Μαμάδες με Ρούμι: Μετάβαση

Σε αυτό το επεισόδιο οι πολύ ψύχραιμες οδηγίες ενός καθηγητή για τις πανελλήνιες, μας κατεβάζουν από τα…κάγκελα!

Σε αυτό το επεισόδιο οι πολύ ψύχραιμες οδηγίες ενός καθηγητή για τις πανελλήνιες, μας κατεβάζουν από τα…κάγκελα! (Αφορούν γονείς και μαθητές και πράγματι είναι πολύ χρήσιμες).

Η συνέχεια είναι αφιερωμένη στη Μετάβαση και οι Μαμάδες με Ρούμι πριν αποχαιρετήσουν το Λύκειο επιστρέφουν σε ένα Νηπιαγωγείο και ανακαλύπτουν πως υπάρχουν τρόποι (όπως η χρήση μιας ονειροπαγίδας) για να μαζέψουμε φόβους και αγωνίες και να πάρουμε φόρα για να προχωρήσουμε και να διανύσουμε τη γέφυρα που θα οδηγήσει σε ότι ωραίο θα φέρει το μέλλον.

Ένα επεισόδιο που μέσω πανελληνίων εξετάσεων καταλήγει στην ουσία και τη σημασία που έχουν τα μεταβατικά στάδια.

Ακούστε εδώ το επεισόδιο:

 

Πράγματι αυτό το διάστημα για κάθε μαθητή και μαθήτρια είναι μια περίοδος μετάβασης. Για κάποια παιδιά σηματοδοτεί το τέλος της προσχολικής εκπαιδευτικής βαθμίδας. Άλλα ολοκληρώνουν τη φοίτηση στο δημοτικό και περνάνε επισήμως στην εφηβική τους ζωή και φυσικά όσοι είναι στη γ’ λυκείου αποχαιρετούν μια για πάντα το σχολείο και  γυρίζουν αυτή τη σελίδα που τους βγάζει στην επόμενη φάση της ενήλικης πια ζωής τους.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να διανύσουν το μονοπάτι της Μετάβασης;

Όπως αναφέρθηκε και στο επεισόδιο είναι σημαντικό οι γονείς:

  • Να είναι παρόντες και διαθέσιμοι ώστε να ακούν τα παιδιά για το πώς αισθάνονται γι’ αυτό που τελειώνει ή και γι’ αυτό που έρχεται. Να τους δώσουν χώρο να εκφράσουν ανησυχίες, τη λύπη, τη χαρά, ή και τον φόβο που μπορεί να νιώθουν.

  • Να τα προετοιμάζουν για την αλλαγή (πχ για το νέο σχολείο) χωρίς όμως να δημιουργούν μια «έτοιμη εικόνα» γι’ αυτό. Δεν πρέπει να αναφέρονται σε λεπτομέρειες (πχ. Με ποιους συμμαθητές θα είναι, ποια δασκάλα θα έχει…) για τις οποίες οι γονείς δεν είναι σίγουροι. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δίνουν έτοιμα συναισθήματα ως προς τι πρέπει να περιμένει το παιδί.
  • Να επιβραβεύουν και να αναγνωρίζουν τα «κατορθώματα» της σχολικής χρονιάς που μόλις ολοκληρώθηκε.
  • Να μην συγκρίνουν με άλλα παιδιά την πρόοδο του δικού τους παιδιού και να ενθαρρύνουν την αυτοπεποίθηση και την αυτονομία του ώστε να είναι έτοιμο για την όποια αλλαγή.
  • Να μη δημιουργούν συνθήκη πολλών μεταβάσεων. Οι αλλαγές που επέρχονται στη σχολική ζωή του παιδιού να μην συμβαίνουν παράλληλα με άλλες αλλαγές (πχ. Μετακόμιση).

  • Να συνεργάζονται με τους εκπαιδευτικούς. Αν κάτι απασχολεί τους γονείς για τη μετάβαση του παιδιού τους είναι σημαντικό να το συζητήσουν με τους δασκάλους/καθηγητές. Εκείνοι γνωρίζουν καλά το παιδί και τις σχολικές του ανάγκες και μπορούν να δώσουν σημαντική καθοδήγηση.
  • Να είναι παρόντες σε εκδηλώσεις που αφορούν στο κλείσιμο της σχολικής χρονιάς. Να καμαρώσουν, να χειροκροτήσουν το παιδί τους και να του τονίσουν πόσο σπουδαία είναι όλα αυτά που κατάφερε.
  • Να μην μεταφέρουν δικές τους αγωνίες και ανασφάλειες στα παιδιά. Όταν οι γονείς νιώσουν έτοιμοι με την επιλογή τους (παραμονή στο παλιό σχολείο, αλλαγή σε νέο σχολείο) τότε και το παιδί θα νιώσει ασφάλεια.

Σχετικά με το θέμα της Μετάβασης ζητήσαμε από την Κόκκινη Αλεπού, το ηλεκτρονικό περιοδικό για το παιδικό και εφηβικό βιβλίο  (άκα Ζωή Κοσκινίδου) να προτείνει:

2 βιβλία που:

  • θα χάριζε σε ένα παιδί που τελειώνει το Νήπιο:

– Ποιος θέλει έναν φθηνό ρινόκερο; – Shel Silverstein, μετάφραση Μ. Αγγελίδου, εκδ. Διόπτρα.

– Το λιοντάρι της βιβλιοθήκης, Michelle Knudsen & Kevin Hawkes, μτφρ. Μάνος Μπονάνος, εκδ. Παπαδόπουλος.

  • Θα χάριζε σε ένα παιδί που τελειώνει το Δημοτικό:

-Η Τζούλια και ο καρχαρίας, Kiran Millwood Hargrave, εικ. Tom de Freston, μτφρ. Μυρτώ Καλοφωλιά, εκδόσεις Πατάκη.

-Η Μόμο, Μίχαελ Έντε, μτφρ. Κίρα Σίνου, Εκδ. Ψυχογιός.

  • Θα χάριζε σε ένα παιδί που τελειώνει το Γυμνάσιο

-To βιβλίο του νεκροταφείου – Neil Gaiman, μτφρ. Διονυσία Μαρίνου, εκδ. Οξύ.

-Ζηνοβία, Martin Durr & Lars Horneman, μτφρ.: Γεωργία Τσάκωνα, εκδ. Ηλίβατον.

  • Θα χάριζε σε ένα παιδί που τελειώνει το Λύκειο

-Μέδουσα, Jesie Burton, εκδ. Διόπτρα

-The Complete Maus: A Survivor’s Tale, Art Spiegelman, εκδ. Penguin (στα ελληνικά υπάρχει πλέον μόνο ο δεύτερος τόμος, ο πρώτος έχει εξαντληθεί).

  • Θα χάριζε σε ένα νηπιαγωγό ή δάσκαλο

-Έχω δικαίωμα; Έχω δικαίωμα! Πάνος Χριστοδούλου, Στέλλα Στεργίου, εκδ. Μικρή Σελήνη.

-Μια ιστορία για τον Διονύσιο Σολωμό, Μάρια Μπαχά, εκδ. Καλειδοσκόπιο.

  • Θα χάριζε σε ένα καθηγητή γυμνασίου/λυκείου

-Φυτώρια ευφυΐας: ένα ταξίδι στα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα του κόσμου – Lucy Crehan, μτφρ. Μαρία Παπαηλιάδη, εκδ. Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

-Η κούνια, Britte Teckentrup, μτφρ. Αγγελική Κορρέ, εκδ. Καστανιώτη.

5 ταινίες που σχετίζονται με τη μετάβαση και τις αλλαγές στη σχολική ζωή:

  1. Finding Nemo

Ταινία που εστιάζει σε …μαθήματα ανεξαρτησίας και αυτοπεποίθησης.

https://www.imdb.com/title/tt0266543/

  1. Toy Story 3

Ταινία που δίνει αφορμές για να συζητηθεί η μετάβαση και η αποδοχή των αλλαγών.

https://www.imdb.com/title/tt0435761/?ref_=fn_al_tt_1

  1. Monsters University

Μπορεί να εστιάζει στην εισαγωγή στο πανεπιστήμιο αλλά συνδέεται με  κάθε πρόκληση που περιμένει ένα παιδί σε αλλαγή σχολικής βαθμίδας.

https://www.imdb.com/title/tt1453405/?ref_=fn_al_tt_1

  1. The Incredibles 2

Η ταινία ακολουθεί την οικογένεια των ηρώων καθώς προσαρμόζονται σε νέες προκλήσεις και αλλαγές, https://www.imdb.com/title/tt3606756/?ref_=fn_al_tt_1

  1. Inside Out

Η ηρωίδα μετακομίζει σε νέα πόλη, αλλάζει σχολείο και καλείται να προσαρμοστεί. Αν και η ταινία φαίνεται παιδική,  μπορεί να γίνει  κατανοητή από παιδιά που τελειώνουν το δημοτικό.

https://www.imdb.com/title/tt2096673/?ref_=fn_al_tt_1

Συνδυαστικά με τα όσα ειπώθηκαν στο επεισόδιο καταλήγουμε πως σε αυτή την περίοδο που ένας κύκλος κλείνει για κάθε παιδί/μαθητή-τρια, ο ρόλος των γονιών είναι καθοριστικός. Καλούνται να υποστηρίξουν και να βοηθήσουν το παιδί να εκφραστεί, να το ενθαρρύνουν και να καλλιεργήσουν την αυτοπεποίθηση  και την αυτονομία του.

Η συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο μιας και που η σωστή καθοδήγηση διευκολύνει την ομαλή μετάβαση των παιδιών από το ένα στάδιο στο άλλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT