογένεια με την Αγία Αννα» που βγήκαν για πρώτη φορά από την Ισπανία και λαμβάνουν μέρος στην έκθεση «Οι ουρανοί είναι ανοιχτοί» στην εκκλησία Sant’ Agnese στην κεντρική Ρώμη.

Οι συνέπειες-1

EPA/SAMIULLAH POPAL

Εξετάσεις αρετής

Γραπτές οι εξετάσεις και μάλιστα έλαβαν χώρα στο Πανεπιστήμιο της Καμπούλ. Αντικείμενο; Η πρόσληψη των συμμετεχόντων στο ειδικό σώμα της δικαιοσύνης που σκοπό έχει να ελέγχει αν ο θρησκευτικός νόμος της σαρία εφαρμόζεται κατά γράμμα από τους κατοίκους του Αφγανιστάν.

Οι συνέπειες-2

AP Photo/Bram Janssen

Ωρα για τέχνη

Από το Αφγανιστάν και πάλι η εικόνα. Ο φωτογράφος του A.P. Rodrigo Abd με τις ψηφιακές μηχανές του περασμένες από τον λαιμό του, απαθανατίζει με την ξύλινη μηχανή του, που αποτελείται από ένα κουτί- σκοτεινό θάλαμο και ένα φακό, την χώρα που μετά τους Ταλιμπάν κινείται αργά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT